自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果fresh grad., 我覺得一定係大公司, 我以前識兩個人都係U grad., 第一份工做d 細trading firm, 從此仕途..........

伯爵府

回覆 花生油子 的帖子

認同

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

外資的大公司,比較難一手遮天。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

都係鐘意都係大公司 貪福利

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

princessgw 發表於 20-1-5 09:41
做過大公司, 褔利好同有制度。

再做細公司,無制度,咩都靠關係,刷鞋,皇親國戚,遇上垃圾老細,仲要迫你做一d ...

要去到幾大先冇呢d問題
做過港資上市公司,又係家族生意,老臣子多,又要玩宮心計

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

FJmom 發表於 20-1-5 11:09
如果fresh grad., 我覺得一定係大公司, 我以前識兩個人都係U grad., 第一份工做d 細trading firm, 從此仕途 ...

呢d好靠阿頭點lead佢...

珍珠宮

我鐘意細公司

珍珠宮

大公司好。
好細嘅公司,如果每個部門一、兩個人,最大問題係有人放假,冇人跟或者冇人識佢D嘢
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

寶石宮

sanjoe 發表於 20-1-5 14:47
我鐘意細公司

細公司又彈性大d

男爵府

大細公司都做過,未有小朋友時大公司好,多機會升職又學到野,有小朋友就細公司好,請假會簡單好多又小ot

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

BBG520 發表於 20-1-5 19:37
大細公司都做過,未有小朋友時大公司好,多機會升職又學到野,有小朋友就細公司好,請假會簡單好多又小ot
...

我而家做大公司,都係請假易又唔駛ot

我就鐘意大公司多d,樣樣野有制度。之前做細公司,彷彿鬥無恥就咩都有得R,我做唔出,又唔抵得人做得出,心情好糾結

男爵府

花生油子 發表於 20-1-5 02:31
年紀細就想做大公司,福利好,多野學又搵到錢。而家老左就寧願做細公司,靜靜地做野等收工,唔洗煩
...

但不穩定,我不想50幾歲又出去找工,唉

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-1-5 20:05
我而家做大公司,都係請假易又唔駛ot

我就鐘意大公司多d,樣樣野有制度。之前做細公司,彷彿鬥無恥就咩都 ...

你是否大學生,現在有點規模的公司,請人要求好高下,

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

大公司。有制度,請假比較易。責任亦冇咁重大。因為佢地每樣事都會經過不同人,也一定會有兩手準備。

複式洋房

回覆樓主:

細公司一有人事問題就好煩,大公司多野學,咩都穩定好d

子爵府

喜歡大公司的畫一制度,全部一視同仁。試過細公司,感覺麻麻地,d制度會因為同嗰位亞姐/亞哥老友而改變/唔洗跟.........頂唔順咁樣

男爵府

tommyxsarah 發表於 20-1-5 11:03
唔會再做好大list co... 做過 又麻煩,人事又複雜,又多野做

宜家係MNC 度做..人少少,做野又夠彈性,準時 ...

請問一下,MNC是什麼公司,找這些工要去那里看?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chinfongfong 發表於 20-1-5 20:52
請問一下,MNC是什麼公司,找這些工要去那里看?

MNC=誇國公司 multinational corporation

王國長老

chinfongfong 發表於 20-1-5 20:44
你是否大學生,現在有點規模的公司,請人要求好高下,

我係呀
不過大公司都有supporting staff的,唔一定要求大學生

水晶宮

回覆樓主:

我做緊大公司,人工高,福利非常好

唯一多制度,咩都跟足指引做就得

我鍾意做大公司多啲,泊個大碼頭

首頁

尾頁

跳至