自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

直接拒絕話唔放心

侯爵府

我都遇到同樣難題⋯⋯我好擔心比人拐左我女

子爵府

banbanmm 發表於 23-7-19 01:48
叫佢地自己先返去試住一個月,睇下慣唔慣,慣的話年底你同老公一齊陪返多幾日。
老人家好多時只係把口講下 ...

我覺得佢哋諗以前都返一個月(30年多前)宜家都得,唔評估自己能力,諗住個小朋友總之返到黎就算,唔再諗質素問題,滿足左晒孫,同埋佢地驚自己返去一個月見唔到個孫,實行帶左上去先,到時搵人睇下…

子爵府

Joant 發表於 23-7-19 02:00
我都遇到同樣難題⋯⋯我好擔心比人拐左我女

佢地話真係有事一定有人幫手搵,我唔信,如果咁勁運雞過香港唔洗咁鬼鼠

子爵府

hnh_mami 發表於 23-7-19 01:49
咁就唔好申請,連passport 都收埋。

再問直頭全家都話唔番,回鄉証過期,約唔到做新証等等,如果你老公同 ...

就成日問我個仔想唔想,又呃佢話好玩d嘢好食。

不過佢都慘,佢細仔放假就會叫個細仔續咭陪佢返,過去10年佢細仔無理過佢。佢好想有後輩陪佢返去,但我諗人地細個無辦法點都要比佢喺暑假帶左去住一個月,宜家大個唔鍾意去,佢成日話我老公無心肝,話呀邊個邊個細個好錫佢,講真我老公話之後暑假過去都唔覺得人錫佢,係奶奶一相情願咁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有魚塘?!
我打死都唔會比佢哋帶個仔去,我個仔跌落水靠佢地呀?!

公爵府

回覆樓主:

最好收埋小明友證件,連老公都唔可以知放係邊!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我記得我舊同事試過應承但臨出發先話回鄉證過期! 樓主可試下話唔見左回鄉證,唔洗兜口兜面拒絕! 老實,我唔會放心6歲跟老人家返去,除非自己一齊返!老人家返到鄉下實放鬆哂,邊得閒睇實小朋友? C6 有咩意見?意外嘅嘢無人想但始終可以避免就避免! 免抱憾! 唔通出事怪佢哋咩!鱼塘,水坑咩都有仲黎緊農曆7月

水晶宮

回覆樓主:

我兩個女都冇回鄉證,就係因為唔想佢哋需要返鄉下
我連6299 獨自帶我女離開我屋苑範圍我都唔比

子爵府

之緣 發表於 23-7-19 02:20
就成日問我個仔想唔想,又呃佢話好玩d嘢好食。

不過佢都慘,佢細仔放假就會叫個細仔續咭陪佢返,過去10年 ...

所以你老公更加應該出聲直接拒絕佢父母,有時候老人家仲停留n年前風景人物,但咁多年已經變晒。

其實你地一開始唔想去就直接拒絕,唔好俾希望老人家,等佢成日覺得有人會同佢去,一直心掛掛得閒又會問下。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有單新聞我記得小朋友响自己獨立屋嘅私家泳池浸C! 又係得兩老在家睇住,所以咪以為安全,意外就係意外! 响咁熟悉嘅地方都會有機會發生何況咁遠又咁陌生嘅地方! 無人想但真係發生左一生遺憾

伯爵府

回覆樓主:

C6無意見嗎?叫C6出聲,一口拒絕,咩都唔使講,父母一齊去幾日就得,得小朋友自己去堅決拒絕

伯爵府

回覆樓主:

你臨尾果句攪笑
我仔女讀津小,每年去幾次旅行
中學想帶佢哋去歐洲

公爵府

之緣 發表於 23-7-19 02:12
我覺得佢哋諗以前都返一個月(30年多前)宜家都得,唔評估自己能力,諗住個小朋友總之返到黎就算,唔再諗 ...

我會企硬say no,直接話吾放心,佢哋吾happy由得佢地唱歌

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

之緣 發表於 23-7-19 00:58
原來老人家真係想咁

你都算好、可以給兩老帶回去玩兩3日、有些聽到返鄉下、立即 SAY NO .....

老人家都想孫兒陪在身邊、七歲去一個月就比較耐、 不如同兩老協議一下、大些才給他們帶回去久點~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

之緣 發表於 23-7-19 01:24
佢地就係話成績唔洗理、玩、好開心、上面咁多人每人睇一眼。我11年前去過,所謂人人識只係佢講,好多好老 ...

憎死呢啲觀念

公爵府

回覆樓主:

我99帶兩個仔番鄉下,兩個未夠6個月就番,番去拎利是,曬下命,我仲要唔知,因爲暑假佢地去阿嫲度住,老公自己俾証件99,然後99就keep住d証件唔俾番我,你記得收番埋d証件,唔好被老公出賣!

男爵府

之緣 發表於 23-7-19 00:42
老爺奶奶好鍾意返鄉下,疫情後未返過去,成日心思思想返去,佢地覺得我個仔都6歲,佢地自己handle到(72及7 ...

嘩,咁似我襯家嘅,佢係加籍台灣人我個孫都係喺加拿大出世佢1歲嘅時候就同我女講等佢2歲就帶佢返台灣住半年,我女一口拒絕話唔得,呢個嫲嫲話點解唔得呀?我帶佢走比你哋輕鬆半年唔好咩?我個女直接話佢如果我要輕鬆我就唔生啦之後成日提住話要帶佢返台灣,我個女都拒絕,後來嫲嫲直接同佢個仔講,點知佢個仔都係話唔可以問心講就算我女比我帶佢返香港照顧我都唔制,太大責任啦, 始終唔係自己真係唔可以亂來
豈能盡如人意,但求無愧於心......

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一定no way.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

冇父/母一齊嘅情況下,一定唔會俾佢地帶返去咁遠,佢地仲要咁大年紀,有乜事都處理唔到

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊