自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

我屋企人就係咁
前年移左民
上年爸爸走左個陣佢只能夠一直FaceTime睇住
我爸自從佢移左民之後就悶悶不樂左好耐

伯爵府

obligation118 發表於 23-1-6 18:03
我又覺得好似放大咗嚟講,講到移民好似不孝、罪大惡極咁,移民係見唔到最後一面嘅其中一個因素啫
...

bk係仇恨移民集中地。

大家分折得好好,有心就会盡做,冇心係隔離也不望一眼

侯爵府

2024年龍年勳章

oceandeepsea 發表於 23-1-6 16:43
都係養到18就算,之後自己顧自己,好難話跟足一世,所以自己依家都諗定預左老死時,未必有仔女係身邊
...

X 2 中國人往往强調臨終有仔女陪伴,是傳統想法,但世事無常,只要臨終無經歷辛苦就是最好

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

邱悠月 發表於 23-1-6 17:18
對,就冇移民,都未必有心探你
同有冇家教冇關,明就明

絕對是家教問題~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

2023年兔年勳章

littlefunpig 發表於 23-1-6 16:51
一到星期五D英國移民政治post 又雨後春筍咁出曬黎~

點解要係星期五?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

obligation118 發表於 23-1-6 18:03
我又覺得好似放大咗嚟講,講到移民好似不孝、罪大惡極咁,移民係見唔到最後一面嘅其中一個因素啫
...

父母養大子女、子女成長後供養陪伴父母、是中國人的傳統美德~

香港一些中年/年青人、為了自己而放棄父母、作為父母當然失望。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

yuyueng 發表於 23-1-6 17:35
無咩好遺憾,我作為父母,如果我仔有更想去嘅地方生活,我唔想自己成為佢嘅負擔,仔女大咗有佢自己海濶天空 ...

我要佢地無牽無掛地飛

水晶宮

回覆樓主:

這是個人選擇,選擇離開前就要考慮

你這篇文章的重點係是否會引起遺憾,不是應否移民

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

da-rosette 發表於 23-1-6 18:12
咪再養兒防老啦唔work 架啦

唔係防不防老的問題~

而是父母年紀大、好多會都失去自我照顧能力、去醫院時見到、80多歲的老夫婦、 伯伯坐在輪椅、婆婆在推著、沒有年輕或中年人陪伴、見到都心酸。

如果孤單一人、患咗老人認知障礙更慘、最後幾年現金都處理唔到,怎麼辦?

買基金真係好傷

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

大力大力 發表於 23-1-6 18:37
唔係防不防老的問題~

而是父母年紀大、好多會都失去自我照顧能力、去醫院時見到、80多歲的老夫婦、 伯伯 ...

唔係人人都好似你咁能力,長期坐喺旁邊一直陪伴,自己父母理解就可以。旁人指手劃腳,又唔知內情,呢 d 老人家個個都有仔女?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Sss_sss 發表於 23-1-6 18:13
我屋企人就係咁
前年移左民
上年爸爸走左個陣佢只能夠一直FaceTime睇住

分離本身係會令人悶悶不樂一d時間

大宅

yuyueng 發表於 23-1-6 17:35
無咩好遺憾,我作為父母,如果我仔有更想去嘅地方生活,我唔想自己成為佢嘅負擔,仔女大咗有佢自己海濶天空 ...

Can’t agree more. 子女安好我已經感恩,為人父母本應如此!

大宅

BBG1 發表於 23-1-6 17:44
在同一地方都未必見到最後一面啦!

同意,小朋友自己有自己一片天,唔好成日情緒勒索

BBG1    發表於 23-1-6 19:34

侯爵府

台仔 發表於 23-1-6 16:28
D人移左民,就理唔到老人家...

好多case係,老人家係咁叫仔女移民(我就係被叫果個
有d係身人地都係周圍飛,我老闆三個仔女都唔同地方住。
唔理老豆老母既人,同住都係唔理兼虐老。

男爵府

講真,心中有冇遺憾睇人嘅啫,仔女走咗就心中有數喇

侯爵府

manfatcentre 發表於 23-1-6 18:14
bk係仇恨移民集中地。

大家分折得好好,有心就会盡做,冇心係隔離也不望一眼

正常人都會咁諗野啦。
夠大把父母阿婆阿爺阿公在大陸住,佢地想回鄉定居,咁睇唔到最後一面又係仔女不孝咩。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

朋友說
預左見唔到最後一面
當年其實對朋友都唔好
(超多仔女)
有d 關係唔好

人人價值不同
沒有時間倒流藥
只有記憶到長眠

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ff7477 發表於 23-1-6 18:32
點解要係星期五?

我都唔知
觀察左一段時間
每逢星期五就會成炸呢類post
係咪趕deadline

伯爵府

點呀, 記者…

"2023年首度跟各位讀者見面,在此謹祝大家兔年闔府健康、百毒不侵、出入平安、心想事成!"

跟住就留港父母染疫病逝臨終沒人送別???

佢新年同人拜年係咪咁講野架???

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一句中國人傳統美德就將年青一代綁架, 剝奪佢哋想過自己生活嘅權利。唔好講到移民就一定係不孝先得㗎,要唔理父母嘅就算響香港都一樣可以唔理。國內都唔少 年青一代離鄉別井去打工,找尋自己想過嘅生活 ,唔通個個都係不孝咩。

生下一代唔應該抱住養兒防老嘅心態,自己唔好好計劃退休,要求子女供養將個重擔放曬落子女身上, 呢啲父母其實先最自私。仔女是否孝順 父母自己應該最清楚,養大咗佢哋都會有自己嘅生活,衹要大家都安好已經足夠。

茶類愛好者    發表於 23-1-9 11:22

首頁
12345...8

尾頁

跳至