自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有幾點, 好多人有誤會:

夫妻分開後的子女免稅額:
稅局(稅例) 唔係睇 "離婚", 係睇 "分開居住" **
子女免稅額, 稅局(稅例) 唔係睇 "撫養權 " 係睇"金錢貢獻"
單親免稅額, 稅局(稅例) 係睇 "照顧的時間"

** 稅局(稅例) 睇"分開居住", 其實好合理, 因為夫妻分開, 有可能有一方, 一走了之, 沒有正式搞離婚, 咁樣, 大家沒有溝通下, 仍然有權向稅局要求分攤. 另外, 無論有冇正式離婚, 如果雙方仍然同住(分房都唔算), 子女免稅額都冇得分攤, 同沒有離婚一樣, 只可一方申領.

珍珠宮

howmuch 發表於 20-7-10 10:55
唔係,

子女免稅額, 只係睇對子女的經濟付出, 同撫養權無關.
我己打去問了,佢話,我可以唔比佢填寫子女個名,我也有問如果對方子女二個都寫了,我可以有權上訢,主任又說,最終都係比回有撫養權的一方...
我也有問了,如對方有比錢小孩又點計,主任話,唔關事,而家係報工作的稅喎...
所以我前夫成日求我比稅額佢...

水晶宮

Macusmama 發表於 20-7-10 12:49
我己打去問了,佢話,我可以唔比佢填寫子女個名,我也有問如果對方子女二個都寫了,我可以有權上訢,主任又說,最 ...

唔係, 只要前夫合理(有根有據)咁以書面向稅務局長申請, 稅局一定會分一部分免稅額, 我有幫過人申請, 我亦知到有關稅例.

水晶宮

Macusmama 發表於 20-7-10 12:49
我己打去問了,佢話,我可以唔比佢填寫子女個名,我也有問如果對方子女二個都寫了,我可以有權上訢,主任又說,最 ...

我唔清楚你點問, "佢話,我可以唔比佢填寫子女個名...", 呢句說話, 稅局冇理由咁講..

我唔猜測點解佢會咁講...,但稅例係講, 申索人 是否乎合申索資格,稅例完全沒有話要撫養權。

珍珠宮

howmuch 發表於 20-7-10 13:00

我唔清楚你點問, "佢話,我可以唔比佢填寫子女個名...", 呢 ...
可能個個CASE唔一樣,佢叫我SENT 法庭判子女比邊個那一張野比佢地...

首頁

尾頁

跳至