自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

親身目撃欺凌個案四:

欺凌者:臭串樣衰死肥妹
馬崇有一排推行分組式教學,每次上堂都要四個同學為一組,互相合作答問題,做實驗。原意係速進學生互相合作,實際助長欺凌。

臭串樣衰死肥妹被編去一個3女1男的組。組内唯一男仔不擅溝通,性格內向,但善良認真學習。可惜內向男成為組内被欺凌對象。

由於組員大部分時間一起坐,臭串樣衰死肥妹會帶頭去言語攻撃內向男(例如粗口、話對方冇用、毫無價值、死全家),其他兩名女生會好似小夫支持胖虎咁,加多句去攻撃。曾周不時弄哭內向男,女生們會恥笑內向男。

當實驗堂時,這組人會出現兩種情況

情況1:女生們不準內向男協助做實驗,當老師問為何有位組員冇參與,女生們會話內向男好衰,完全唔肯幫手

情況2:臭串樣衰死肥妹話內向男 "做咩唔幫手,你咁鍾意做實驗,你一個人做飽佢",之後女生們把所有工作推比內向男

親身目撃欺凌個案五:

欺凌者:MK睡覺男

留班生,大部份上堂及小息時間都在睡覺,平時好靜,講野時態度好差,但有次好似鬼上身咁做D奇怪行為。

有次MK睡覺男如常地在小息睡覺,突然他睡醒,行去某同學座位,無緣無故地拿起某同學的書包並把書包內的東西倒出,這位某同學見到當然上前阻止,但唔知咩原因係都要堅持把書包內的東西倒晒出嚟先。但事件二人本身無過節,甚至没有對話過。難以理解

親身目撃欺凌個案六:

欺凌者:真人版大番薯

由於真人版大番薯本身自己都不受歡迎,常日被大眾同學恥笑。可能因自尊問題,要顯示自己不是好哈的,所以就哈D其他不懂反抗的同學。
例如打人、推人、攻擊别人下體、偷人野等等
但他這做法只會令别人覺得佢更討厭

大宅

yy_chow1210 發表於 23-9-5 12:40
得罪講句,馬鞍山崇真係飛仔學校,就算我讀書年代都已經係。另外一間董之英又係極品。
...

馬鞍山我以為最差係潮州x館,董x英和明x

董x英以前行過,啲學生係學校扔盒裝檸檬茶去扔路人

大宅

李家超幾時整頓教育界投訴完都無人理

珍珠宮

IvanChanGD 發表於 23-9-5 11:41
我是馬鞍山崇真中學的學生,其實東張西望爆出的嚴重欺凌事件只是冰山一角,真係叫好彩地被爆出。
我可以講 ...

咁恐怖,真係無定長投訴?
今年入讀中一個啲咪仲驚?

男爵府

nldw2012 發表於 23-9-5 12:30
其實學校盡量冚住件事,因為校長都想保住自己份工。

以前有男數學林老師帶頭欺凌女學生喇~

可唔可以講吓在保良果間發生咩事,thanks

別墅

洋房

rex13 發表於 23-9-5 15:56
咁恐怖,真係無定長投訴?
今年入讀中一個啲咪仲驚?
中一至中三如果入精英班會好少少,叫做欺凌程度冇噤嚴重,因為偽君子要扮乖,言語欺凌為主
但中四至中六所有學生就比較平均地分配 ,所以中四至中六去邊班都冇運行,
甚至高中欺凌手法比初中暴力得多。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好恐怖!學校姑息欺凌,真係會令情況愈來愈嚴重,而且影響好多學生身心,希望d學校正視呢個問題!

珍珠宮

回覆樓主:

就係因為連學校老師都愛理不理的態度,縱容成全了這類的壞學生。

男爵府

IvanChanGD 發表於 23-9-5 15:40
親身目撃欺凌個案四:

親身目撃欺凌個案五:

上文用咗唔少侮辱性嘅花名喎,這樣又可以?又何嘗不是在欺凌他人?

洋房

mln 發表於 23-9-5 16:39
就係因為連學校老師都愛理不理的態度,縱容成全了這類的壞學生。

完全正確!!
馬崇既 訓導四眼豬頭肥婆師奶老師 就係D咁既人
包庇欺凌者,特别係家長同校方有關係果D

例如阿媽係唔知咩家長會成員

男爵府

IvanChanGD 發表於 23-9-5 16:44
完全正確!!
馬崇既 訓導四眼豬頭肥婆師奶老師 就係D咁既人
包庇欺凌者,特别係家長同校方有關係 ...

你啲言辭粗鄙完全目無尊長喎,慎言呀同學

大宅

Babylyly 發表於 23-9-5 16:01
可唔可以講吓在保良果間發生咩事,thanks

講都無謂喇
都廿几年前

個位老師帶頭欺凌 其他同學未有樣學樣恰埋個位adhd女學生
好彩個位女學生讀書叻上到中六七,其他過唔到會考就走晒。我估個位男數學林老師重喺度教都接近退休喇。

當時個位女學生父親投訴晒上報紙A版ga喇

現在校董校名改埋 校長都退任

現在人大咗,出咗社會,諗返轉頭。
當年個位A Math數學林老師有能力有學歷 校長睇中佢履歷 冇睇人品 佢只喺當時出面私人工搵唔到筍工,又覺得搵份鐵飯碗 先入去教數,冇愛心做教育喺合理。

珍珠宮

2023年兔年勳章

IvanChanGD 發表於 23-9-5 11:41
我是馬鞍山崇真中學的學生,其實東張西望爆出的嚴重欺凌事件只是冰山一角,真係叫好彩地被爆出。
我可以講 ...

多謝你喺呢度忠告比各位家長知

男爵府

2024年龍年勳章

間學校咁恐怖嘅

民房

回覆 ilovepizza 的帖子

係呀!最慘係如果同小學又本身有欺凌, 會延續上中學添㗎, 馬鞍山崇真中學老師好包庇欺凌者, 尤其同小學一齊上嚟嗰d人多勢眾, 老師實幫佢地!
我目擊過有個欺凌者「四眼冬瓜頭」,佢同另外好幾個同一間小學包括受害者男生一齊升上馬崇, 中一的時候「四眼冬瓜頭」就同佢d小學同黨一齊呼籲其他同班同學一齊杯葛佢, 唱衰話個受害者挖鼻好污糟。但其實所謂的「污糟」係咁啱俾佢哋碰見受害者個鼻唔舒服挖吓就用嚟做藉口做欺凌佢, 最少個受害者沒有佢哋講的咁頻繁, 而且佢份人好靜鍾意睇書, 書呆子文靜形象被盯上咁解。但無論出於咩原因都唔係欺凌人的原因。

而且「四眼冬瓜頭」會對認為的反對者施以欺凌, 有一個女同學唔知得罪咗佢d乜野, 咁啱跌咗支塗改液, 佢居然係咁當足球踢該女生的塗改液去發洩對那女仔同學的不滿情緒, 我甚至懷疑「四眼冬瓜頭」係有d暴力傾向, 宜家得罪佢揾人地支塗改液嚟踢, 大個對老婆有d咩不滿係咪打老婆? 「四眼冬瓜頭」好似仲唔放過個女仔, 例如又呼籲大家杯葛佢, group project 又唔肯做野迫個女同學做埋佢嗰份, 個老師本身就大小超, 知道個女仔被人孤立扮睇唔到。

在「四眼冬瓜頭」的煽動, 和受害者安靜形象, 班八婆女同學群成日都去欺負受害者, 有一次佢地成班人圍住受害者在耳邊係咁尖叫和喊叫, 本來受害者又冇挑引淨係响度睇書都會無端端被人騷擾, 最後受害男生唯有離開課室, 班八婆响度嘲笑佢。

不過荒謬的係, 班主任也很針對受害男生, 最後「四眼冬瓜頭」和八婆女生群成功升班, 受害男生卻要留級。

Sissieshopping    發表於 23-9-5 21:33

大宅

回覆 IvanChanGD 的帖子

好唔掂!呢啲真係唔可以啞忍!

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

好慘呀

男爵府

其實樓主講呢我以前間b2中學都有(當時五個band), 好多人扮黑社會埋堆欺凌人,不過當時見到呢啲只係會驚,都不會同家長講,因為知道家長掛住搵食,唔得閒理

洋房

雞絲梁粉 發表於 23-9-5 21:28
回覆 ilovepizza 的帖子

係呀!最慘係如果同小學又本身有欺凌, 會延續上中學添㗎, 尤其呢間馬鞍山崇真中學 ...

嘩!咁都得!在馬崇玩針對的確好常見,呢D事件我都見唔少,通常針對D體能差/内向/不健談既同學多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊