自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

tailinlin 發表於 23-2-20 12:38
咁你係一坐低話轉枱,定食到一半就轉先?

同問

男爵府

birdbird 發表於 23-2-20 12:49
同問

如果前者係侍應唔啱,後者就雖然侍應態度有問題。但我覺得樓主都係一個麻煩人,後者可以叫老人家著褸同換位。食到一半轉枱係好麻煩,如果凍,正常一坐低就感覺到

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實依家茶樓d呀姐係咁,除非係酒店。如果開晒枱先轉實嬲,一係識數比貼士佢。

伯爵府

BKFinder 發表於 23-2-20 12:34
你似成日以激BK人為樂

你似成日開埋啲垃圾POST撩BK人鬧交多啲
BK釣魚專員BKFinder有邊個唔識

大宅

回覆樓主:

在香港waiter眼中叫佢哋做任何嘢都係西客,唔信上fb飲食group 睇吓D留言

子爵府

wln 發表於 23-2-20 10:52
同家人食生日飯,海X,因只提出左要轉台,因為風口位,老人家凍。之後其中位女侍應極冇禮貌唔耐煩,把碗碟大 ...

如果唔係生日真係要爆佢一鑊

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jt824 發表於 23-2-20 11:36
酒樓餐廳食飯要求轉檯係常有的事,做侍應因為客人要求轉檯就嬲的話,咁佢吾適合做侍應。
...

如果妳當老闆就會明白,香港根難請到人做粗重野、老闆都要忍氣吞聲,更不要說是客人了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kwokdicken 發表於 23-2-20 13:13

為什麼叫佢做BK釣魚專員?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

cindylalala 發表於 23-2-20 11:11
香港一般餐廳,好多waiter 態度都好差;
你返內地,去外地會feel到佢地既服務態度同香港不同。
...

香港服務質素真係麻麻,內地當你貴賓咁,大多很有禮貌,差很遠 所以開左關我都上左兩次深圳玩,嘢好食環境又靚服務又好

水晶宮

畀面勳章

好似久唔久都有post話屯門三聖食海鮮有唔好經驗,其實是否名過其實

子爵府

2024年龍年勳章

birdbird 發表於 23-2-20 12:49
同問

完全未開始。
Life must go on

子爵府

2024年龍年勳章

kwokdicken 發表於 23-2-20 13:13

你講你自己?
我只係反映一下有咩問題。

子爵府

2024年龍年勳章

tailinlin 發表於 23-2-20 12:55
如果前者係侍應唔啱,後者就雖然侍應態度有問題。但我覺得樓主都係一個麻煩人,後者可以叫老人家著褸同換 ...

完全未開始食。只係開近茶,茶都未到。

男爵府

wln 發表於 23-2-20 14:48

如果咁就絕對侍應問題

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

末開餐換合理
開咗餐換就難講
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

D..D 發表於 23-2-20 11:44
會唔會言語上衝撞左人

都會,有時見到侍應黑面,咁講多幾聲唔該晒,佢又真係會好啲,佢哋工時長人工唔算高,一日對咁多人點會心情好

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wln 發表於 23-2-20 14:48

如果茶都未開
可以飛淺到隔離枱
係用愛?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

哈比族 發表於 23-2-20 11:22
同意的!好多waiter 態度都好差;
不過香港好多西客都唔小,大家忍讓下
...

有西客唔係waiter對待客差嘅籍口,有種就直接發西客脾氣,而唔係發正常客人脾氣。叫呢d做欺善怕惡。

子爵府

薯圈 發表於 23-2-20 15:25
有西客唔係waiter對待客差嘅籍口,有種就直接發西客脾氣,而唔係發正常客人脾氣。我叫呢d做欺善怕惡。 :ig ...

其實我唔係針對樓主黎講。
又或者咁講,有錢唔係大哂,你有冇睇最近有位中年女士,鬧人地服務成行業祝你成世都係做waiter, 我認為互相尊重緊要D囉,唔係咩有種無種問題

珍珠宮

wln 發表於 23-2-20 10:52
同家人食生日飯,海X,因只提出左要轉枱,因為風口位,老人家凍。之後其中位女侍應極冇禮貌唔耐煩,把碗碟大 ...

跟呢度之前jm定義,香港要高級消費餐廳,fine dining等等,先可得到合理待遇好態度的服務

首頁

尾頁

跳至