夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Nbs 發表於 23-9-20 17:23
我明呀
嗰陣我同呢個前男友同居,成日都好大壓力,成日驚做嘅嘢佢唔鍾意,唔知幾時會踩到佢條尾
嗰陣我好 ...

上網訴下苦, 搵到同路人, 我先覺得自己可以舒發下,
因為無辦法同屋企人講, 佢地好錫我老公,
亦都唔知佢有呢個問題,
佢地成日讚佢好男人, 好照顧佢地兩老,
我係感受到佢對我父母真係仲好過我呢個親生女,
所以我真係唔想行到離婚呢一步,
但現實係真係會成日唔開心, 好似成日活在恐慌中。

水晶宮

manandyin 發表於 23-9-20 17:43
上網訴下苦, 搵到同路人, 我先覺得自己可以舒發下,
因為無辦法同屋企人講, 佢地好錫我老公,
亦都唔知佢有 ...

我(嗰陣)未結婚就話分手啫
既然你老公其他地方係好男人,就幫幫佢啦
一個疫情,其實trigger 咗好多人心理與生理嘅精神病出嚟
睇下醫生同心理學家,睇下可唔可以令症狀抒緩d

侯爵府

回覆 manandyin 的帖子

起碼佢事後都覺得自己有問題啦~咁你同佢約個醫生睇啦~ 佢啲潔癖引起強迫症, 亦係焦慮症嘅一種

侯爵府

回覆 manandyin 的帖子

我明白你呢種恐慌 我有類似嘅處境搞到自己喺屋企都好壓抑

珍珠宮

我覺得佢唔係有潔癖,有潔癖嘅,點肯搬貨,接受到搬貨,點解接受唔到屋企嘅問題!你老公有情緒病,喺屋企無咩人先敢發作,搵你呢個唔咁違背佢嘅人嚟發洩。我都有潔癖,我真係唔想俾人掂我塊面,掂頭髮都唔鍾意。唔係好似你老公咁選擇性潔癖,所以覺得佢搵你嚟發洩多啲。

侯爵府

Moti 發表於 23-9-21 08:25
我覺得佢唔係有潔癖,有潔癖嘅,點肯搬貨,接受到搬貨,點解接受唔到屋企嘅問題!你老公有情緒病,喺屋企無 ...

我都覺得似情緒病,由疫情各方面產生的壓抑,用呢個方法抒發。都係襯佢知錯時叫佢睇醫生。
同時,我唔明啲人點解唔俾其他人,什至親人知自己處境,自己一個承受,隨時仲要俾人屈埋係衰人。

子爵府

畀面勳章

我覺得佢唔係有潔癖,有潔癖嘅,點肯搬貨,接受到搬貨,點解接受唔到屋企嘅問題!你老公有情緒病,喺屋企無 ...

Agree

別墅

manandyin 發表於 23-9-20 14:46
咁又無喎~
選擇性潔癖
睇黎唔係真有潔癖
會唔會係工作壓力大或受氣
返到屋企就對你呼呼喝喝

大宅

笨豬傻咪 發表於 23-9-21 10:21
選擇性潔癖
睇黎唔係真有潔癖
會唔會係工作壓力大或受氣

咁佢又唔會成日都係咁,
佢係唔鐘意某種行為,
覺得某種行為係污糟就會發神經,
但我成日唔知邊種行為係佢覺得污糟,
就會踩地雷

男爵府

manandyin 發表於 23-9-21 11:48
咁佢又唔會成日都係咁,
佢係唔鐘意某種行為,
覺得某種行為係污糟就會發神經,

會唔會強迫症, 有朋友強迫洗手同沖涼, 一日沖20 次, 最後要去睇醫生食藥

大宅

咁你係唔鐘意人地掂你,咁都比較簡單,
只要唔掂你就無事,
我老公佢係肯搬貨,但佢搬完貨之後,
佢放工一定要返左屋企沖涼換過晒啲衫先得,
試過我地原先約好收工後去睇戲,飛都提早上網買定,
但佢果日臨時要搬貨,
佢點都要收工後返左屋企沖完涼先肯去,
明明戲院就喺佢公司附近,佢係都要搭半個鐘車返去沖涼,
一來一回連埋沖涼無左2個鐘,戲都睇唔到,
佢話驚件衫太污糟,會令我身上有細箘,
如果我返到屋企未換衫就四圍騰就大鑊。
但平日正常唔需要搬貨嘅日子,就可以收工正常出街,
就係佢呢種選擇性潔癖,令我無所適從

大宅

yantung2010 發表於 23-9-21 09:17
我都覺得似情緒病,由疫情各方面產生的壓抑,用呢個方法抒發。都係襯佢知錯時叫佢睇醫生。
同時,我唔明啲 ...

我唔想屋企人擔心就無同佢地提起,
我有同個朋友講過下,但佢就提議離婚,
話就算平日再好都無用,因為咁嘅人對一世會好辛苦,
佢係好支持我離婚,
但係我自己唔捨得啫!
其實我琴晚都有同佢傾下,佢仲話好對我唔住,
次次鬧完我之後佢都好內疚,
好想買野tum我,但因為我唔鐘意佢嘥錢買野俾我,
所以先好似乜都無做過咁,佢話會改,
我就拭目以待吧!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

manandyin 發表於 23-9-21 12:16
話就算平日再好都無用,因為咁 ...

佢識咁講有歉意,又真係唔洗去到離婚嘅,俾D時間佢,或者揾心理輔導睇吓得唔得先。

子爵府

他有情緒病
去看醫生吧
你兩個自己搞唔掂㗎

複式洋房

cupid0627 發表於 23-9-21 15:13
他有情緒病
去看醫生吧
你兩個自己搞唔掂㗎

x2

再拖,只會更傷大家感情

珍珠宮

Nbs 發表於 23-9-20 16:59
唯有睇精神科,比專家搞
我覺得睇 心理科 可能比較對症下藥
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

水晶宮

858D 發表於 23-9-22 23:40
我覺得睇 心理科 可能比較對症下藥

睇精神科做咗diagnosis 先,再+/- 食藥同睇心理科做counselling

858D    發表於 23-9-23 00:02

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

manandyin 發表於 23-9-21 12:16
話就算平日再好都無用,因為咁 ...

佢肯講肯改
可以大家諗辦法
唔好咁快想離婚

多溝通
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

manandyin 發表於 23-9-20 10:28
係我寫得唔夠清楚, 係因為佢覺得個電掣好耐無抹, 會有塵, 覺得污糟, 而我開完電掣唔會去洗手, 所以覺得忍 ...

我只想問放到成枱垃圾有乜咁乾淨

我唔同意佢潔僻
偏執就差唔多

複式洋房

回覆樓主:

真係病態左,要睇精神科

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊