自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔計做facial揼骨,唔化粧唔用護膚品,我一日只用50,水電煤家人共用無得慳。
買衫只買t,幾十一件,100蚊3件著成年
波鞋千幾一年買3對,當5千。

子爵府

回覆樓主:

我無買護膚品。衫都係淘寶。花得最多應該係食嘢。不過而家都慳好多啦,多數去深圳食。其他無咩消費。有間中充值睇電子書,但果度好少錢。反而老公有課金每個月幾千蚊打機,但佢又無咩其他消費。再慳可能係叫少d外賣。都無咩可以慳了。

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:42
係呀
睇番8月用左14k,剛剛9月用左17k,睇番係因為買左衫同 supplement 同場屋企張枱爛左要買
...

其實可以做到煮飯帶飯都好叻

有時就係屋企啲嘢輪住爛要換都額外洗多咗錢

我覺好得好難慳錢,早餐食吓麵包,有時會食麥記包餐$24,kfc 鬆餅餐$21,或7仔飯團都抵

星期六、日在家煲劇少出街都慳到錢

子爵府

yiu_mimi 發表於 23-9-29 22:53
其實可以做到煮飯帶飯都好叻

有時就係屋企啲嘢輪住爛要換都額外洗多咗錢

係呀,前幾個月抽濕機機壞壞地我嚇死我 雖然用左成10年,但都希望佢可以捱多一兩年

講真以前都大駛,facial 買衫同frd出下街都用唔少錢,不過差唔多40歲呢d意慾已經少左,所以想睇下點可以慳多d錢
有人話著制服唔駛點著靚衫係真既,不過後生果時成班同事返工都會打扮下返黎先換衫架嘛,而家人大左就少左打扮係真既

放假少出街慳錢都係我做緊既野 比較易做到

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 22:59
係呀,前幾個月抽濕機機壞壞地我嚇死我 雖然用左成10年,但都希望佢可以捱多一兩年

講真以前 ...

你部抽濕機十年先壞都好好抽濕機好come 用,我個部都用咗好多年

但部洗衣機用咗3年就壞,真係驚嚇仲要即刻換,又洗幾千

全屋電器包括手機,我都盡量用到壞,非換不可才換,環保啲
衫褲鞋袋,我都有買, 買一掉一,不放太多無謂野在家,護膚品之前又係減價就買,成日用唔晒就掉,而家反而少買,差不多用完才買

Iherb 淘寶都係有需要先買我近排都趁減價買吓iherb 希望keep 下身體!瞓得唔好、病咗睇醫生好貴

子爵府

yiu_mimi 發表於 23-9-30 00:03
你部抽濕機十年先壞都好好抽濕機好come 用,我個部都用咗好多年

但部洗衣機用咗3年就 ...

係呀,傢電好鐘意一齊壞,好恐怖

最慘我唔係天生麗質,皮膚易敏感,頭髮又差,所以一定係買天然skincare同無慳係洗頭水度,我覺得呢d差左先救已經太遲,我未可以唔理自己外表住
supplement 我覺得食完有效就可以keep,例如我過通宵又訓得差 對眼都差,食左之後真係無咁乾,健康無價,應駛得駛啦

所以結論可以慳既都係食野同買衫呢d ,見到大家可以用咁少一個月我都要努力

男爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:47
高手

唔好睇數字!可能人地唔使供樓或租金。

男爵府

werty 發表於 23-9-29 21:34
二人計宜家租樓普通都過萬,不過洗費9000蚊一個人即係一日三百,聽落有啲多。
平均二百到二百五正常啲?
...

樓主這post 很好,集思廣益,齊齊檢視吓自己家庭開銷則而獲知其他方式,「大富由天,小富由檢」話似無稽但對普通小家庭有一定效益呢!大家加油!

男爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:42
係呀
睇番8月用左14k,剛剛9月用左17k,睇番係因為買左衫同 supplement 同場屋企張枱爛左要買
...

出外食相對一定比自己整既貴,日日多幾十蚊,一個月成千蚊了

水晶宮

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:25
每個人洗費唔同,我知好多jm10萬8萬都唔夠家庭開支,但我想問一問真心有慳住用既jm每月開支幾多呢?
唔計子 ...

路過,我搭下咀。

我見你話租樓及即將40歲。忍唔住答下你。

1.為何租樓?公司津貼?如果係,盡量選近自己公司的去租,起碼省車費時間。

如非公司津貼,趁而家樓平,就九按供間細樓住,好過交租。因為供樓是儲錢比自己,又有得住。

見你話返早夜輪班。試下安排夜更日子,係早上處理好食材、私務。早餐條數都貴,同埋自己可簡單食,方包做三文治或塗醬,加杯沖飲已搞定。你外食早餐,都差唔多30元。

護膚品,買少而精。其實名牌同普通牌子相差不太大。OLxy呢類都好好,幾十元又大,200多元又有。

衫,真係夠就算。返工咁忙,其實沒咩人留意你穿咩。最緊要件衫清潔沒爛。

水晶宮

CCY22 發表於 23-9-30 05:49
出外食相對一定比自己整既貴,日日多幾十蚊,一個月成千蚊了

對,所以我九成日子,一日三餐都是在家食或帶飯(清雪櫃食物)。

水晶宮

CCY22 發表於 23-9-30 05:43
樓主這post 很好,集思廣益,齊齊檢視吓自己家庭開銷則而獲知其他方式,「大富由天,小富由檢」話似無稽但 ...

其實都係老生常談,都好,都益到人知多少少。

曾有朋友笑我每月儲得幾百元(入仔女戶口)係無用。佢就成日買玩具、衫比子女。呢二樣野好多人比我,我幾乎沒咩點買。

我盡量零浪費,用到就用。

水晶宮

Rainy 發表於 23-9-29 22:51
唔計做facial揼骨,唔化粧唔用護膚品,我一日只用50,水電煤家人共用無得慳。
買衫只買t,幾十一件,100蚊3 ...

我t shirt一件又是幾十元,一件穿到3-5年。(爛或殘留旅行、運動、睡覺用)。我仔近期有啲不合身又可比我穿下。我返工可t shirt,運動褲,波鞋。

波鞋我係柴灣outlet買(地鐵商場),買完又可單據儲地鐵分(夠3000分可換十元單程票)。我多數2-3對輪穿輪洗,一對3-4年穿到爛掉。一對2-300元左右。

護膚品一罐,百多二百元,食collagen (2-300元、一瓶有一個月量).呢啲我不會慳,有限數。

男爵府

Astra00 發表於 23-9-30 06:49
我t shirt一件又是幾十元,一件穿到3-5年。(爛或殘留旅行、運動、睡覺用)。我仔近期有啲不合身又可比我 ...

collagen 有什麼推介?

水晶宮

junebbgirl2013 發表於 23-9-30 07:18
collagen 有什麼推介?

Swisse 。

象牙宮

回覆樓主:

一家四口一個月點都要洗兩萬幾冇得走雞!

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:25
每個人洗費唔同,我知好多jm10萬8萬都唔夠家庭開支,但我想問一問真心有慳住用既jm每月開支幾多呢?
唔計子 ...

我計:水電煤,保險,年金,交稅,房屋雜費,子女學費,飲食,交通,日用品,每年幾次旅行,休閒娛樂,購物。。。一家四口,平均大約每月三至四萬,冇特別去慳,但亦唔會浪費

珍珠宮

Astra00 發表於 23-9-30 06:39
路過,我搭下咀。

我見你話租樓及即將40歲。忍唔住答下你。

而家樓市處於下行軌道,千祈唔好急。

我同c6 都要外出食早餐,主要想relax 一下,歎杯咖啡奶茶,而家食早餐都要大約$40,其實都有d貴

水晶宮

MissMaMa 發表於 23-9-30 07:36
而家樓市處於下行軌道,千祈唔好急。

我同c6 都要外出食早餐,主要想relax 一下,歎杯咖啡奶茶,而家食早 ...

我覺得如果自用,沒得租公屋或痴父母住,如果一係租樓,一係買,我點都會供間平平地樓仔。交租真係燒錢。

珍珠宮

Astra00 發表於 23-9-30 07:50
我覺得如果自用,沒得租公屋或痴父母住,如果一係租樓,一係買,我點都會供間平平地樓仔。交租真係燒錢。
...

供樓抵唔抵,好睇買入價,供樓抵係建基於樓價穩定&息口低。親友上年買樓,而家樓價已經跌咗一球,佢好後悔早咗入市。

首頁
12345...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊