自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

sophyllis 發表於 21-2-26 11:32
私家醫生話如果最後係會做,就越早做越好,一般四歲已經可以做,早做嘅好處係快啲比眼肌肉訓練同適應,我 ...

醫生話有改善,如果做手術係唔係遠視度可以改善?其實手術風險有幾好?我聽話全痲,個心就好痛,所以想大一點再睇下

侯爵府

有冇近視?如果眼鏡度數唔啱都會引起斜視,我仔就係配返啱度數,問題就改善咗

大宅

ohmygosh 發表於 21-2-26 12:25
回覆 sophyllis 的帖子

但係當日我女證實斜視醫生話係天生㗎喎

我已有心理準備,即使要自己比,我都係會揀做手術的,而且好視乎個醫生肯唔肯寫非先天性

複式洋房

ohmygosh 發表於 21-2-26 12:19
回覆 TY168 的帖子

我女四歲喺健康院驗到斜視弱視一直係政府跟進
因為我仔冇弱視嘅問題,而且冇影響外觀
所以醫生話暫時覺得冇做手術嘅必要,但係我擔心唔知再大啲會唔會由間竭性變成常規性或者咁嚴重
請問你囡囡而家幾大?

複式洋房

gilgilgilgil 發表於 21-2-26 12:32
有冇近視?如果眼鏡度數唔啱都會引起斜視,我仔就係配返啱度數,問題就改善咗
...
有,剛發現有一百度配左眼鏡
但係個視光師同醫生就話就算戴咗眼鏡有斜視都係有斜視,所以兩樣野加埋令我好擔心

侯爵府

我唔清楚冇度數cases嗰個治療方法/

我女斜視散光配咗隻眼鏡
呢幾年加埋 日日遮眼幾個鐘
琴日去覆診 兩隻眼視力差距已經近乎O
即係迫佢用多啲嗰隻lazy eye係有作用
淨係戴眼鏡(即使配足度數)就唔夠
佢初頭係連尾三嗰行字(稍大)都睇唔到
係差三行咁多
不過佢有個缺憾就係睇唔到立體
呢樣似乎已經冇得改變

侯爵府

補充我女 七歲半
半年前覆診仲講緊佢右眼只差最後一行字睇唔到
所以我都好感激政府肯幫佢跟進
呢幾年我哋從未睇過其他醫生
政府眼科通常每隔四個月就會睇一睇佢(細心、有耐性同禮貌,會氹小朋友),又分眼科醫生、矯視治療師同視光師幾種角色嘅專業人員,分幾個期去睇佢,我好滿意
而家見佢穩定咗
散光度數一直冇變化,冇多冇少
近年成日Zoom亦沒發展成近視
就約半年後覆診

侯爵府

TY168 發表於 21-2-26 12:38
所以醫生話暫時覺得冇做手術嘅必要,但係我擔心唔知再大啲會唔會由 ...

萬一話要做手術,記得要睇多個醫生先決定,因為上網睇過做手術主要係改善外觀問題

大宅

肥佬細妻 發表於 21-2-26 12:30
醫生話有改善,如果做手術係唔係遠視度可以改善?其實手術風險有幾好?我聽話全痲,個心就好痛,所以想大 ...

上網睇好似話可以改善遠視情況,我囡無近視遠視問題,視力完全正常,只係擔心隻lazy眼會久而久之變弱視,我發現最近兩個月唔知係咪多咗上zoom堂,斜視情況頻密咗,我相信隻眼攰令到情況差咗;另一個考慮因素係外觀影響社交,唔想小朋友比人改花名 (一世的) 影響自信心

如果不是幅度大,斜視不是那麼容易比人發現的

侯爵府

回覆 TY168 的帖子

嚟緊五月就八歲

侯爵府

我女屬於恆常斜視識睇嗰啲人會睇得出佢有斜視
試過有眼鏡店職員同埋游泳教練 就咁望下佢已經睇得出

但係政府嗰邊又冇當日健康院視光師形容得咁嚴重, 我仲好記得四歲喺健康院,該位視光師係咁叫我望真啲個女隻眼, 仲教埋我點睇,話我咁都睇唔出?!

但係一直以來老師、同學、家長etc都冇人特別覺得佢隻眼有問題, 可能外斜得唔算好明顯
總算冇影響佢社交同自信心

大宅

TY168 發表於 21-2-26 12:38
所以醫生話暫時覺得冇做手術嘅必要,但係我擔心唔知再大啲會唔會由 ...

我囡一樣,視力正常無弱視,不過最近兩個月成日zoom,斜視情況頻密而且明顯咗 (由以前幾日出現一次變成每晚見佢都望到),我諗法係小朋友越大對眼只會越多機會用到攰 (功課/溫習/睇電腦/睇電視),所以決定做手術根治

男爵府

好媽媽勳章

sophyllis 發表於 21-2-26 11:32
私家醫生話如果最後係會做,就越早做越好,一般四歲已經可以做,早做嘅好處係快啲比眼肌肉訓練同適應,我 ...

請問你醫生有無講小朋友發育可能都會變番斜視?
我朋友個仔又系咁,但醫生話宜家做手術都無用,因為做完手術發育果陣都可以變

複式洋房

sophyllis 發表於 21-2-26 13:02
我囡一樣,視力正常無弱視,不過最近兩個月成日zoom,斜視情況頻密而且明顯咗 (由以前幾日出現一次變成每 ...
好多謝你既分享,因為上星期先發現,
一時間好擔心,不停睇,愈睇又愈擔心

大宅

CYT1207 發表於 21-2-26 13:26
請問你醫生有無講小朋友發育可能都會變番斜視?
我朋友個仔又系咁,但醫生話宜家做手術都無用,因為做完手 ...

醫生又無咁講呀

大宅

TY168 發表於 21-2-26 13:27
好多謝你既分享,因為上星期先發現,
一時間好擔心,不停睇,愈睇又愈擔心
...

完全明白你心情,我當時聽到政府問我做唔做手術,我都好擔心係大件事,多了解之後又發現好普遍,而且個手術都好簡單,先慢慢接受到

侯爵府

我女就係睇近嘢的時候,斜視會明顯好多

我估你小朋友可能就係長期近睇mon
又好少出外面睇遠嘅景物去 balance
所以斜視嘅情況越嚟越頻密同明顯

大宅

ohmygosh 發表於 21-2-26 13:35

我女就係睇近嘢的時候,斜視會明顯好多

我都覺得係,所以很難確保斜視問題不會惡化

大宅

ohmygosh 發表於 21-2-26 12:49
補充我女 七歲半
半年前覆診仲講緊佢右眼只差最後一行字睇唔到
所以我都好感激政府肯幫佢跟進

請問你邊度政府眼科?
係米要睇門診先
謝謝

複式洋房

sophyllis 發表於 21-2-26 13:34
完全明白你心情,我當時聽到政府問我做唔做手術,我都好擔心係大件事,多了解之後又發現好普遍,而且個手 ...
我3月會再搵多個私家醫生睇,另外都會照排政府跟進
其實我自己都因為其他問題做過手術,嗰陣完全唔會緊張唔會驚
但當小朋友發生任何事個人都即刻騰晒雞

首頁

尾頁

跳至