夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

唔好怪我直接呀樓主,其實他搞到咁某程度上你都有責任寵到他咁

子爵府

starer 發表於 20-3-2 08:51

何以見得係我?
我性格吾會縱人;初初結婚真係冇咁衰,之後有小朋友要請工人就越來越.懶,跟住越老越衰⋯⋯
我估應該唔係我,係佢阿媽,工人同佢自己

ChingChing19    發表於 20-3-5 15:14

侯爵府

gilgil39 發表於 20-3-1 14:40
大家的思想已經好唔一致,好難溝通,心靈的溝通更加沒有;佢冇同理心,唔識理人感受;我有唔舒服,亦都唔識 ...

算好 我果件 無比家用 認為自己比了某些開支便不用比家用 怪自己盲了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

gilgil39 發表於 20-3-1 14:39
如果另一半永遠長唔大,除性格大细路,不會管教子女,更不會管理自己,如飲食不健康,喜歡吃零食,細路見到 ...
呢的習慣真難改,我另一半咪教佢関燈都二拾年喇

子爵府

micsin 發表於 20-3-2 10:36
算好 我果件 無比家用 認為自己比了某些開支便不用比家用 怪自己盲了

無比家用確實係衰中之衰,但係咪份糧有限?日常家務,或管教子女方面有冇負返多啲責任?

侯爵府

gilgil39 發表於 20-3-2 12:21
無比家用確實係衰中之衰,但係咪份糧有限?日常家務,或管教子女方面有冇負返多啲責任?

...

只懂打機 同發皮氣 如果不是兩個小朋友 我早就。。。

大宅

gilgil39 發表於 20-3-2 12:21

...

爬樓主舊文,有能力去加拿大移民,你C6金錢至小能夠做到已經了不起,比起很多C6 只管自己玩樂花$,你應該珍惜、包容下。又冇$又唔改又唔理BK 大把啦。

男爵府

回覆樓主:

我會搬開住。 頂唔順要湊多個。

大宅

gilgil39 發表於 20-3-1 14:39
如果另一半永遠長唔大,除性格大细路,不會管教子女,更不會管理自己,如飲食不健康,喜歡吃零食,細路見到 ...

我老公都係差唔多。。。只可以盡量唔幫佢執手尾,叫佢自己執返,但叫左咁多年已經放棄狀態。

大宅

starer 發表於 20-3-2 08:51

一個衰依賴,一個願捱嘅弊在肯孭起晒渣晒主意,廢左依賴者武功。當然,真係會有苦自知,尤其有小朋友,可能日夜太多嘢做,唯有有能者攬晒嚟做,邊得閑可以慢慢磨合

子爵府

syc7 發表於 20-3-2 21:17
一個衰依賴,一個願捱嘅弊在肯孭起晒渣晒主意,廢左依賴者武功。當然,真係會有苦自知,尤其有小朋友,可 ...

最慘係俾佢揸主意時,永遠做唔到一個好嘅決定⋯⋯

子爵府

farm712 發表於 20-3-2 18:10
我會搬開住。 頂唔順要湊多個。

我都有諗過分開住

大宅

gilgil39 發表於 20-3-2 21:25
最慘係俾佢揸主意時,永遠做唔到一個好嘅決定⋯⋯

佢唔認同你所講嘅“好”決定,佢只覺得自己係好,無反省,所以亦唔會珍惜你付出的。

子爵府

syc7 發表於 20-3-2 22:52
佢唔認同你所講嘅“好”決定,佢只覺得自己係好,無反省,所以亦唔會珍惜你付出的。

冇錯!永遠唔會反省,檢討;繼而重複犯錯.....然後身邊人長期要為佢執手尾

別墅

gilgil39 發表於 20-3-2 08:07
冇錯!其實呢種人都係自私,冇責任感先會有咁嘅行為。
jm 你會好似我咁激氣嗎?點同佢相處?我有時諗吾想 ...

我朋友啲老公都唔係咁
當自己唔好彩
奶奶寵到佢成個bb咁
淨係識叫人理自己感受

ChingChing19    發表於 20-3-5 15:16
hi everyone

珍珠宮

回覆 gilgil39 的帖子

啊!咁似我前夫話緊我嘅?!我係女人,不過我有潔癖,OCD,亞氏保加症。所以我生活好整齊,好有調理,我前夫依然將個家居凌亂嘅罪名加畀我。我已經在家縮淨四個生活位,都避免唔到佢話係我搞亂嘅。認識我嘅朋友冇個信佢。但子女就聽曬佢話。因為我係一個人搵錢擔起成頭家。佢成日對住子女。影響力當然集中於佢一身。錢銀,財政全權交畀佢話事。我除了在外打人工,受人氣,睇上司同事眉頭眼額做人外,番到來屋企還有佢做我老世。我做嘅家務,佢睇唔到,只會話佢自己點樣持家辛勞。有次我真係頂唔著個洗手間垃圾桶堆積到滿瀉都唔清,提出來,佢立即怪我好提,應該粒聲唔出自己清了去。我無語,佢又冇講錯喔,我係可以清,我已經清了許多次,為何我要這次提出呢?當然我係已經去到崩潰狀態啦。
佢仲要同我分居,話後悔同我結婚。好!我咪要搵時機,搵地方搬走LOR。而家,佢家居沒有我,依然凌亂,唔關我事啦。但沒有我,佢又唔覺得凌亂喔。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

syc7 發表於 20-3-2 22:52

何謂「好」決定,每個人嘅要求,達標嘅主次,對成果的評價都唔同。因為對方呢D嘅觀點與角度同我唔一樣,就限制了佢珍惜我嘅能力。所以,我從來沒有怪我前夫唔珍惜我付出呢個事實,係佢思維做唔到。逼唔來嘅。
咁我自己係有好似樓上講D老公咁被99寵大嘛。不過我係女,所以我係被家父寵大嘅。自小家母要我做家務,家父制止,佢話我要好好讀書,唔好畀我做家務。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

我最唔明就係點解生完一件已經知道佢係一個點嘅人,仲可以生第 2 件 ?

複式洋房

回覆 gilgil39 的帖子

簡直就是話緊我老公,我湊住2個女,忙到停不到手腳,佢仲。可以一路打機一路食薯片,大女望住佢打機,細女就哭,佢完全冇反應架,如果話佢,佢仲嬲過我,話我整日發脾氣,然後幾日不出聲,完全不理兩個女

小菜豆    發表於 20-3-4 18:22

子爵府

miss_babybaby 發表於 20-3-3 19:58
我最唔明就係點解生完一件已經知道佢係一個點嘅人,仲可以生第 2 件 ?

唔知一般男人係點,我生第一個時c6係有幫手嘅,再加工人,生活上吾太大問題;但到生第二個,真係忙好多,c6先縮吾幫手,可能生到第二先知原來係辛苦
仲有可能兩個小朋友好近,未有察覺其真面目

首頁
12345...10

尾頁

跳至