婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

mcs74 發表於 20-8-17 23:26
癡線!!!叫大肚婆沖凍水涼?佢係咪有病呀,大肚婆食零食都係罪??大肚婆唔熱得嫁,開冷氣都好正常姐。 ...

我老公叫我忍下,我依家唯有日日去我媽到,眼不見為乾淨,其實好多野我都叫我老公出聲,但點知越黎越過份

複式洋房

mcs74 發表於 20-8-17 23:28
你老公好唔要得……我覺得你已經合情合理,原來仲係大肚婆,但都唔維護你……有無搞錯,分分鐘產前產後抑 ...

我有時講多句我99會不停話我唔好,我老公知道佢媽無理的野,無奈果個係佢媽,我琴晚聽到我老公都開口話佢媽,但佢媽態度照舊,我都唔知可以點,我同我老公都好無奈。。。只希望日子快D過

大宅

Momokoc 發表於 20-8-17 23:20
我10月生,原本係想我媽同我坐月,但佢聽到又話要黎幫手,點知會出現禁大問題
...

今次真係仆街鳥,你睇開啲 ,得閑就上唻呻下啦,發洩吓都好,我驚你會有產後抑鬱

複式洋房

ManyanChun_FB 發表於 20-8-17 23:38
今次真係仆街鳥,你睇開啲 ,得閑就上唻呻下啦,發洩吓都好,我驚你會有產後抑鬱
...

多謝,但我一念到坐月的一個月唔可以出去,日對夜對已經想喊

珍珠宮

Momokoc 發表於 20-8-17 23:36
我有時講多句我99會不停話我唔好,我老公知道佢媽無理的野,無奈果個係佢媽,我琴晚聽到我老公都開口話佢 ...

你地真係有夫妻相兩個一樣咁好脾氣。換著係我老公或者我細佬,佢地神早爆左佢地呀媽。

日子好難過,尤其是坐月咁重要事,分分鐘湊細b湊到唔肯走,我建議早爆早著,寧願宜家得罪佢,等佢搬走再同佢和好。

你都知生完荷爾蒙ge改變係產婦控制唔到,唔係話忍就得。你呢胎分分鐘收肚,對敵人仁慈便是對自己殘忍。

先同你老公溝通幾晚再洗下腦先,然後搵個人做醜人……

Astra00    發表於 20-8-18 11:24

複式洋房

mcs74 發表於 20-8-17 23:45
你地真係有夫妻相兩個一樣咁好脾氣。換著係我老公或者我細佬,佢地神早爆左佢地呀媽。

日子好難 ...

我已經想叫我家姐出面講,但怕講完佢依然係禁,未必會走,態度照舊,你有你講我有我住,其實我覺得係面皮太厚,講都唔聽,爆完又未必會走

珍珠宮

Momokoc 發表於 20-8-17 23:52
我已經想叫我家姐出面講,但怕講完佢依然係禁,未必會走,態度照舊,你有你講我有我住,其實我覺得係面皮 ...

你家姐理得幾多,爆完佢一輪佢都唔洗再見到你家姐,舞照跳水照吹。

我建議你洗你老公腦,等佢知道嚴重性,影響性,唔好以為忍到bb滿月就得,搵佢出面做醜人係最合適。自己個仔趕自己走wor,相信佢都無理由留低掛?

真係趁宜家未生仲有精力,生完唔走,自己都無精力搞佢,日日淨係可以自己係房喊,無人可憐你嫁,要自己錫自己。

或者搵裝修理由,因為要迎接細B裝修真係好正常,整到無位比佢入住。或者可以呃佢裝修,其實只係簡單換下傢私咁得唔得?

複式洋房

mcs74 發表於 20-8-18 00:02
你家姐理得幾多,爆完佢一輪佢都唔洗再見到你家姐,舞照跳水照吹。

我試下同我老公洗腦,等我老公自己同佢媽講,我又同大女返我媽到幾日,當係不滿,等佢哋自己解決問題

男爵府

甘你生完會痴線同抑鬱
仲要佢幫你坐月?
煩死都似
生完好辛苦,仲有隻煩人,製造問題
你會痴線的
及早叫佢走
請陪月,或者你媽上黎出聲先有用

Astra00    發表於 20-8-18 11:25

子爵府

依家係做最好機會扮產前抑鬱,喊晒發癲咁樣扮自殺

大宅

Momokoc 發表於 20-8-18 00:07
我試下同我老公洗腦,等我老公自己同佢媽講,我又同大女返我媽到幾日,當係不滿,等佢哋自己解決問題
...
你個洗腦方法只會令你老公覺得你好煩,我會咁做,冷靜同你99講,大家生活習慣唔同,你已頂唔順,希望佢搬走,坐月唔洗麻煩佢,佢一定反臉,但無辦法,如果佢賴死唔走,你話你會走,因為唔想一齊住,你會返娘家直到佢搬走。直接啲,好過每日承受壓力直至爆炸。

子爵府

Momokoc 發表於 20-8-17 23:52
我已經想叫我家姐出面講,但怕講完佢依然係禁,未必會走,態度照舊,你有你講我有我住,其實我覺得係面皮 ...

你家姐講得幾多,都係要你老公出口先解決到,同你老公講:依家同奶奶相處到好似有d產前抑鬱,再唔請奶奶走,係未想你生完之後有產後抑鬱?
如果你老公唔肯講,唯有試下樓上JM的方法,心平氣和地同奶奶反面

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得你奶奶有機會會長住
如果係我,我會叫埋我阿媽搬過嚟! 叫奶奶同阿媽孖舖,一齊煮飯!

水晶宮

Pianocake 發表於 20-8-18 10:02
你個洗腦方法只會令你老公覺得你好煩,我會咁做,冷靜同你99講,大家生活習慣唔同,你已頂唔順,希望佢搬走 ...
同意,而家爆好過產後爆。產後你大把野要理,仲要復原身體。你叫你媽幫你坐月啦!

大宅

佢咁慳家,你坐月佢都唔會煮好嘢貴嘢俾你補身,分分鐘一隻雞食10餐,生bb咁辛苦坐月真係唔好難為自己,坐月坐得唔好真係好大影響,既然試過一齊住相處唔到,一係你走返娘家,一係佢走

複式洋房

熊熊老婆 發表於 20-8-18 11:24
我覺得你奶奶有機會會長住
如果係我,我會叫埋我阿媽搬過嚟! 叫奶奶同阿媽孖舖,一齊煮飯 ...

我想生完搬返去呀媽到等我老公搞掂我99

複式洋房

kik11 發表於 20-8-18 12:42
佢咁慳家,你坐月佢都唔會煮好嘢貴嘢俾你補身,分分鐘一隻雞食10餐,生bb咁辛苦坐月真係唔好難為自己,坐月 ...

其實依家一餐餸已食4至5日,如果我唔係話變佢都唔比掉,我明白唔好浪費,但食壞自己身體重辛苦

公爵府

牛年勳章

Momokoc 發表於 20-8-18 12:55
我想生完搬返去呀媽到等我老公搞掂我99

冇用㗎!到時bb出咗世,你奶奶只會靜候你返嚟㗎咋!除非你可以做得出,奶奶一日唔走,你一日唔返屋企!
你奶奶可以嚟住,你媽媽都可以!你媽媽喺度,你嘅勢力就係2比1

複式洋房

熊熊老婆 發表於 20-8-18 13:00
冇用㗎!到時bb出咗世,你奶奶只會靜候你返嚟㗎咋!除非你可以做得出,奶奶一日唔走,你一日唔返屋企! :thin ...

禁又係,但我奶奶要求湊細B,但佢一個都搞唔掂

洋房

Momokoc 發表於 20-8-18 00:07
...

:( 好辛苦啊 沖涼水洗衫 好似戰時個陣咁樣咩 而家好先進 又付擔到既 距地應該錫住你先係。 唔好忍太多 忍得多 自己難受。 希望你老公可以體諒到你既辛苦同忍讓 距自己做下決擇。
可能有時係屋企偷偷地喊 表露出你既唔開心會係好事 等距地知道你都有情緒 唔需要成日做到最好架, 加油!

首頁

尾頁

跳至