自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

咁嘅情況,建議即call車送入政府醫院,在醫院內聞氧氣同打嗎啡,等佢安詳渡過最後日子~

伯爵府

Ianmammy 發表於 21-10-26 18:41
我阿姨未期癌症,辛苦到不得了,哀求我幫他找私家醫生入院等去舒服啲去,我可以點做,好苦惱☹️求賜教(emo ...

https://www.jccrc.org.hk
非牟利機構, 睇下適唔適合,希望幫到你

侯爵府

畀面勳章

私家真係要好有財力先好住.試下去沙田賽馬會善寧之家(其實正价收費都唔平,附連結可參考下).合資格人士,可申請賽馬會善寧之家住院資助計劃, https://www.hospicecare.org.hk/service-detail.php?id=23&lang=tc

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

交返個波比個仔。

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

畀面勳章

heidys 發表於 21-10-26 20:26
交返個波比個仔。

其實真係要佢自己仔女決定, 叫樓主安排,到時邊個找數??

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cici1800 發表於 21-10-26 20:35
其實真係要佢自己仔女決定, 叫樓主安排,到時邊個找數??

放心、私家醫院三日找一次數、無錢找數、私家醫院會叫白車送病人入政府醫院~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

Ianmammy 發表於 21-10-26 19:44
其實你講得啱,佢好抗拒入政府,之前試過兩次佢都大吵大鬧要出院,醫生姑娘都怕咗佢,佢而家根本辛苦到連 ...

最好叫佢個仔自己決定。
呢種情況都係去政府醫院,我家老人家情況一樣,入瑪麗。

伯爵府

牛年勳章

如果係病人自己錢,佢想入私家醫院咪送佢入去,唔係的話只可以屋企人話事

除非你屋企人之前受左佢好大恩惠,同埋有財力,唔係嘅話只住得幾日冇謂搞同埋都唔到非直屬親屬話事。

珍珠宮

回覆 Ianmammy 的帖子

如果醫生講明唔會完全康復無咩進一步治療可做只係長期住院MON住情況, 可以同醫生講安排去靈實休養. 嗰度無手術做只有一般照顧病人服務, 可能唔係咁忙姑娘同姐姐都幾好人, 時不時會同病人傾下計.
私家當然舒服好多, 但呢D係有錢人或買重保險嘅人嘅玩意. 一般人好難負擔得起.

另外, 可以試下向慈善機構查詢. 例如: 賽馬會, 東華, 仁濟, 博愛...等等
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

cici1800 發表於 21-10-26 20:24
私家真係要好有財力先好住.試下去沙田賽馬會善寧之家(其實正价收費都唔平,附連結可參考下).合資格人士,可申 ...

唔該,我聽日打去問

子爵府

我阿姨未期癌症,辛苦到不得了,哀求我幫他找私家醫生入院等去舒服啲去,我可以點做,好苦惱☹️求賜教(emo ...

末期是幾末?如果好痛入急症,要求開嗎啡水。
心盲最可怕。

琥珀宮

呢d等佢仔女負責啦
除非你肯無條件無限量金錢上嘅幫助

大宅

fwp 發表於 21-10-26 21:35
末期是幾末?如果好痛入急症,要求開嗎啡水。

醫生話已經冇咩化療藥可用,情況會變壞得好快,主要係佢氣促得好辛苦,呼吸困難,瞓唔到

子爵府

Ianmammy 發表於 21-10-26 21:48
醫生話已經冇咩化療藥可用,情況會變壞得好快,主要係佢氣促得好辛苦,呼吸困難,瞓唔到
...

其實入急症轉去寧養醫院可能較為舒復。家人最近在白普理離世
心盲最可怕。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔係富貴人家真係唔好諗私家,依家唔係做個手術幾萬十幾萬住幾日就走得。幫左佢入院,埋單又邊個負責呢?

大宅

可以的話,私家真的比公立好

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

js1204 發表於 21-10-26 20:17
https://www.jccrc.org.hk
非牟利機構, 睇下適唔適合,希望幫到你

我理解政府醫院資源不足,但俾人當人球真係唔好受 (有手有腳邊個想賴喺醫院唔走,你講到迫於無奈唔想收阻你地方咁,日日趕人走,病人都好難受)

我細佬係呢間走。職員真係好好

大宅

睇吓有冇善終服務囉

大宅

Ianmammy 發表於 21-10-26 21:48
...

呼吸困難要聞氧氣,嗎啡亦有少少幫到呼吸暢順,建議盡快到公院,否則留在家中好辛苦,家人亦幫唔到幾多~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

私家醫生唔識
但係去私家醫院係舒服,多人照顧,探病時間(疫情之前係好彈性)

我老闆媽媽之前癌症翻發
去左養和。每日都要洗萬幾蚊,係房租同埋一啲日用品,醫生檢查/吊鹽水等等
跟住老闆話其實係燒銀紙
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至