自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

你出去工作,佢在家教小朋友

公爵府

chole_bb 發表於 21-11-24 18:02
八歲啦,小學三年級,我同佢老豆嘅教仔方法一個天、一個地,偏偏生咗個十級要面子嘅小朋友,真係唔識教

...

襯三年班仲細,搵一次測驗真係唔理佢,由得佢自己嚟,你得閒就入廚房整嘢食或者煲劇,等佢切切實實靠自己考一次出嚟,睇吓個成績點。如果成績都OK,即係佢自己搞得掂啦,咁你放手如果炒咗嘅,捉埋佢同爸爸,問吓佢哋認為應該點樣做先ok。
至於功課,我都建議你放手。 我自己嘅經驗,我個仔其實唔buy我嗰一套,佢覺得老師教得好過我。 所以我索性唔理佢,錯咪由佢錯,總之唔理佢。 返到嚟見佢錯咗都唔鬧佢,佢態度好,就問吓佢知唔知自己錯乜。態度唔好就索性唔理佢。 等佢考埋個試,一次過同佢賽後檢討,大家平心靜氣睇吓有咩方法去處理功課同溫習問題,而又唔好傷到大家關係。

子爵府

BK Milk勳章

chole_bb 發表於 21-11-24 18:17
一直都有咁諗,講過幾次,我仔唔想去,我老公又想我自己教,因為我仔成績唔差,佢兩父子都覺得好地地做咩 ...

聽到你個故事,我都覺得難過,呢D真係阿媽先會體會到

同你老公傾下,既然個仔會聽你老公話,不如叫佢跟阿仔一排功課溫書,睇下阿仔會唔會受佢教多D。

或者直情放手一排,比阿仔自己管理功課溫習,叫佢唔明功課就主動問你,你唔好做主動。

你都唔好對佢既說話太上心,試下以上方法,得閒時同阿仔分享下D網上笑話,講下輕鬆話題,讓大家關係緩和一下。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Jane1983 發表於 21-11-24 18:07
咩叫性格唔鬧得,唔話得?千祈唔好咁為佢開脫。

佢做錯,父母都唔出聲糾正佢。唔通等佢出大問題,等外人教 ...

同意, 呢仲“唔鬧得、死要面”的性格, 係會害細路一世.
“唯我獨尊”的性格, 在學校及職場可能闖禍.

亦有新聞係學生俾老師當衆鬧完,
或老師見完家長後在學校星子/女一巴,細路因不能接受當衆出醜而做空中飛人.

將來出來工作, 上司或客人鬧佢, 佢都要學會忍受, 否則可能冇左份工

Jane1983    發表於 21-11-24 21:08

男爵府

始終覺得對住小朋友唔可以一面倒做衰人或者一面倒做好人。。真係要一邊同佢玩到好fd..但同時教嘅時候就應該要做返嚴肅嘅樣子

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你老公最大問題
邊有人對住仔女講媽咪壞話嫁
好似奶奶對住個孫講媽咪正一衰人咁

你老公會縱壞個仔
第時出黎社會會係咁撞板,其實害緊佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

chole_bb 發表於 21-11-24 18:17
一直都有咁諗,講過幾次,我仔唔想去,我老公又想我自己教,因為我仔成績唔差,佢兩父子都覺得好地地做咩 ...

告訴你老公,個仔叫你“正衰人”、“魔鬼”,
已不是“好地地”了. 將來要呈分/考DSE, 母子衝突將更多.儲了十多年的怨恨,他長大了, 可能一直憎你, 唔孝順你.

你老公捨得你承受咁沉重的代價, 仍不覺得有問題的話, 你就唔洗理佢反對, 出去工作, 由爸爸教功課, 否則外判. 唔好做一世醜人

如個仔成績下跌, 老公想你教番, 你也要say no.失去的東西, 佢地才會珍惜. 咁快可令你教番, 你又被個仔罵. 讓他賞下挫折先.

你老公毫不管教兒子係不負責任.
養不教, 父之過

大宅

回覆樓主:

聽到仔講媽咪係衰人,魔鬼,你老公咩反應?有冇管教?如果你老公冇教仔尊重媽咪就好大問題,要教左個大人先。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

兩公婆教仔要有共識,一致。
你首先要調教好你老公先,唔係外判都冇用。

水晶宮

回覆樓主:

要教嗰個唔係你仔,係你老公

珍珠宮

cyyiu 發表於 21-11-24 19:30
要教嗰個唔係你仔,係你老公

同意,但睇情況佢老公無得教!

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

要同你老公嘅睇法一致, 個仔同老公講你係魔鬼嘅時候, 如果老公冇糾正你個仔,咁我就覺得可以帶小朋友去補習,其實自己幫自己解決問題,等佢見識下出面啲補習導師,大部分都係惡死,咁佢未知原來你好好,同埋你自己都可以休息下。

伯爵府

佢做錯,父母都唔出聲糾正佢。唔通等佢出大問題,等外人教 ...
重點係父做晒好人 樓主做醜人!

水晶宮

回覆 Mm233 的帖子

樓主要教好老公先,真係跣佢,比個咁既丑角佢做。
十幾年落黎,唔憎恨亞媽就奇。

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

好媽媽勳章

daijuju 發表於 21-11-24 18:00
真慘。我會返工,仔放學搵私補教or送補習社。可能咁佢先會知媽媽嘅好。仔同老公都唔buy你果套點解要做ftm? ...

我仔有私補,一個星期補一堂,我仔本身讀書唔係叻,但教下教下又考到唔錯成績,所以我教仔我老公唔敢出聲,佢有講過我照顧得個家庭好好,只係我老公嘅教仔方法同我大不同

子爵府

好媽媽勳章

Gorgor0612 發表於 21-11-24 18:04
父母就是大婆同二奶嘅縮影! 一冧一惡! 一個風花雪月,一個柴米油鹽
...

講得冇錯

珍珠宮

chole_bb 發表於 21-11-24 22:04
我仔有私補,一個星期補一堂,我仔本身讀書唔係叻,但教下教下又考到唔錯成績,所以我教仔我老公唔敢出聲 ...

即係你老公都認同你教仔方法?咁你可以試下同你老公溝通下叫佢同你企同一陣線,唔好再縱個仔。如你老公肯配合你都可以繼續教嘅。否則......

子爵府

好媽媽勳章

goodsnooky 發表於 21-11-24 18:06
你應該堅持己見,去返工俾個仔去補習班,你老公反對又冇本事教,我好唔明點解住香港嘅爸爸很多都淨係同個 ...

佢冇本事教係有真嘅,亦冇心機去教,叫佢同仔默書,有幾個默錯咗佢都睇唔到話啱曬嗰類人,佢對仔成績唔係好在意,90分會讚,60分冇反應,我係亞仔都鐘意爸爸啦。

子爵府

好媽媽勳章

我冇為佢開脫,只係形容佢嘅性格,我唔會因為佢要面而怕咗佢,一直以嚟佢做錯我就會出聲,所以喺佢心目中認為媽媽會鬧我,所以佢係魔鬼

首頁
12345...6

尾頁

跳至