自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

goodbuyer80 發表於 21-5-30 03:46
果間中學全港最尾五位到啦,個結果會唔會帶動班同學跟他一樣努力讀書?定係根本會學壞晒?D街坊都話果間直程 ...

讀書好叻又會入間好差嘅學校?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主估名校仔就會好乖既?

我仔公司有啲同事,畢業於著名大學全球排名頭幾名既,一樣可以玩得好癲既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

牛年勳章

當年我小學同學派咗入band 5(即宜家b3c),教啲野好淺,中一英文默書係26個字母,但都有同學唔合格,如是者中一默書就只係A-Z同簡單生字。
學校課程真係好淺,年年考第一又如何?可能每屆入到大學既五隻手指數得晒,好彩入到大學上堂都聽唔明英文。

男爵府

回覆樓主:

近朱者赤,近墨者黑

侯爵府

goodbuyer80 發表於 21-5-30 03:46
果間中學全港最尾五位到啦,個結果會唔會帶動班同學跟他一樣努力讀書?定係根本會學壞晒?D街坊都話果間直程 ...

唔怕欺凌咩

侯爵府

名校生係要既讀得又玩得

唔一定以“乖”來形容,係要“醒目”
(但我從不接受粗口,個人修養問題)

傳統名校,鼓勵全人教育,無咩書呆子.

男爵府

C.Humphrey 發表於 21-5-30 08:43
當年我小學同學派咗入band 5(即宜家b3c),教啲野好淺,中一英文默書係26個字母,但都有同學唔合格,如是者 ...

如果嗰間學校嘅水平同樣咁低,會唔會覺得浪費時間呢?

翡翠宮

牛年勳章

little_dragon 發表於 21-5-30 09:01
如果嗰間學校嘅水平同樣咁低,會唔會覺得浪費時間呢?

我同學當年小學級尾十,入到去都考第一,所以開頭佢好有成功感,但讀到高中出去補習先知學校係教得超淺,甚至連syllabus都只係教一半,雖然佢讀精英班但都覺校風差(男既打交,女既發姣),最後都只係升到high dip,唔敢同人講邊間中學畢業。佢話早知係咁應該一早轉校,同埋間學校可以成為bottom 10一定係有原因。

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-5-30 05:08
名校果啲先最識曳吖。我自己細個中小學都係名校,唔見得大家特別有heart讀書。我公司有個讀拔萃,佢都話個 ...

名校所謂「曳」因為人地讀書有餘閑
成日話名校大壓力根本係讀唔到跟唔上d人酸
根本係家長迫小朋友
入面學生喺學校唔會日日食左本書咁溫
大把課外活動日日出去玩

喺學校蝦同學蝦老師嗰d唔叫曳
都未去到逃學打交跟左出面d人玩

小朋友讀到書入到好學校就想佢行得順d
入間學校年年考第一以為自己入三大,原來只係可以讀high dip,至少佢一開始要自己知唔好會錯意以為自己deserve better
而名校annual report 真係九成幾入U,剩低嗰d係去外國,無一個係high dip
呢班人讀書真係唔難

你都講得出個仔身邊d朋友連中三都唔諗住讀
孟母三遷都想避開呢d concept啦
唔係個個青春期青少年會咁肯聽大人講囉

beebee67890    發表於 21-5-30 19:39

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

C.Humphrey 發表於 21-5-30 09:12
我同學當年小學級尾十,入到去都考第一,所以開頭佢好有成功感,但讀到高中出去補習先知學校係教得超淺, ...

一百分。因為人哋名校,針對考試去教答題技巧咁去教,被操左都唔知。

至於包尾學校,老師就咁照書講,講唔完,教唔晒,就算過左個學期,出去考,等如考天才。而且課程就返低程度,只教片面(跟教育局課程指引,有掂過個課題,就已係有跟指引)

珍珠宮

個人比較相信物以類聚人以群分、近朱者赤 近墨者黑,最好安排轉校。
一個人嘅力量,特別係細路,絕對有限。要更改一個大環境唔係個人力量可以做到,唔好太天真。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

如果想要年年考第一名自我感覺良好,就讀呢間,但係長遠來講,一個叻人唔加以栽培,浪費人材

翡翠宮

牛年勳章

goosy83 發表於 21-5-30 09:23
名校所謂「曳」因為人地讀書有餘閑
成日話名校大壓力根本係讀唔到跟唔上d人酸
根本係家長迫小朋友

我大學同學好多神校名校生,佢地會講粗口、劈酒、食煙、落老蘭溝仔..... 但我唔覺得佢地曳,反而係又讀得書又玩得又有能力。
第二日考試,我放學蒲拉記,佢地已經落咗中環happy hour,但係考得高分過我,幾令人羨慕呢!

翡翠宮

牛年勳章

foggyao 發表於 21-5-30 09:26
一百分。因為人哋名校,針對考試去教答題技巧咁去教,被操左都唔知。

至於包尾學校,老師就咁照書講,講 ...

係架!咁我小學同學當年包尾嗰批,deserve入間band 5。
樓主話個仔讀書叻,想入間bottom 10,真係要點醒佢!

水晶宮

回覆樓主:

呃自己,如果最終的目標是大學入塲卷,差學校年年攞第1但入唔到大學都冇用

如果讀完中學完全唔升大就冇問題

侯爵府

goodbuyer80 發表於 21-5-30 04:09
回覆 shop_baby 的帖子

因為殺校,至於佢點解揀呢間中學,可能原因是佢想係呢間咁差的中學年年攞第一,佢有把 ...

真心覺得想咁樣讀書年年考第一,叻極有限

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

睇佢影響人那個,還是被人影響那類

珍珠宮

redhot 發表於 21-5-30 04:25
古老說話:學好三年學壞就三日、近朱者赤近墨者黑,咁你話呢?

我仔細時好乖,成績又好,啲小學老師好中 ...

的確係。唔明點解要將個教育既責任交俾乖既小朋友。小朋友自己都係成長當中,好容易被影響。學好好難,學壞就好容易。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-5-30 05:08
名校果啲先最識曳吖。我自己細個中小學都係名校,唔見得大家特別有heart讀書。我公司有個讀拔萃,佢都話個 ...

絕對認同。
幾叻既人唔代表品德好。
你眼中既壞學生,分分鐘品德是叻既學生既10倍。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

咁可以憑實力轉校吖

首頁
12345...8

尾頁

跳至