自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yuenyung1018 發表於 21-12-2 22:16
我以前細個嗰陣啲補習班,老師有答案對功課,錯左會叫我地改,會幫手溫默書考試,做曬功課就要做補習社啲練 ...

而家大聲d都比家長投訴

子爵府

Kinkylaw 發表於 21-12-2 21:42
小朋友小二
我要番工, 跟功課加温書好趕,
今個月就係樓下揾左間補習比佢,

直接同補習社了解,了解下佢哋個流程,有時有好多不同的誤會的,又或者有啲功课班只督導做功课(特别是社區中心,学校功輔班)

例如:老師唔會每题講解,要先做識的,最後唔識先問,再對答案教改正。但小朋友就向家長表達老師唔教

伯爵府

Kinkylaw 發表於 21-12-2 22:19
有揾過私人
但屋企細加仲有個歲幾小朋友
嘈住哥哥令佢分心

試下大興邨商場蘇太
但唔知收唔收二年級

男爵府

fghjkl 發表於 21-12-3 01:42
直接同補習社了解,了解下佢哋個流程,有時有好多不同的誤會的,又或者有啲功课班只督導做功课(特别是社區 ...

其實可以理解,1對8兩小時,平均每人衹有15分鐘。
15分鐘其實"填得滿"(不保證學識埋開頭做錯的)曬d功課已經算係咁。
好多功輔班的作用係:唔使返屋企再做功課,同埋協助每日交得齊功課。
量有可能達到,質則不包(即是做啱和明白)

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

myshadow 發表於 21-12-2 22:02
我自己細個去嗰時返補習班係自己做功課,冇人教但可以問野。 做完就吹水多, 個導師齊齊吹水冇教書。
...

啲老師食住m記
男仔講打機講追女仔
識主動問會好啲
但問得太多又會唔like

細個經歷,教會辦的補習社,半年就成績退步

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

有揾過私人
嘈住哥哥令佢分心

補習時叫細果入房。

水晶宮

有揾過私人
嘈住哥哥令佢分心

我屋企有個兩歲幾,家姐四點做功課,工人帶樓下玩一陣

goldpiglet    發表於 21-12-3 17:43

子爵府

小朋友小二

個名叫補習社,其實係托管班。
如果有人凑唔會去呢啲補習社

男爵府

有揾過私人
嘈住哥哥令佢分心

間補習社柏麗?

水晶宮

回覆樓主:

功課補習班主要係輔導,你唔識可以問但唔會對功課,你要題題啱佢就比答案佢抄就符合你要求。

另外,小朋友唔專心時淨寫6個字都可以用2個鐘架。如果老師提左,小朋友係唔肯郁都冇符。

所以請私補1對1,如你要求唔高可以請中學生睇佢做功課又平d又效果好d

珍珠宮

補習社嘅作用梗係同學生補習啦!
樓主可以考慮送小朋友去另一個補習社,幾個鐘淨係教到一份功課,仲要差唔多錯哂,補習社嘅導師有問題,唔識教你個小朋友。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔初初返功輔班都係咁,有啲功課話miss睇過但都係錯,有啲就好明顯係抄,我仔有adhd成日帶漏嘢又試過俾miss成堂罰企做功課,我忍唔住同miss講先有改善,而家仲可以有時間做其他練習

如果屋企有人睇住上門補習會好啲

禁止訪問

男爵府

我仔上功課班係一對五左右, 而家就一對三。 五年級開始上,而家中一都仲有上功課班, 主要是他在家好容易走左去打機、睇電視
暫時都叫不過不失, 起碼我而家返到去唔駛check 功課。 不過我仔補習老師有時會同家長傾吓你小朋友邊個課題有啲咩唔清楚

我仔補習老師真係會解釋比學生聽點做, 真係會對功課.. 當然唔會100% 啱晒。 但係樓主個間有睇都錯80%… 一係就見到你有做就算, 一係就個導師唔得,連小朋友做錯都唔發現。 做錯左佢可以話比小朋友知, 等佢試吓重做, 真係唔識就要解釋係點做, 而唔係由佢將唔識既問題越積越多

大宅

呢間補習社唔掂

珍珠宮

回覆 Kinkylaw 的帖子

有D補習社好hea架. 一群人去, 有可能一齊掛住玩, 無人睇住, 所以咪做得慢囉. 某D補習社係托兒架咋. 我仔都去過功課班, 但係效果都唔好, 坐咁耐, D功課仲未做晒. 但果時因為亞嫲入醫院, 我地又返工, 所以要俾佢去功課班咋.
所以你可能要搵過另一間, 佢差果兩樣功課, 都要做咁耐, 仲要做得差

珍珠宮

小朋友小二

你要轉轉補習社,但小心唔好去咗啲俾晒答案小朋友抄嘅補習社,我有舊同事做過,直頭係個老闆叫啲職員咁做,學晒啲曳嘢,你自己好難搞番好個小朋友

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我幾個月前係補習社做過 part time reception, 我見佢地係一對 6 倒, 個個自己係度做功課, 唔明就問果個補習老師, 做完老師會對, 做哂會睇手冊 check 做哂全部未, 然後全部功課連手冊要我同佢地望一次.... check下有冇做漏........
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

goldpiglet 發表於 21-12-2 22:07
兩個鐘
又唔係冇人接送
咁不如請上門私補

我之前係補習社做 pt, 佢要我幫手 "望一望" D 功課, 你唔好話, 我真係搵到好多錯處..... (老師已經對過架喇喎)

Kinkylaw    發表於 21-12-3 23:29
goldpiglet    發表於 21-12-3 17:46
大事化小, 小事化毛.........

大宅

今早打士去補習社問點解三個鐘做得兩樣功課,仲要係錯,佢話琴日果個miss 今日冇番 會了解下

今日果個miss話有留意小朋友今日補習時既情況,可能小朋友新黎,唔太適應,所以做功課較慢

我都揾下附近補習社邊間好,睇多兩星期真係有問題就轉
A…但唔入過去都唔知邊間好

首頁

尾頁

跳至