時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

BKFinder 發表於 23-2-10 08:59
請不要攻擊救援人員,敍利亞正在內戰極不安全,和土耳其好唔同。

救援本身己係高危,有去已非常難得,香 ...

咪係,咁點解香港派人去土耳其,唔係敘利亞?因為政治立場,還是買美國怕?樓主係咪應該要求特首李家超作出解釋!

連天災都要抽政治水!

hungng    發表於 23-2-10 13:42

大宅

請不要攻擊救援人員,敍利亞正在內戰極不安全,和土耳其好唔同。

樓主都唔係呢個意思,唔好扭曲樓主嘅意思啦,唔該!

hungng    發表於 23-2-10 13:42

珍珠宮

cwmren6 發表於 23-2-10 09:27
樓主都唔係呢個意思,唔好扭曲樓主嘅意思啦,唔該!

佢可能會未必為意但缺感恩之心,但當你係救援人員,及其家人見到咁,會點。

就算只去一個城市冇去另一個,只要係救人或善後屍體,都不應有說話比佢地聽,佢地由計劃到召集到赴災區都係應被讚賞

大宅

eqqiqq 發表於 23-2-10 08:14
明白天災真係要黎,人類無分等級都逃避唔到,但當見到啲救援大部份只去了土耳其,覺得敘利亞嘅人真係好可憐 ...

同感

珍珠宮

小肥兔 發表於 23-2-10 08:56
想老尾放下政治立場, 有點天真,不如望中國更強大, 否則我地生活艱難, 老尾唔會比飽飯人食
...

你這句好啱聽
好似自己家庭窮困,讀書又唔叻,打份牛工,成世被人欺凌,無出頭天。

所以一定要靠自己努力讀書向上爬,自然身邊的親友找上門。

國家也如此

男爵府

BKFinder 發表於 23-2-10 09:36
佢可能會未必為意但缺感恩之心,但當你係救援人員,及其家人見到咁,會點。

就算只去一個城市冇去另一個 ...

我好讚賞任何一個救援人員的付出,我無比說話比人聽,你誤會了!救援人員及其家人都不容易

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

BKFinder 發表於 23-2-10 09:36

就算只去一個城市冇去另一個 ...
天災都要抽水

子爵府

mandy952 發表於 23-2-10 08:59
中國多數捐物資

除咗物資,有捐錢比敍利亞

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

木土土 發表於 23-2-10 09:11
咪係,咁點解香港派人去土耳其,唔係敘利亞?因為政治立場,還是買美國怕?樓主係咪應該要求特首李家超作 ...

睇了各方資料(3日前), 因受美國制裁現只有俄羅斯派援救援(因敍利亞北部一直受美國軍方控制無法進入)

https://tw.news.yahoo.com/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E4%B8%8D%E6%95%91%E6%88%91%E5%80%91%E6%95%91-%E9%81%87%E5%BC%B7%E9%9C%87-%E7%BE%8E%E6%8B%92%E8%A7%A3%E9%99%A4%E6%95%98%E5%88%A9%E4%BA%9E%E5%88%B6%E8%A3%81-%E4%BF%84%E7%BE%85%E6%96%AF%E6%B4%BE300%E5%90%8D%E5%A3%AB%E5%85%B5%E6%95%91%E6%8F%B4-110521245.html

有錯請指正,謝謝!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

好慘

子爵府

咪係,咁點解香港派人去土耳其,唔係敘利亞?因為政治立場,還是買美國怕?樓主係咪應該要求特首李家超作 ...

2019年有報道北部一直都被庫爾德族控制

俄公布衞星圖片 斥美國非法運走敍利亞石油 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20191027/mobile/bkn-20191027190601119-1027_00912_001.html

忘了告訴你 “ ISIS一直都是美國培養出嚟的”

"Your brother created ISIS" — a student just completely shut down Jeb Bush
https://fb.watch/iBoBxMyjSt/

珍珠宮

小肥兔 發表於 23-2-10 08:56
想老尾放下政治立場, 有點天真,不如望中國更強大, 否則我地生活艱難, 老尾唔會比飽飯人食
...

感恩中國已發展成不再需要別人幫助的國家
施比受更為有福

男爵府

回覆樓主:

美國要等天收

子爵府

由於美國非法駐紮,其他國家無可能進入敍利亞(一進入有可能被擊落)

去年 : 美軍非法駐紮掠奪資源,令敘利亞損失1071億美元
https://www.presstv.ir/Detail/2022/08/29/688266/Syria-US-occupation-SDF-oil-gas

舊年新聞 :敘利亞駐聯合國安理會副大使揭露北約戰爭罪行
https://syrianews.cc/syrian-deputy-ambassador-at-unsc-exposes-nato-war-crimes/

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

都係個句啦,冇尾角依個世界會和平好多
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

回覆樓主:

希望版主唔好咁快搬入時政,比更多JM知道世間事

敘利亞戰火真相 ———加拿大獨立記者報導

https://youtu.be/hcZPXRZsHcc

數以萬計的塞爾維亞貝爾格萊德紅星隊球迷——塞爾維亞最受歡迎的足球隊——今晚對西方所謂的反戰做出了尖銳的回應,因為他們舉著標語,顯示 20 多個國家和他們被美國推翻/入侵的年份。

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10217439362329693&id=1644242193

樓主唔好意思騎劫你的帖!

男爵府

moto1357 發表於 23-2-10 10:43
希望版主唔好咁快搬入時政,比更多JM知道世間事

我無問題啊!

大宅

希望佢地平安

子爵府

我真是睇咗樓主的開post 的發言很多次,請問那一句是攻擊救援人員?我反而覺得樓主感嘆美國的不仁道喎

子爵府

eqqiqq 發表於 23-2-10 10:46
我無問題啊!

因為我每次留言版主好快移入時政 ,這幾日我見有不同JM出posts講敘利亞,我 已忍了幾天不留言,就是想更多JM關注敘利亞,你這個帖一定會搬的,所以說聲sorry

首頁
12345...6

尾頁

跳至