自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

sykimama 發表於 22-3-15 08:01
其實在全無支援底下, 我哋自救, 相信蓮花已經幫了唔少病人

係, 呢個幾星期叫好d,成藥, 網上睇醫生(中/西)多左。
親戚中時, 連花清瘟根本買唔到, 佢知我有所以問, 亦好彩佢啱食

大宅

hhmum 發表於 22-3-14 22:23
https://cmc-booking.hkbu.edu.hk

男爵府

hhmum 發表於 22-3-14 22:23
https://cmc-booking.hkbu.edu.hk

其實我也幫爸媽book了浸大中醫, 首先8日確診, 每二朝book唔到, 10日book12日看症, 之後等藥, 到今朝15日只收到媽的藥, 爸的還未見, 前前後後已經八日還未有藥, 所以都係先自救為上策

伯爵府

虎到金來勳章

yeemeif 發表於 22-3-15 07:41
我只知熱底係多面油易生暗瘡痱滋,好怕熱,我就係咁,我老公完全相反,20度都手腳涷,皮膚乾完全唔生暗瘡 ...

我仔面同頭都好油暗瘡頭瘡都有,佢係成日生飛滋鐘意凍飲唔飲熱野既小便大多數偏黃,我都以為佢係熱底會啱食蓮花,點知佢話完全無幫助寧願食必理痛.尋日醫師話佢一啲熱到無

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我大隻老公都唔係寒底,佢食蓮花仲差左,燒退完又起,個人好飄,幾驚佢暈左都唔知點算。
食左2日唔對路好彩佢肯食返特效必利痛,即刻退到燒好轉 嚇死
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

禁止訪問

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

慢吞吞E 發表於 22-3-15 01:26
重有服用薄血藥華法林,蠶豆症,蠶豆症吾岩食都見多左人講,但食緊華法林吾食得就冇咩見人提。
...

我奶奶食緊薄血藥,食完流鼻血

子爵府

前日聽收音機中醫話如果係寒底又只係有蓮花清瘟,可以食用蓮花+ (陳皮)果皮煲水飲, 因為果皮性溫,可以抵消蓮花既寒性

男爵府

rainiemama 發表於 22-3-15 11:13
我奶奶食緊薄血藥,食完流鼻血

新型薄血藥都冇咁危險,傳統華法林就真係吾好,所有中藥都唔食得,而傳統薄丸藥又有佢既好處,意外出血或急需做手術時易處理。中西藥都係,食得岩就係好,又例如好多人一講到中風就聯想到乜京同人堂,然後又會有好多朋友,親友例子,其實本來隻藥係好既,只係危險既時候都需要有中醫去判斷可吾可以食。你奶奶有咁情況,以後對中成藥或西藥都要小心食用,最好都你先睇醫生,好多老人家要食好多種藥,吾知會吾會衝突嘛。祝你奶奶早日康復!

男爵府

幸福花海 發表於 22-3-14 20:54
無論中药同西药每人反應都唔同

係呀,食得好既當然好啦,食得吾岩都可以好大件事,但我都明白,當病到求救冇門咁,個人會亂,真係咩都想試吓。

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

慢吞吞E 發表於 22-3-15 15:07
新型薄血藥都冇咁危險,傳統華法林就真係吾好,所有中藥都唔食得,而傳統薄丸藥又有佢既好處,意外出血或 ...

多謝關心,我奶奶已經好返哂

好多人盲目依賴啲藥物,人話好佢就覺得好,實則個人體質唔一樣,用藥都要小心,嗰個什麼安x牛x丸更加係,聽人講預防中x ,其實真係不幸發生意外,食安x 牛xx 未必好,因為唔知係咩原因導致,怕食完對身體有反效果,真係唔好盲目跟風。

首頁

尾頁

跳至