自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

banbanmm 發表於 20-4-29 21:41
你咁講就明曬。

樓主話150萬係保證,咁唔知個供款額係咪保證。 要睇清楚細節條款, 例如份單唔係銀行出, ...

果2460元應該係平息不變的, 應該係還比銀行, 不是供保險, 而張單已抵押比銀行, 所以銀行唔怕你走數。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

減齡達人勳章

andyman 發表於 20-4-29 21:36
因為銀行啲錢都無出路, 貨款比客戶賺息, 收左利息147600, 而客人到期只係攞到46000, 即係銀行五年內實賺10 ...
我想問下當我投保,5年後,我是否能取回:14.7萬十17.1萬十4.6萬=36.4萬?謝

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

busimami 發表於 20-4-29 21:49
我想問下當我投保,5年後,我是否能取回:14.7萬十17.1萬十4.6萬=36.4萬?謝

不是。
總數取回150萬, 你要還銀行11350000, 利息147600, 剩的才是你的, 即係得番 217400, 實則收益是46400元。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

仲有喎, 需然話110萬唔係大數目, 如果呢幾年你咁啱要借錢買樓, 呢個數會計入TU架。

子爵府

減齡達人勳章

回覆 andyman 的帖子

你解釋得十分清楚,唔該晒

禁止發言

回覆樓主:

公爵府

andyman 發表於 20-4-29 21:59
不是。
總數取回150萬, 你要還銀行11350000, 利息147600, 剩的才是你的, 即係得番 217400, 實則收益是4 ...

照咁計 PA 真係高過5%
好似好so 咁喎

大宅

回覆樓主:

樓主
可以透露邊間銀行嗎?

珍珠宮

busimami 發表於 20-4-29 19:22
客戶擺17萬,可以用融資方法(銀行借出$113.5萬)做150萬的儲蓄保單。
保單期滿:保證150萬
成本:首期17.1 ...

5.36%p.a.?! 只用 4.6萬(剩額)÷17.1萬(首期)÷5年?! 唔講融資可能要計利息成本,中間5年供款都要計埋入成本㗎,咁成個回報%,就一定唔係5%

翡翠宮

你啱, 係攞番365000先對, 365000-171000-147600=46400元, 但點計最後實得都只是46400元, 而且你頭果17萬係一次過5年前已付出, 就算計一厘半, 不計復息都有2550利息, 五年即收12750元, 46400-12750=33650。

翡翠宮

Ol0314 發表於 20-4-29 22:13
照咁計 PA 真係高過5%
好似好so 咁喎
沒有啦, 頭果17萬係一次過付出, 就算計一厘半擺定期不計利疊利, 都收12750元啦, 46400-12750=33650元咋。

公爵府

haha_13 發表於 20-4-29 22:16
樓主
可以透露邊間銀行嗎?

南x 中人x 滙x 都聽過

公爵府

andyman 發表於 20-4-29 22:27
沒有啦, 頭果17萬係一次過付出, 就算計一厘半擺定期不計利疊利, 都收12750元啦, 46400-12750=33650元咋。
...

又咁睇 PA 唔應該計opportunity cost 既

伯爵府

Ol0314 發表於 20-4-29 23:14

嘩,而家啲銀行玩到咁

翡翠宮

Ol0314 發表於 20-4-29 23:15
又咁睇 PA 唔應該計opportunity cost 既

係呀, 同客仔講就你果個版本, 同親人講就我個版本

公爵府

andyman 發表於 20-4-29 23:29
係呀, 同客仔講就你果個版本, 同親人講就我個版本

同客仔應該講 定期都係得咁多
你而家多一倍都唔只
老老實實 除左TU 多條數
佢個確實回報又睇落唔錯咁喎
仲有人無乜野 古惑位?

子爵府

busimami 發表於 20-4-29 19:22
客戶擺17萬,可以用融資方法(銀行借出$113.5萬)做150萬的儲蓄保單。
保單期滿:保證150萬
成本:首期17.1 ...

(銀行借出$113.5萬) ... 利率幾多?

150萬-113.5萬-14.7萬-17.1萬 - (113.5萬x5年利息) = 才是NP

單純儲蓄應是:
付:14.7萬 + 17.1萬
收:x 萬
NP = x - 14.7萬 - 17.1萬,完全無必要將回報放大至150萬
放大得去150萬,(銀行借出$113.5萬)一定收息

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實有咗好耐,睇下舊既財經新聞就明,當然都有風險啦!

https://www.mpfinance.com/fin/daily2.php?node=1538938417394&issue=20181008

伯爵府

Ol0314 發表於 20-4-29 23:14

是否只有中資行做,?請問icbc或ccb有做嗎?

公爵府

1mocha 發表於 20-4-30 06:16
是否只有中資行做,?請問icbc或ccb有做嗎?

我又唔知呀 我無做 係比人sell 過
可以問下

首頁

尾頁

跳至