自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

公爵府

mother904 發表於 23-2-11 11:40
唔會,我都係冇睇一

thx

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都睇左2,未睇1

我好少睇科幻片,不過都覺得呢部電影有條理清晰易明,特別效果都一流,唔會覺得山寨。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩套係必睇,不過,唔知係咪事有湊巧,2022年珠海航展同時展出南天門計劃,係外太空的航空母艦,唔知會唔會想得太多,會唔會係一種啟示,正如霍金曾經講過,唔好跟外星人接觸,免引來外星人入侵,但美國NASA不斷向研發向外星人發訊息試圖跟外星人聯繫。

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 6%E5%85%A5%E4%BE%B5

翡翠宮

畀面勳章

woodpecker 發表於 23-2-11 11:56
我都睇左2,未睇1

我好少睇科幻片,不過都覺得呢部電影有條理清晰易明,特別效果都一流,唔會覺得山寨。

呢套戲的科幻效果固然好,但觸動我的,是電影帶出的人文精神

日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-2-11 11:58
哩套係必睇,不過,唔知係咪事有湊巧,2022年珠海航展同時展出南天門計劃,係外太空的航空母艦,唔知會唔會 ...

看了好些評論,說這套電影不是空談,片中不少硬核科技裝備的靈感都來自「中國製造」,有些甚至已經在現實中應用。
中國準備好向外太空進發,應該也不是亂吹的。
日日是好日

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

mother904 發表於 23-2-11 12:07
看了好些評論,說這套電影不是空談,片中不少硬核科技裝備的靈感都來自「中國製造」,有些甚至已經在現實 ...

佢真係有科研人員幫手

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 23-2-11 12:07
看了好些評論,說這套電影不是空談,片中不少硬核科技裝備的靈感都來自「中國製造」,有些甚至已經在現實中應用。
中國準備好向外太空進發,應該也不是亂吹的。

就係咁我先驚,咁大嘅製作,再加埋航展上披露嘅計劃,同埋以中國處事作風的實在,不能單以純娛樂角度將流浪地球當作虛構的科幻電影睇,我怕係一種預示,隨着中國多次升空的經驗,可能已掌握一啲資料,為中國航空規劃未來方向,所以中國一直呼籲世界各國要團結,點知將來會唔會面對同一個敵人? 但老尾就不斷搞搞震,分分鈡將來嘅災難係老尾為地球帶來的

你講得啱呀,片中的外骨骼機械人,已經喺中國現實社會醫療,航空,消防同物流上用上,仲有鋼鐵螳螂,係真實存在的挖掘機。

大宅

回覆樓主:

我都係,好意外睇到喊。
劉德華對個女嘅感情好觸動到我。
第一集我有睇,劇情ok的,係特效差啲。第二集好睇過第一集,而且特效好好多。真心比讚。
但認真講,唔鍾意科幻電影情節的,真係會睇唔明和覺得悶。

男爵府

mother904 發表於 23-2-11 10:07
估唔到一套科幻片,竟然令我喊了出黎,聽到隔離左右都有索鼻聲。

套戲三小時,但好似一陣間就過左,睇到中 ...

我覺得唔好睇
科幻係勁拍到紀録片咁
如果無咁劉華個係線
情節更加難睇
個位坐輪椅嘅發言人超級難頂
可能佢覺得講多啲我相信,我的人一定成功就真係成功喇

翡翠宮

畀面勳章

sandy1018 發表於 23-2-11 12:46
我覺得唔好睇
科幻係勁拍到紀録片咁
如果無咁劉華個係線

我已經講左唔係人人岩睇,一套電影冇理由個個都讚,係咪?
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-2-11 12:29
就係咁我先驚,咁大嘅製作,再加埋航展上披露嘅計劃,同埋以中國處事作風的實在,不能單以純娛樂角度將流 ...

唔駛講將來,近代人類好多災難都是美國帶來的。

不過,講到外太空既事,我地控制唔到,所以唔諗lu。

DoReMi媽媽    發表於 23-2-11 13:53
日日是好日

侯爵府

Netflix有第一集,但係我要語音先搵到佢出嚟,唔明白點解唔擺喺首頁,話晒中國大片

侯爵府

未睇套戲, 但周深首"人是"好好聽 (題外話)

大宅

mother904 發表於 23-2-11 12:50

Yes, 我其實都好多睇唔明,反而係我仔解釋比我聽,最後劉德華入咗moss,我仔話劉冇死,係進入了四維空間,佢講完我都唔明,遲下上網拆解下先,都可能係我仔自己諗出來。

子爵府

mother904 發表於 23-2-11 12:52
唔駛講將來,近代人類好多災難都是美國帶來的。

不過,講到外太空既事,我地控制唔到,所以唔諗lu。

電影有分飛船派和流浪地球派。
原來導演有諗過「躺平派」,即係快快樂樂咁過埋呢一生,用曬啲錢,將來嘅嘢留比將來諗….

點知,編劇話太現實,唔夠科幻,刪咗

《三體》書就有呢派,10萬人開p,醉生夢死。

其實回歸前,我哋覺得冇將來,都有類似情懷。

子爵府

Gniw 發表於 23-2-11 12:59
Yes, 我其實都好多睇唔明,反而係我仔解釋比我聽,最後劉德華入咗moss,我仔話劉冇死,係進入了四維空間, ...

你仔啱呀。
最尾有劉德華的穿外骨骼look,有無數畫面重疊(睇過星際穿越會更明)

大宅

mother904 發表於 23-2-11 12:50

好似明日戰記咁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bertcat123 發表於 23-2-11 12:58
未睇套戲, 但周深首"人是"好好聽 (題外話)

X2
所以想睇

翡翠宮

畀面勳章

Shellyxlk 發表於 23-2-11 12:55
Netflix有第一集,但係我要語音先搵到佢出嚟,唔明白點解唔擺喺首頁,話晒中國大片
...

我未睇一,等我去Netflix搵下先,thanks
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

《流浪地球2》 是英皇做港澳同東南亞發行,英皇戲院的場次時間比較好,下午都有,大家可以留意下。

其他戲院的場次時間好趕客
日日是好日

首頁
12345...14

尾頁

跳至