自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

crystal5142000 發表於 23-10-20 14:52
我就唔會咁樣揀,因為band3除左英文科,其他全部中文教,你地覺得ok?同埋我記得有jm講過band3教既英文都好 ...

B2校好多都係中中,不止B3

珍珠宮

2024年龍年勳章

donut_mami 發表於 23-10-20 14:26
我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己 ...

現實啲來請,我會睇番嗰間學校呢幾年升大學嘅百分比再考慮...
始終目標係入讀8大, 如果只求校風好愉快學習係唔足夠...
有時間再睇多幾間,自行B2頭博入B1尾我就聽得多...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

貝_貝 發表於 23-10-20 15:03
B2校好多都係中中,不止B3

所以要去中學參觀日, 或打電話去問, 有幾多班用英文教學.

如中學用中文教, B1用的英文書和B2,B3用的自然有差別, 深淺程度不同.

入大學時, 一下子轉channel改全英文教, 係會吃力.

回想起當記者用英文訪問前浸大“觀星” 學生會會長時. 佢答第一句英文上晒鑼絲, 用英文不懂比達,然後推個咪俾其他學生會委員答,
就知道考左DSE, 英文必定有3或以上,
都可以咁爛.

香港要兩文三語interview大學生,
在英語教學的中學環境有優勢.
英文書的水平唔同, 對學生的要求唔同.

中文係母語, 唔會聽唔明問題, 或答案的文法出錯

伯爵府

想生BB熱投

我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己 ...

真心幫你嘅都一定會勸你駁band 1c / band 2a
Band 1 學生嘅內心多數有抱負的,仲有朋輩嘅影響,係一世的。

I am Agent P

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Band 3學校,好多因為遷就學生程度而出卷淺好多,但到高中/考DSE時,就會發現學校同真正DSE程度差太遠了

子爵府

咁你自己要求點?band 3入大學一定冇band two頭好,如果唔要求讀大學,只為開心返學,band three都有好學校,就睇你接唔接受。
但如果比我,band two頭冇會選band three校。

子爵府

目標係咩先?
如果係想入大學,就唔好揀了
Band 3程度太淺,只會越讀越hea!

另外,呢類open day/ information day都係展示最好果方面俾你睇,唔好信晒!
去學校附近留意下啲學生、問下學生家長口碑好過

大宅

多謝咁多位意見,講講我女情況,佢唔鍾意讀書,往往係我迫同陪住先肯讀,已經盡唒力都係去到而家咁,所以一定唔會博B1C…因為博到都怕到時都讀得好辛苦
佢好易受人影響,所以一定要佢讀好少少唔好去D學生好曳嘅學校,但果間係我地小學多老師推薦話校風好,學生純品既b3學校,加上親身去完,感覺D同學真係幾純,所以先會有呢個諗法

本身我自己一路都係心儀區內一間band 2.. 不過上星期去完,我女話千祈唔好報呢間,我自己感覺亦扣晒分,感覺就只有谷成績,不過都會另外再參加開放日感受多次

男爵府

donut_mami 發表於 23-10-20 15:22
多謝咁多位意見,講講我女情況,佢唔鍾意讀書,往往係我迫同陪住先肯讀,已經盡唒力都係去到而家咁,所以一 ...

其實老師話你女B2頭,可能已經係B1尾,一般老師呈一都會保守咁估比你知

另外,唔會B2A簡B3學校掛,咁B2學生及家長真係多謝你讓位出黎喇

珍珠宮

請問點知自己小朋友band幾?睇級名次?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

bu-b 發表於 23-10-20 15:16
Band 3學校,好多因為遷就學生程度而出卷淺好多,但到高中/考DSE時,就會發現學校同真正DSE程度差太遠了
...

你講出重點!所以樓主要好好考慮!
始終每個父母,都想子女有機會入到大學,b3入U,除非考到全級頭幾名。

珍珠宮

你只系去左半日,睇既都系好表面,建議食飯放學時間去學校門口睇下,了解多d, 如果你女band 2頭,去到一間band3,佢又未必開心,一讀六年,band2轉band3容易,band3重可以轉去邊?要好好考慮

翡翠宮

回覆樓主:

同意25樓

band 3 用的書比b2淺.
B2 的教學的進度比B3 快,
唔會俾水平太低的學生拖慢進度,
到學期尾都未教完本書(真人真事),
學少左野.
B2老師改薄、改卷也會比B3手緊

到考DSE時才發現同對手的水平差距咁大,
hae慣,邊夠時間追得翻?

大宅

同埋我目標係想佢入到大學,學風同入U率都係我會考慮的

珍珠宮

回覆樓主:

B2A學生第日大有可能入到大學,咁樣走入B3,一旦第日錯失機會會唔會後悔先?B3老師都會好用心教,同學都唔一定差,但用心教極,課程都係比較淺,DSE是同全港學生比,校內級頭都未必有用,升中都幾關鍵,靠感覺唔係理想選校策略。

大宅

crazypaper 發表於 23-10-20 15:28
請問點知自己小朋友band幾?睇級名次?

呈一後老師同我講的

翡翠宮

donut_mami 發表於 23-10-20 15:38

你要求校風好,
咁你要有心理準備, 現代香港的大學生, 不論男女, 私底下都粗口爛舌. 唔講, 好難埋堆.

只要在家、同親友、在未來在公司中,
唔講粗口就算.

入U率可在中學官網睇校長每年的報告

公爵府

係咪女子跆拳道

已刪除用户

子爵府

donut_mami 發表於 23-10-20 15:38

想入到大學一定唔選band three啦。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊