自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

城市中心仲好d, 徧遠少少地方困難重重, 好多野都網上book唔到, 連打的都唔得

天天天藍    發表於 23-4-12 10:59

子爵府

wcandtt 發表於 23-4-12 10:48
其實我都有呢個迷思,究竟啲遊客點樣去中國旅遊。

但係識用微信,真係好強勁又真係好方便, Elon Musk 曾 ...

兒家去內地的外國遊客係非常少, 行幾日街只見一個半個鬼佬, 仲要似係當地住的

hinhin_ma    發表於 23-4-13 01:00

子爵府

中國吾系靠旅遊業吧,所以系中國都好少見到外國人,而且佢地可以用現金,不過就吾系間間酒店都可以住。

子爵府

qpalzm 發表於 23-4-12 11:01
兒家去內地的外國遊客係非常少, 行幾日街只見一個半個鬼佬, 仲要似係當地住的
...
系呀,而且中國連高考都吾洗考英文,入去的外國人應該都系商務客多,因為香港系旅遊城市,所以我地可能會吾理解,但中國其實真系吾系對外的旅遊城市,佢哋的旅遊業都系靠自己本地人。

大宅

mimi199188 發表於 23-4-12 11:01
中國吾系靠旅遊業吧,所以系中國都好少見到外國人,而且佢地可以用現金,不過就吾系間間酒店都可以住。 ...

五1號黃金周 就唔好去大陸旅行

另外,見到有tourpass (唔肯定是否updated)

https://www.extrabux.net/chs/guide/5515532

港澳同胞不能用

象牙宮

回覆樓主:

如果係公司客,佢地會book個導遊同行,咁就去店舖買野食野導遊幫手比,使費連人工一次過找數!自己去玩既應該都係現金,大城市大店舖現金仲ok,找續都無問題,係小店無錢找,唔做生意

珍珠宮

嗰日係深圳見到有兩三pair外國人,佢哋都有個中國人有齊,唔知係frd定導遊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

wcandtt 發表於 23-4-12 10:49
現金係收,但係你要預咗冇錢找。

呢樣咪唔合理,明明係國家流通貨幣,因法例規定唔可以唔收 所以收 但 唔肯找返錢,咪即係搵笨,當然d人會話你可以唔幫襯,所以我選擇唔上去玩住,等八達通同香港支付寶流通後先去。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我冇微訊,又冇咩雲閃,冇銀行戶口亦冇電話卡,所以連參加廣東短線遊都唔會考慮喇。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

瑪瑙宮

大廚勳章

天天天藍 發表於 23-4-12 10:47
唔會經常去,真係唔想搞咁多嘢。

而家用香港支付寶同WeChat Pay香港都得喎
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 23-4-12 11:16
呢樣咪唔合理,明明係國家流通貨幣,因法例規定唔可以唔收 所以收 但 唔肯找返錢,咪即係搵笨,當然d人會 ...
香港支付寶就算用到,都可能大灣區先收,去遠啲都未必得。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

尼幾天我有喺街食飯搭的士,都係付現金,餐廳有找續

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

唔好講到咁誇張, 深圳用現金係無問題
復活節假上去玩, 全部用現金($100), 有錢找
不過我通常都問一下先, 街邊小鋪都可以收現金找錢
當然, 電子支付係方便D, 但唔好講到唔可以用現金咁誇張

公爵府

魚兒小寶貝 發表於 23-4-12 11:16
呢樣咪唔合理,明明係國家流通貨幣,因法例規定唔可以唔收 所以收 但 唔肯找返錢,咪即係搵笨,當然d人會 ...

所以我唔認同內地先進,咩都可以電子繳費、電子攞票。真正先進係並行,cash 同電子貨幣都用得先啱。
我幾年前去英國,都係好多時要用電子貨幣,但用cash 都可以,只係supermarket 只有一個counter 收cash,英鎊亦只係大紙才無錢找。

珍珠宮

天天天藍 發表於 23-4-12 11:22
香港支付寶就算用到,都可能大灣區先收,去遠啲都未必得。

我只係想有時近近哋周末兩、三日上去行吓食下野,廣州、中山大慨呢d,遠既北京上海等城市以前去過,到時想再去先算。

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 23-4-12 11:48
我只係想有時近近哋周末兩、三日上去行吓食下野,廣州、中山大慨呢d,遠既北京上海等城市以前去過,到時想 ...
我反而最想去北京,始終係中國首都,但真係要搞掂啲電子支付先得。

珍珠宮

heilok 發表於 23-4-12 11:28
所以我唔認同內地先進,咩都可以電子繳費、電子攞票。真正先進係並行,cash 同電子貨幣都用得先啱。
我幾 ...

哦~咁大6發展係一日千里嘅,有先進既地方和事物,係呢到某d jm先經常單一用電子支付來說明大6有幾先進。

伯爵府

咁搭地鐵點買飛,我一大2小 想帶小朋友去買,好似好多手續咁

侯爵府

環保接龍勳章

係呀..我都有呢個迷思.
話遊客要download 支付寶或we chat 先用到,
都可以理解.
但都要俾link credit card 或可以現金增值先得.
旅遊點會開銀行戶口呀...
所以香港八達通或者日本西瓜咭. 台灣. 韓國都係買儲值咭俾現金增值.
呢D真係簡單方便易用

琥珀宮

mimi199188 發表於 23-4-12 11:01
中國吾系靠旅遊業吧,所以系中國都好少見到外國人,而且佢地可以用現金,不過就吾系間間酒店都可以住。 ...

好多國家都唔係靠旅遊業,但對遊客咁唔方便,真係少見

首頁
12345...11

尾頁

跳至