自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

smlui1128 發表於 24-3-25 16:38
回覆 babykiko221 的帖子

我就係唔識, 買左份AIA, 但舊年年頭個仔中RSV, 住左幾日仁安, 埋單4萬幾但我CLAI ...

我仔和女都係AIA,我幫他們買CEO plan,全數賠償,仲要半私家房,每個月8百幾

伯爵府

smlui1128 發表於 24-3-25 16:38
回覆 babykiko221 的帖子

我就係唔識, 買左份AIA, 但舊年年頭個仔中RSV, 住左幾日仁安, 埋單4萬幾但我CLAI ...

AIA嗰份係咪高端?
B是否Bxxx? 之前搵過佢哋,之後有一兩位都打過嚟做follow-up都冇乜嘢。 有一位CS都好好耐性不厭其煩答嘢,之後都係搵返佢。

伯爵府

babykiko221 發表於 24-3-26 00:39
係呀我都好驚比佢地煩住,所以都1516緊

之前問過一啲保險公司資料,佢哋有啲只係打一次半次電話follow-up,禮貌答番佢便可。有位可能好久WhatsApp 一次推介啲嘢當聯繫,都冇死纏爛打。唔駛擔心。

複式洋房

回覆 Cobby0000 的帖子

其實個AGENT當初應該叫我買呢D PLAN, 可惜佢SELL錯我買其他...只怪自己笨, 咩都唔識又唔了解就簽了

複式洋房

回覆 LoveCorgi2 的帖子

係呀, 就係Bxxx.無錯, 問佢野, 報價, 個CS都好好態度, 好細心咁解釋嘅.
不過我果時想再慢慢睇多幾間先做決定.
點知一隔就隔左差唔多4個幾月, 我自己都唔記得, 又再喺佢網上申請報價.
點知呢次打黎個CS嘅態度係超級差.
佢一打黎就話: 根據系統紀錄我地喺4個月前, 即係幾月幾號已經報過價比你啦喎?
我話: 唔好意思, 我都唔記得左搵你地報過價.
佢好唔客氣咁話: 你自己搵返email 啦, 我地email 報價都已經寫得好清楚啦, 唔知你仲考慮d咩呢?
我話:咁我搵搵email 睇下先,
然後佢cut 左我線. bye bye都無同我講.... 所以呢次我記得好清楚

複式洋房

回覆 babytt2 的帖子

就係囉~ 所以先至想轉D全包嘅plan,
但係都好驚比咁貴保費, 到最後又係好多魔鬼條款果D.
所以想問多D人, 睇下邊間好

伯爵府

smlui1128 發表於 24-3-25 17:49
回覆 graceyung 的帖子

係呀, 就係咁."我唔識點解釋點解CLAIM 唔足....." --> 呢句就係我喺個AGENT度得到 ...

其實每次理賠保險公司都會有張單,詳列你用咗幾多,賠咗幾多,邊項唔賠,你再對照返自己張保單就清楚。如果睇完覺得搵笨,就趁小朋友細,轉過第二間。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

smlui1128 發表於 24-3-26 09:52

係呀, 就係Bxxx.無錯, 問佢野, 報價, 個CS都好好態度, 好細心咁解釋嘅.

呢啲一人人,不過CS嘅人都有機會轉。如果你對個計劃有興趣覺得適合的話,呢間都算大嘅公司,一個半個呢啲CS雖然可能影響你嘅印象,你可以再打去可能會遇到個合心意的嘅就繼續用返佢。

伯爵府

咁串
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

smlui1128 發表於 24-3-26 09:55
回覆 babytt2 的帖子

就係囉~ 所以先至想轉D全包嘅plan,

羊毛出自羊身上,醫生又睇住你保單收費,賠得多,保費自然貴。

有時又做好多無謂檢查,我都領教過

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我信你呀!我都有你類似經歷。

珍珠宮

Cobby0000 發表於 24-3-26 00:45
我仔和女都係AIA,我幫他們買CEO plan,全數賠償,仲要半私家房,每個月8百幾
...

每人成萬蚊一年了

如果成人,入院都幾大鑊下

男爵府

Kuri 發表於 24-3-26 10:09
其實每次理賠保險公司都會有張單,詳列你用咗幾多,賠咗幾多,邊項唔賠,你再對照返自己張保單就清楚。如 ...

係啦,自己都有責任了解清楚買左d咩,唔明就問agent and cs,佢地有責任解釋到你明,好過唔清唔楚就話保險公司搵笨,如果保險公司真係呃人,絕對支持你去insurance authority 維權

伯爵府

Fatima_melanie 發表於 24-3-26 12:21
係啦,自己都有責任了解清楚買左d咩,唔明就問agent and cs,佢地有責任解釋到你明,好過唔清唔楚就話保險 ...

係,同埋有時要睇醫生點寫,寫唔清楚就claim唔到。有次我睇私家急症,睇咗千幾蚊,過晒上限,諗住起碼都claim到上限個數,點知claim唔足上限,原來張單有一part就咁寫咗「治療程序」,保險話要寫清楚係乜治療程序先可以評估,我費鬼事再叫醫院寫過,分分鐘又要收我手續費,幾舊水我自己出咗算!

男爵府

回覆 smlui1128 的帖子

住左半私家病房?

大宅

覺得網保黎講,算做得唔錯啦
不過小朋友有病歷個啲最好揾佢cs問清楚先
啲條款唔明都要問

複式洋房

仲ok

男爵府

babykiko221 發表於 23-5-14 08:22
有冇JM買過bowtie保險,買的過嗎?容易clam嗎?想幫小朋友買(emoji)(emoji)
請問大家最後買咗邊間?

大宅

琴日同同事傾完先知佢都有跟Bowtie買
話格完價見Bowtie真係最平

男爵府

falerieLeung327 發表於 24-4-4 23:05
琴日同同事傾完先知佢都有跟Bowtie買
話格完價見Bowtie真係最平
如果年紀大,血壓高,是否已不受保?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊