懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2023年兔年勳章

回覆 melody93949596 的帖子

咁好可以俾用水漱口?我自己可以接受到,2分鐘幾啖就飲晒杯糖水,怕慢慢黎飲仲難受。因為我有去私家照超聲波,每次都唔洗等好耐,所以每一次照 BB都幾活躍,有好幾次想照心跳,都郁到醫生定唔到位置。
政府個邊我只是超過一次,都無咩困難,我都有見過部份媽媽會行黎行去,或者原地郁郁下,我覺得好正常,只要有睇過資料既人都會知發生咩事。
你大住肚飛去日本自己搵?係咪已經有晒目標?咁樣行住搵都幾辛苦。我自己心議幾個牌子,NUK係其中之一,其他唔記得牌子,都是在德國、波蘭製造的,其他無寫既我完全唔考慮。

大宅

2023年兔年勳章

有無 jm已經執走佬袋?我宜家先打算執...
陪月搵左,床仔訂左...
BB衫仔及尿片呢D 需要幾時 ready?

男爵府

2024年龍年勳章

我上星期去"隆胸"藥房買埋D 洗衣液呀, 洗頭水呀, 產後M巾哥D, 走佬袋都執左九成, 係差D日常大人衫褲未塞入去, 太早塞入去, 宜家又無得著. 同埋要叉尿袋, 食物(餅仔呀, 哥D) 呢D都係到時先執
呢個星期618前稍開始, 又淘左BB搖椅, 浴盤, 尿墊, 蚊帳, 玩具, 搖奶機
又剛剛係二手某C網, 買左二手床, 同BB車. 等遲下去買埋新床褥, 床單哥D
尿片都係上星期先買, 係萬寧買左先, 之後應該都會去藥房買, 唔知宜家D尿片會唔會出假野, 用過件正版應該會分別到. 奶粉買左一罐, i 字頭有機奶, 諗住夜晚哥餐餵奶粉

我見小紅薯話威院算咁多間比例較高可以打無痛, 希望到時有得打啦. .. 有一個話夜晚十一點幾都有得打, 原來有麻醉師長期註係手術室(定產房?忘了)

大宅

2023年兔年勳章

我係買走佬袋 package,我又唔想用個 D 網褲及產後 M巾,係咪可以用衛生褲?床墊只有5張,應該夠用掛... 洗澡用品全部用旅行pack,唔洗麻煩。但點解要帶食物?
前幾日趁一田感謝祭,入左一堆洗衣液、洗奶瓶液、棉花球棉巾。尿片仲未買到,唔知邊種好?係萬寧呢 D 地方買,應該唔會買到假貨吧...
其他 BB浴盤、尿墊還在格緊價,BB車應該唔洗咁早買吧... 都未有咁快帶出街?奶粉都唔知點揀,而且我打算喂人奶,應該無咁急切吧...
威院真係有咁正可以打無痛?但唔知有無得一開始就幫我打呢?

男爵府

2024年龍年勳章

生仔後, 醫生每朝會睇下個傷口, 我驚D安睡褲係床上面太難除, 所以都用網褲, 彈性大D, 但褲都有帶定兩條, 入院出院用。床墊唔使太多, 醫院D床褥係有膠墊, 床單污濁左可以搵阿姐換. D床墊用唔晒, 可以小朋友換片時墊底, 用埋佢

食物係待產室驚半夜無野食, 但仲有排都未生得, 要D糧食黎補充體力. 當然, 好似話開刀或者無痛, 要唔知幾多個鐘前唔食野, 但帶定無死. 生仔要好多體力, 我驚到時無力生, 所以帶定條能量條, 有備無患

BB車咁早買, 主因係我買二手, 肚太大就費事周圍走黎走去交收. 同埋二手BB車要洗, 我又要淘定D涼蓆埋同埋掛袋神勾。當然要屋企有位擺啦.我腰唔好, 出入抱唔到BB太耐, BB出世一個月已經要打針, 如果BB黃, 仲要入醫院照燈, 一個雨罩蓋住個BB車出入醫院都無咁多菌

奶粉要買定, 因為我要早D就訓練BB戒夜奶, 所以夜晚會食奶粉

呢排訓得唔多好, 可能睇埋好多生仔經驗分享, 攪到自己驚驚地. 尋日去睇左中醫, 叫佢開D清胎毒, 同埋安睡既藥粉飲下. 雖然仲有兩個月, 已經煲緊腐竹雞蛋糖水飲, 得閒又飲椰青, 食西瓜. BB轉左身, 無頂住個胃, 已經放飛咁食野, 已經去到孕後期, 鈣要上到2000MG了. 上星期SWISSE 特價買一送一 , 百二蚊買左兩樽, 仲平過我去水貨店買.

大宅

2023年兔年勳章

謝謝你的意見,咁我就執翻 d 網褲及 M巾。床墊帶多少少,唔想成日麻煩姐姐,我覺得就 BB一個可能已經成日要麻煩姐姐
你就好可以放飛咁食野,我有妊娠糖尿,要帶都可能只帶得乾乾的餅黎補充體力。希望到時 BB出世時唔好辛苦媽媽咁耐啦~
我係諗住到時有爸爸去抱,同埋除左打針照燈之外都唔會咁快帶住佢四圍去,等大少少才去買車仔,掛袋個 D 係 BB展已經有,反而涼蓆無諗過要用。
奶粉你會買邊隻?其實最怕係會敏感,但呢D又真係要等 BB親自試先會知,試飲個 D又唔係間間都有,都有點麻煩。
本身有食開媽媽鈣 (Caltrate 佳存),所以一直有入定貨,但其他食物涼野就唔敢咁早食,怕會早產 (本身宮頸有問題)。

大宅

2023年兔年勳章

尿片其實要準備幾多帶入院?係醫院應該都埋身喂,唔需要帶什麼奶瓶吧?
仲緊張過自己去出 trip 去旅行

男爵府

2024年龍年勳章

尿片我諗住入左院先, 到時生左實有人黎醫院探, 再叫老公/奶奶拎過黎. 擺住十塊八塊夠一日用先
個走佬袋已經好大個了, 32片(1包))都塞唔到入去
醫院唔使帶奶樽, 只能餵醫院水奶. 所以唔使帶. 到時有乜唔夠再問老公囉, 真係唔好彩無尿片係手, 問隔離床媽媽都肯借既, 香港D媽媽好好人. 個個入院都手忙腳亂, 帶漏野唔出奇
唔使太緊張既, 保持好心情, 迎接叻叻BB

大宅

2023年兔年勳章

melody93949596 發表於 23-6-28 15:53
尿片我諗住入左院先, 到時生左實有人黎醫院探, 再叫老公/奶奶拎過黎. 擺住十塊八塊夠一日用先
個走佬袋已經 ...

我個走佬袋分成2個,一個裝我既野,另一個裝 BB野,我入院先帶自己個果,BB野就等我老公之後再帶去,推入產房前老公唔係到,佢可以慢慢拎入院。我就諗住帶 Huggies,一包 30片細細包,點都夠吧...
上星期照超聲波,見到條臍帶係 BB頸附近,私家醫生就話我本身咁多問題,順產以乎好高風險。但威記呢邊就話係好正常既,真係有咩事就無痛分娩甚至到時先緊急開刀。但我又驚咁樣搞法要 BB等咁耐會好危險,好煩...

男爵府

2024年龍年勳章

我仲煩,上個月姑娘話調左頭。星期二姑娘摸又話個頭調返係上面,佢問我有無自己照超聲波,我話七月頭度(後來先知係七月中,醫生去左旅行)佢就話咁到時私家照仲未調頭就寫信去威院轉介。健康院做b鏈約左20號。我驚到時未調頭要開刀。擔憂中

大宅

2023年兔年勳章

melody93949596 發表於 23-7-2 18:17
我仲煩,上個月姑娘話調左頭。星期二姑娘摸又話個頭調返係上面,佢問我有無自己照超聲波,我話七月頭度(後 ...
咁都幾麻煩,不過仲有點時間,應該仲有時間俾 BB轉翻去。
我照親都見到 BB頭向下,但我擔心臨生之前佢會轉左位,咁就真係喊都無謂。
我仲考慮緊好唔好轉去私家開刀...
我都係 20號做 B鏈不過是去威記。

大宅

2023年兔年勳章

有無 jm的 BB已經搶閘出世了?想問下威院生產流程及產後房點樣?

男爵府

2024年龍年勳章

我係小紅書見有一兩個POST話原定八月提早左去威院生左, 不過打無痛都係睇姑娘俾唔俾, 同埋有D姑娘好惡, 話唔俾, 但有D就好NICE, 話俾打。
我同事就話有麻醉師長駐係產房, 所以有得打既機會率都大。
親戚近日生左, 話帶一個尿袋唔夠, 好快就用晒, 要帶多兩個, 唔係無電話用。但我就唔知有無得夜晚偷電了。
同埋親戚話係用安睡褲多, 佢俾晒D用勾既產婦M巾我 我都唔識用勾哥D

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

大家有動靜未呀?

大宅

2023年兔年勳章

night_083121 發表於 23-8-7 01:17
大家有動靜未呀?

提早左7月24日,係威院順產了。各位jm,你們都還順利嗎?

大宅

2023年兔年勳章

melody93949596 發表於 23-7-19 17:57
我係小紅書見有一兩個POST話原定八月提早左去威院生左, 不過打無痛都係睇姑娘俾唔俾, 同埋有D姑娘好惡, 話 ...

終於經歷完,係待產房個時有護士問我要唔要笑氣,但個時陣痛我仲忍受到所以無用,但好快我就 feel到想生feel, 找護士話開到8度,急匆匆要我轉床推落去產房,中途就穿埋水,之後痛到我完全唔知點好,只能夠跟醫生or助產士指示去做。之後我才知道我有一邊肩膀俾自己整到瘀晒 我用網褲及粘貼式產婦衞生巾(我都唔識用勾的),網褲夠彈性方便醫生檢查傷口,而且網褲真的比較透氣無咁焗,我係產後房位置無冷氣口,我日日出晒汗。充電寶就帶多點,再唔係就叫老公日日帶去更換,床位無得偷電,護士會要求係探訪時間以外開半簾要睇到裡面情況。

男爵府

2024年龍年勳章

恭喜晒(emoji)睇嚟我個小乖乖仲好隱陣咁住緊,希望各位都能夠順順利利啦。有緣威院見。

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

melody93949596 發表於 23-8-8 03:27
恭喜晒(emoji)睇嚟我個小乖乖仲好隱陣咁住緊,希望各位都能夠順順利利啦。有緣威院見。
...

我都係

大宅

請教大家帶咩巾/褲仔入威院,驚準備得唔好,會比阿姐話
我現時有物資得扣裝產婦巾,安睡褲
9月生,謝謝

大宅

2023年兔年勳章

melody93949596 發表於 23-8-8 03:27
...

只要不是“逾期居留”,住多一陣做多陣女王都幾好 ,我已經變左做奴婢,每時每刻都要猜猜主子想要食奶奶?還是換片片? 不過宜家終於抱在手上,一切又變得好值得,只希望BB平安無事長大。早左出世,無緣在產後房見到大家,希望各位順順利利抱得主子

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊