自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

個司好無辜,不過香港法例個司機係要負責,個小朋友唔細(小學生),如果不是特需要,都唔可怪個阿媽,媽媽有搭住佢膊頭,係個小朋友突然跑出來,睇到個媽想拉佢返來但唔成功,但如果個小朋友有特殊需要就一定要拖實隻手咁係媽媽疏忽,但倒地唔應該扶起佢,因為移動佢可能會做成更嚴重的內出血,希望小朋友無事。

公爵府

2024年龍年勳章

kayen 發表於 20-12-17 03:32
我細心睇多次,58-59秒個小朋友衝出嚟,司機00已停車,意外再1-2秒之內,司機也有落車了解
...

其實司機已經好謹慎,反應好快,架車停低時仲係過路線上,停唔切可能會車到個小朋友
但呢個情況即使明明無辜都係會被控危險駕駛

大宅

joey1001_1001 發表於 20-12-16 22:54
司機應該要被罰,因為交通條例中司機除左要遵守燈號外亦是時刻留意四周情況,如果有留意應該可以察覺到個 ...

錯了, 車 CAM 好有用, 証明到唔關司機事, 司機開得唔算快又有剎車, 基本上佢咁衝係無辦法

侯爵府

414928 發表於 20-12-16 23:40
個司好無辜,不過香港法例個司機係要負責,個小朋友唔細(小學生),如果不是特需要,都唔可怪個阿媽,媽媽有 ...

我覺得媽媽責任最大,幼稚園已要教紅綠燈過馬路要小心,今次司機車速慢,又剎停,如塔火車或貨車咪大鑊,希望佢冇事

公爵府

2024年龍年勳章

個阿媽反應好奇怪,點解會要個小朋友企起身?行去側邊都唔坐低

侯爵府

loveclementine 發表於 20-12-16 23:47
個阿媽反應好奇怪,點解會要個小朋友企起身?行去側邊都唔坐低
...

係丫!應該唔好旭等白車,點知有冇內傷/頸傷

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友唔算好細, 點解仲咁衝出黎
個司機點都衰梗

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

414928 發表於 20-12-16 23:40
個司好無辜,不過香港法例個司機係要負責,個小朋友唔細(小學生),如果不是特需要,都唔可怪個阿媽,媽媽有 ...

Facebook話個小朋友4歲,唔知係咪,不過見到個媽有追/叫住,好在司機都開得唔快,真係唔可以怪個司機,個阿媽又好騎呢,唔清楚小朋友有無受傷骨折,又抱又要小朋友行又鬧人又除口罩,想點呢
小朋友有時真係捉都捉唔住,希望佢無後遺症。

男爵府

個件阿媽真係好野,司機真慘

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

阿媽好大責任
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

戥個司機慘

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

司機好無辜!個呀媽累C個司機同個小朋友!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

回覆樓主:

害死司機

水晶宮

回覆樓主:

學車時,教車師傅有敎,但凡駛近沒有欄杆的行人路,有視線障礙地方 或 接近行人過路位,都要把車速控制到,可以避免意外的速度,簡單黎講,一定要停得切,所以司機有冇責任,係有得商榷的....

子爵府

帶住小朋友行在無欄杆保護嘅行人路時,真係要拖實及吾好行咁出,有時意外嘅野就係意料之外,車有殼,人無殼,撞到一定係人最傷

男爵府

回覆樓主:

見到阿媽追住個細佬想捉住,唔知細路係咪有過度活躍。估媽媽當時好亂迷惘先心急抱起,希望小朋友冇事

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

又一單生仔要考牌,司機冇留意路面情況,唔係掛?真係冇的話,小朋友應該企唔返起身,個阿媽又無知既,撞跌左飛開咁遠就唔好郁動傷者啦係咪個腦塞左

伯爵府

kayen 發表於 20-12-16 22:45
我覺得司機無錯,會唔會被罰
https://www.facebook.com/groups/hkincident/permalink/3448806165246571/
...

個cam顯示了車速,司機根本慢到得2x or 3x. 唔通要停定助長行人紅燈也照過先啱?
不過未審之前一般先charge司機。
係好唔公平

珍珠宮

kayen 發表於 20-12-16 22:45
我覺得司機無錯,會唔會被罰
https://www.facebook.com/groups/hkincident/permalink/3448806165246571/
...

司機有錯,因不留意前方路面情況而前行

落車嗰吓,仲只懂講廢話,第一時間應幫忙call白車啦,紅綠燈不代表一切
萬物皆空,因果不空

首頁
12345...6

尾頁

跳至