懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

吓...咁恐怖...聽就未聽過!

不過, 我淨係知順產太大力, 原先開o既度數會細返, 因為用錯力阿b個頭撞到產道周邊血管會充血,所以令到產道收窄。

我諗o個個情況屬實的話, 似係痔瘡多d喎!!

男爵府

好媽媽勳章

我覺得冇可能,腸喎~個bb係子宮,條腸點會出左黎呀?係咪"脫肛"呀?依個我就有聽過
不過用力真係要小心d,因為我媽咪生我個時,生到個盤骨裂開左,我都已經唔係太巨,7磅幾,訓左成個星期床先叫落到地行~
奀b仔9月16日出世啦~

男爵府

見到大家媽咪回覆都安心得多, 大家都未親身過或聽過都鬆咗一口氣, 起碼唔似佢個姑娘講到咁平常.
thx

男爵府

畀面勳章

原帖由 奀b豬媽咪 於 09-5-26 11:08 發表
我覺得冇可能,腸喎~個bb係子宮,條腸點會出左黎呀?係咪"脫肛"呀?依個我就有聽過
不過用力真係要小心d,因為我媽咪生我個時,生到個盤骨裂開左,我都已經唔係太巨,7磅幾,訓左成個星期床先叫落到地行~ ...

其實脫肛個情況係點架??

嘩...你媽咪當時情況都幾驚險喎!!咁佢而家年紀大左有無d舊患等影響呀??真係天下母親皆偉大呀!!

男爵府

畀面勳章

原帖由 annie_k 於 09-5-26 11:15 發表
見到大家媽咪回覆都安心得多, 大家都未親身過或聽過都鬆咗一口氣, 起碼唔似佢個姑娘講到咁平常.
thx

唔好諗太多啦!!仲有幾個月你就生, 好好享受呢段日子開心d, 呢d咁恐怖o既消息聽完就一笑置之算喇。

洋房

我諗唔會甘得人驚既,我生兩次都係順產,第一次唔識用力大力左,大囡出世時就鎖骨折左(不過醫生話好多人都係甘,會好快好返)
第二次都係大力左d(最後出bb個身果陣)攪到自己''會陰''爆開左(我第二胎無cut開到會陰的)

男爵府

畀面勳章

原帖由 大細瑤瑤媽 於 09-5-26 13:21 發表
我諗唔會甘得人驚既,我生兩次都係順產,第一次唔識用力大力左,大囡出世時就鎖骨折左(不過醫生話好多人都係甘,會好快好返)
第二次都係大力左d(最後出bb個身果陣)攪到自己''會陰''爆開左(我第二胎無cut開到會陰的) ...

你生o個陣, 助產士有無叫你用力時先用力??我d同事響唔同o既政府醫院生, 遇到d唔同o既助產士, 有一個響pw生, 助產士無提佢幾時用力, 佢生第二胎, 結果又係爆會陰, 另一個響QE生, 就遇到好好o既助產士, 佢又係第二胎, 助產士叫佢合作, 叫出力先出, 最後bb出黎好順利, 都無爆會陰

洋房

我都係順產~bb 7.3lbs~~
唔會咁誇張下嘛?!腸都痾到出黎?!
不過我就唔小心痾左幾粒 cc...hahaha

洋房

原帖由 alice1114 於 09-5-25 21:39 發表
我都係順產, 不過我相信唔會連條腸都屙埋出嚟, 但係我個case都幾serious, 好彩冇死到, 因為bb大, 要好用力, 令到子宮內血管爆裂, 要醫生人手止血幾個鐘, 最後要輸五包血, 住左5日醫院, 要入院全身麻醉再做手術, 到家 ...

順帶一提我個bb 8lb1oz

大宅

好可怕....吾會係真呀ma?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 annie_k 於 09-5-25 18:50 發表
我聽朋友的朋友講, 順產太大力連條腸都屙埋出嚟, 佢話姑娘回應係正常, 叫佢自己塞番入去. 我聽後好驚, 因我想順產, 有無媽咪試過或聽過?

咁都信, 有冇常識架???

個b係子宮度出黎, 係子宮收縮用力迫個b出黎, 只係順產時bb個頭頂住左條直腸, 令人有"急屎"既感覺, 生bb時係會急屎, 係子宮收縮時迫左個b個頭出黎就大功告成喇, bb個身bit一聲出左黎, 急屎感覺都冇晒啦. 點會整到條腸都屙埋出黎呀???

未生既媽媽唔好俾d謠言嚇親呀!!!

別墅

冇聽過wor
我自己都係順產
生果陣醫生都有叫我唔好太大力
佢話會整爆個傷口only

男爵府

跨張!! impossible

男爵府

畀面勳章

It seems impossible!!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 醒目開學勳章

複式洋房

我都係剛剛順產完, bb 7lbs1oz, 無嘢喎! 不過可能我唔夠力, 醫生最後幫我真空吸引
仲有, 你有剪會陰, 邊有咁誇張連腸都bid埋出嚟呀!!!

大宅

我都係順產,只係用力到要縫多針咋,

禁止訪問

洋房

原帖由 CBabeY 於 09-5-26 13:28 發表

你生o個陣, 助產士有無叫你用力時先用力??我d同事響唔同o既政府醫院生, 遇到d唔同o既助產士, 有一個響pw生, 助產士無提佢幾時用力, 佢生第二胎, 結果又係爆會陰, 另一個響QE生, 就遇到好好o既助產士, 佢又係第二胎 ...

我兩胎都係威爾斯生咖~
第一胎無提我用力,第二胎有,
第二胎係我收唔到''制''

首頁

尾頁

跳至