夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

coffeeyan 發表於 22-9-24 23:45
我覺得直接話比佢知「自己想要嘅」嘢,等佢去買 例如我想食魚生叫佢出去魚尚買。我想要珍珠耳環send ...

係,呢個好方法。我老公以前同樓主老公一樣,買埋d我晤鍾意既野,完全晤岩個style,我最記得係我明明瘦底,買左條大碼背心裙,個夾位完全睇哂成個bra 。我老公話折現晤係禮物,禮物係要花心機揀,可惜,d心機好驚嚇

而家結左婚甘耐,我老公仍偶有買禮物俾我,好彩個量已經少好多,可能我暗示好多d,佢年紀大左,開始明白。我媽叫我晤好話咩都晤要,費時老公以後咩都晤送。

伯爵府

回覆樓主:

老公通常會送心意卡,花,或者小禮物畀我 ,呢啲就係佢自己揀嘅, 通常我都鍾意,如果要買名牌,錶,貴嘢嘅話,就會同我商量,一齊去買因為我會碌卡, 屋企我管理財政

男爵府

回覆 manandyin 的帖子

係,要感恩老公咁錫你!如果佢只買無謂野就要大家傾下了!

倒數若干年了,初結婚之後,每逢佳節、生日…老公就送一個金幣,有大有細,儲吓儲吓都有一小盒!佢係一個冇情趣嘅大男人,因為唔知買乜好,又心知自己taste未達標,所以一枚金幣算了!

大宅

RoseRosa 發表於 22-9-23 23:56
我老公唯一一次買野俾我,唔記得咗係生日或者情人節,只係記得禮物係兩盒染髮劑,佢話因 ...

其實我地初初結婚時都係好艱難時刻,佢果陣好窮,又失業,我地兩個租左個劏房,仲差啲因為無錢交租俾業主叫我地立即搬,果段時間真係我地兩公婆人生中最難過嘅日子。雖然維持左只係短短一年,但我就算而家諗起我都仲好驚,所以我鐘意儲錢,但我老公好似唔知驚,佢到而家仲係月光族,鐘意買乜就買乜

大宅

CCY22 發表於 22-9-25 15:56

金幣都好吖,我都情願要金幣呀!

男爵府

manandyin 發表於 22-9-27 21:00
其實我地初初結婚時都係好艱難時刻,佢果陣好窮,又失業,我地兩個租左個劏房,仲差啲因為無錢交租俾業主 ...

我哋初初結婚都因為買樓清空荷包,但大家都算同甘共苦捱過了,他是慳家之人,所以每次買一個細細金幣我都有感動,因此我會同人分享不要怕窮,大家同心協力,家就會慢慢穩定。樓主加油!同老公講大家努力(emoji)(emoji)

男爵府

牛年勳章

偷偷地賣左佢,唔好比佢知。

珍珠宮

manandyin 發表於 22-9-23 17:40
老公好鐘意買嘢俾我, 例如衫褲鞋,銀包,手機,手錶,手袋, 所有野都無問我鐘唔鐘意,只要佢鐘意就會買俾我, 但 ...

我個個都係甘,以往佢送既野係佢應為我鐘意,夾硬覺得放係我身上面就好好睇,好在佢唔係買衫褲鞋,係買廚房電器電子電腦手機pad之類新產品靚牌,我唔用二手都賣到錢
經過左甘多年,我已經完全制止左佢亂買野比我

別墅

我老公好少買野俾我,如果佢偶爾買下就算唔岩我心水我都會開心

複式洋房

男人既taste有時係好得人驚,不如直接d同佢講大家口味唔同,我買完你payme我算啦

男爵府

manandyin 發表於 22-9-27 21:10
金幣都好吖,我都情願要金幣呀!

你話鍾意金飾,收咗戴幾次俾佢睇,自己收埋當私己錢

男爵府

我老公又係一樣,衫褲鞋袋都有買過,一係款唔啱,一係size唔啱,結果我要送比人,我已經好直白同佢講唔好再買啦,我同你一齊去買啦!佢其實想比surprise 我,但好大部份都surprise 唔到我。當然佢最終戒唔甩,其實可能佢係滿足自己D購物慾!

洋房

回覆樓主:

一番好意,但如果買完唔岩對方,真係唔送好過送
但都羨慕你有嘢收,我個c6驚喜都冇,只係識問我想要乜然後買,情趣乜都冇

別墅

manandyin 發表於 22-9-23 17:40
老公好鐘意買嘢俾我, 例如衫褲鞋,銀包,手機,手錶,手袋, 所有野都無問我鐘唔鐘意,只要佢鐘意就會買俾我, 但 ...

哈... 你老公真搞笑

別墅

SUMSUM_88 發表於 22-10-27 01:21
你話鍾意金飾,收咗戴幾次俾佢睇,自己收埋當私己錢

金飾唔多值錢,金條就差唔多,戓者金幣

男爵府

thchanpro 發表於 22-11-7 23:50
金飾唔多值錢,金條就差唔多,戓者金幣

男人送俾你,希望你show出嚟啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我老公唯一一次買野俾我,唔記得咗係生日或者情人節,只係記得禮物係兩盒染髮劑,佢話因 ...

呢啲真係想打人

別墅

manandyin 發表於 22-9-27 21:00
其實我地初初結婚時都係好艱難時刻,佢果陣好窮,又失業,我地兩個租左個劏房,仲差啲因為無錢交租俾業主 ...

如果過左25歲仲係月光族就真係有問題,要學下儲畜/理財

別墅

咁誇張,拍拖時都無禮物?

男爵府

thchanpro 發表於 22-11-8 09:30
咁誇張,拍拖時都無禮物?

冇呀冇呀…嗰陣時太細個及盲咗,依家睇返真係不可思議,可能上一世欠左佢啦

首頁

尾頁

跳至