自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

chadtanner 發表於 21-7-5 19:27
分很多線,係分開去的,同埋講質素,例如,2018年9月去了七天,只是看敦煌莫高窟,包括一般不對外公開的石 ...

不對外公開都去到?點樣先入到呀?

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 21-7-5 19:57
不對外公開都去到?點樣先入到呀?

由專家、優秀的導賞員帶領,受邀參加,而且與當地專家學者及團友在員工飯堂吃了一餐午飯 - 樸素、健康,還參觀了防沙工程,全個旅程令人回味、憶念!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

chadtanner 發表於 21-7-5 20:11
由專家、優秀的導賞員帶領,受邀參加,而且與當地專家學者及團友在員工飯堂吃了一餐午飯 - 樸素、健康,還 ...

好令人嚮往

伯爵府

smiletigger 發表於 21-7-5 19:52
其實好難講邊一樣嘢令2x歲嘅我有成長,但所有嘅經歴同香港生活好唔同,換另一種態度,代入異地的真實生活 ...

去旅行就係有咁經歷,改變人生

侯爵府

邱悠月 發表於 21-7-5 20:57
去旅行就係有咁經歷,改變人生

yes,其實特別唔係去shopping國家,感受就會多。
但當然,年青的歲月加景、地、人的化學作用,換做今日嘅我同c6去,可能完全係兩回事。

水晶宮

2024勳章

其實好難講邊一樣嘢令2x歲嘅我有成長,但所有嘅經歴同香港生活好唔同,換另一種態度,代入異地的真實生活 ...

「食得好,住得好,不是自己嘅能力,只是好彩生在香港」
好有哲理

侯爵府

czl115 發表於 21-7-5 21:11
「食得好,住得好,不是自己嘅能力,只是好彩生在香港」
好有哲理
...

不是甚麼哲理名言,只係深深感受,所以做人要卑微一d,唔係睇唔起自己,而係唔可以睇唔起大自然,睇唔起歴史。

珍珠宮

greenpea 發表於 21-7-5 15:09
想,但一個人唔敢

珍珠宮

你由邊度坐車去喀什要一星期啊?在我印象中,無高鐵之前都有綠皮火車,喀什坐火車去烏魯木齊唔使一星期甘耐架?

伯爵府

回覆樓主:

2x年前背包遊,去左兩次、南疆同北疆,每次半個月左右,當年冇上網,只係睇遊游書揾資料,去到找司機包車,就係咁,唔難,好玩好開心既回憶

侯爵府

平平常常 發表於 21-7-5 21:49
你由邊度坐車去喀什要一星期啊?在我印象中,無高鐵之前都有綠皮火車,喀什坐火車去烏魯木齊唔使一星期甘 ...

耐到唔太記得,好似係在烏魯木齊包麵包車十幾日去南北彊,跟書的景點行均,其中一個路程係沿公路咁行,當然中間有景点。中間無搭過火車,只係回程,蘭州返廣洲搭過一程長途火車。

公爵府

親子王國15週年勳章

20年前自己同3個朋友去左30多日,由乌鲁木齐一直玩落hk

伯爵府

完全同意,去這些地方旅行,看到當地人的堅強和韌力,值得欣賞和尊重,向他們學習

侯爵府

平平常常 發表於 21-7-5 21:49
你由邊度坐車去喀什要一星期啊?在我印象中,無高鐵之前都有綠皮火車,喀什坐火車去烏魯木齊唔使一星期甘 ...

突然記憶又多返d,在烏魯木齊d飯店(好似叫博格達)地下,聚集晒導遊或包車兜生意,短程一兩日上天山,長途自己同導遊傾。當年一個好hit嘅當地人導遊小克特別受香港人歡迎,好同香港人玩得埋,好熱情教我地在天山騎馬睇景點,聽聞係同個香港女仔結婚。只係天山的杉樹(好似當年萬寶路廣告果d),已經畢生難忘。

但果次包長途車又幫襯另一間公司,佢幫我地連結咗另外兩個香港女仔同一個內地女仔,6個女仔包架麵包車行咗十幾日。

珍珠宮

bosch 發表於 21-7-5 09:44
響 YT 度突然彈喜多郎d歌出黎, 跟住聽番羅文首. 似乎大部份人會跟團去絲綢之路, 有d 人去絲路個半至兩個 ...

當年我去完歐洲之後(遇到一位很迷絲綢之路的歐洲女士被她感染),曾經有過豪情壯志走一次完整的絲綢之路,由內地經過中亞細亞去到歐洲。後來因為國外那一段難度比較高,而且需要很長時間,最後只系精選去左新疆部份以及敦煌。衹要識得普通話,有背包遊經驗就唔算好難,係長時間坐長途車比較辛苦(因為新疆地域好大,交通時間比較長)。不過依家開通左高鐵,應該會方便好多。

當地人很友善,民風淳樸,風土人情很獨特。我希望日後有機會再也去新疆。期待夏天去新疆草原騎馬。

珍珠宮

smiletigger 發表於 21-7-5 21:54
耐到唔太記得,好似係在烏魯木齊包麵包車十幾日去南北彊,跟書的景點行均,其中一個路程係沿公路咁行,當 ...

哦,怪不得,原來你系包車行公路。

南疆我都系行公路,不過淨系吐魯番附近古城那些部分份揾埋旅館的遊客一起包車。然後自己想親自經歷一趟沙漠公路的距離感,所以坐巴士去和田,一路玩過去喀什,然後坐火車回去烏魯木齊。火車很慢,在車上跟旁邊的乘客聊天聊到幾乎什麼話題都説完了,還有當地小妹妹唱歌跳舞一段贈興。當地水果又平又好食。入鄉隨俗,佢地餐飲我都好適應。

珍珠宮

smiletigger 發表於 21-7-5 22:06
突然記憶又多返d,在烏魯木齊d飯店(好似叫博格達)地下,聚集晒導遊或包車兜生意,短程一兩日上天山,長途 ...

我無去天山,因為我去得遲,擔心已經變得比較商業化,所以放棄左。

秋天的北疆景色漂亮得像storybook一樣,很難忘。我是由烏魯木齊坐巴士去北疆布爾津,路上跟其他旅客組成一團,然後一起雇用馬幫,騎馬加徒步去禾木村和哈納斯湖。當年這一路線比較多廣東旅客,徒步路上經常聽到廣東話。去禾木的路上遇到山裡牧羊人趕著羊群轉場,很有北疆風情。

離開禾木村騎馬翻山去哈納斯湖的路上,去到大概海拔2700米,還沒有到十月就突然下雪了。綠色的杉樹披上白雪,好漂亮,好像走進了聖誕節的雪地樹林那種感覺。山上住大帳篷比較艱。到了哈納斯就住當地人帳篷,烤全羊,三餐美味豐富。

侯爵府

平平常常 發表於 21-7-5 23:00
我無去天山,因為我去得遲,擔心已經變得比較商業化,所以放棄左。

秋天的北疆景色漂亮得像storybook一樣 ...

你騎馬上哈納斯應該另一番味道。當年我包車上去,行咗兩三日,但山路難行,一定要用land rover,但當年唔發達,難搵呢d車,最後6個女仔坐land rover開蓬貨斗位,鄧咗2日。我依家一家唔會再經歴呢d,也唔會敢做。但當年未拍拖嘅我,晚上在杉樹下望住星空許願,希望有生之年可以同未來老公再去一次。
可惜依家個C6,又唔羅漫又怕辛苦又怕危險,可唔可以再去一次,真係好難講。

侯爵府

平平常常 發表於 21-7-5 23:00

秋天的北疆景色漂亮得像storybook一樣 ...

你講開布爾津,只記得呢個地點無咩景点,但記得佢唔知点解當年打長途電話特平,其他地方好似十幾蚊一分鐘,呢個城市全部幾毫一分鐘,平時只會打一兩分鐘返屋企報平安,呢度我記得打咗畀兩個fd,用幾十蚊煲電話粥講是非(哈哈),好難得。生活点滴,回憶起都好開心。
有時一d記憶夠回味一世。

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 21-7-5 18:49
10天夠唔夠?我覺得起碼1個月先過足癮

我有個舊同事一個女仔跟團去絲綢之路兩個星期不過佢話啲風景真係好靚不過真係冇嘢買
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至