論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hellobaby237 發表於 20-10-28 10:18
我都想過早d, 但家中有個兩歲幾仔仔,驚佢知道我寫信會唔知點對付我個仔,其實我都唔想,但佢一兩個月就斷 ...

我工人8月21出visa, 佢在香港轉工的,佢唔肯即日去我家,寧願留在前主人家做黑工。兩日後星期日要去埋church 先肯來我家。

鬼咁妟先來我家,仲要我叫佢先肯清潔地板。我真係唸住佢做咗12年同一主人先肯等佢兩個多月,佢嘅表現真係不似預期⋯⋯

做了一個月多啲就辭職,無嘅,而家轉工容易嘛。我都唔會請住喇,市面上有嘅工人都係塘水滾塘魚。

遲啲疫情過後,所以嘢回復正常先再搵過。費事俾機票掃把佢!

大宅

eunicema 發表於 20-11-1 17:26
我工人8月21出visa, 佢在香港轉工的,佢唔肯即日去我家,寧願留在前主人家做黑工。兩日後星期日要去埋chur ...

非常同意,寜願俾多啲錢請本地人

Btw,我哋個都係之前做咗12年1個僱主,做咗4個月辭職,我對佢勁好...請之前又做囇ref check

激死

大宅

beanbean7511 發表於 20-10-28 10:07
香港僱主真係要團結啲 遇到斷約工人 唔好懶 一定要寫信入去入境處留底 幫下其他香港僱主

大家都應該自律唔 ...

我寫信去入境處投訴斷約工人,但佢仍被批出新Visa, 而家還在香港工作。入境處真係唔帮香港僱主。

大宅

zbt 發表於 20-11-2 20:18
我寫信去入境處投訴斷約工人,但佢仍被批出新Visa, 而家還在香港工作。入境處真係唔帮香港僱主。
...

如果佢再斷約 就一定唔會再有機會嚟香港做嘢

所以遇到斷約都一定要寫信 就當幫下下一個香港僱主

大宅

我都是苦主,請問各位有沒有寫給入境處信件範本可參考?因為唔知內容要包括啲咩,唔該大家。感謝

大宅

Ted1288 發表於 20-11-6 22:41
我都是苦主,請問各位有沒有寫給入境處信件範本可參考?因為唔知內容要包括啲咩,唔該大家。感謝
...

唔需要特定格式 只要清楚寫出合約號碼工人身分證號碼 或者Visa Number

清楚列明佢斷約原因 多數係不合理嘅原因

如果工人仲有其他不合理嘅表現 簡單列出

要求入境處慎重考慮佢再申請嘅工作簽證

男爵府

beanbean7511 發表於 20-11-6 23:55
唔需要特定格式 只要清楚寫出合約號碼工人身分證號碼 或者Visa Number

清楚列明佢斷約原因 多數係不合理 ...

有冇入境處電郵?

大宅

Baby豬1209 發表於 20-11-8 08:37
有冇入境處電郵?

[email protected]

大宅

我都是苦主,姐姐做左9個月話要留去照顧阿媽, 玩野斷約, 離哂譜。佢自己經常做錯野, 根本無心做。 AGENT 初時都幫我同姐姐講, 教佢點樣做好D。但後期都唔想跟進, 可能係AGENT 教佢, 不負責任, 斷約AGENT 又可以賺多筆。 做僱主真係慘, 又要受氣, 又要比錢, 毫無保障。

大宅

Fishfishooo 發表於 20-11-14 12:58
我都是苦主,姐姐做左9個月話要留去照顧阿媽, 玩野斷約, 離哂譜。佢自己經常做錯野, 根本無心做。 AGENT 初 ...

我個做咗16個月,衰貪心偷嘢,比咗幾次機會佢,仲要越嚟越大膽,借錢唔還寄信嚟我屋企追數,忍冇可忍炒咗佢,佢搞笑到仲夠膽send訊息問我可唔可以幫佢講好說話,想請佢嘅新僱主要求同我通電話,采佢都傻呀!

首頁

尾頁

跳至