自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我b早產,之前留院6週,都慣晒嘈+1個人訓

大宅

回覆樓主:

樓主注意身體,盡量多休息

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

用Swaddle me ! 或用毛巾包緊BB先有安全感! 响媽媽肚入面包住,佢未習慣空蕩蕩嘅環境,D手腳又未識控制自己Fing 郁又嚇親喊! 包緊好好多ka,我囡由出院到大都係自己瞓,我用swaddle 包緊,半夜好少醒,試下啦
attach0/tmp/phpojtqX7

大宅

盡量唔好同初生BB同床 好危險 叫老公幫下手 你坐月已經好辛苦 唔好再哂精神 BB好快大 媽媽加油

大宅

lilysun123 發表於 23-10-27 17:23
見好多youtuber買呢個
我之前都係俾BB訓cocoonababy 好好用

男爵府

解決辦法係坐係大人床度抱住佢訓,咁你同佢都有得訓,又唔怕壓到佢。我细仔仲衰過你仔,準備放佢落床已經喊定,1份鐘都訓I唔到bb床,半歲之後就訓大人床。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

exocy 發表於 23-10-27 17:17
初生啊,咁危險

size 細就得, 專俾bb用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

只得幾日大,你要有足夠休息呀!其實可以用大毛巾摺U字咁,中間凹入去放BB落去都得,有安全感!
attach0/tmp/php29z7ib

公爵府

PP26 發表於 23-10-27 16:52
BB岩岩出左院一個星期多啲啲,呢幾日佢一直瞓得唔好,放佢係BB床瞓但係每次瞓大約15分鐘就會醒之後會喊得好 ...

我整米袋踏住身體

大宅

唔好一齊瞓,真係有危險
試下多d方法,睇下邊樣work
播下white noise
會唔會太熱/太凍/太飽/太餓/濕片
無咩明顯問題,等佢喊5-10分鐘先再理下佢,有時佢會自己瞓番
有時今日work,聽日又唔work, 最緊要媽媽有得瞓時一定要瞓,起碼一年半載都會唔夠瞓

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

BB岩岩出左院一個星期多啲啲,呢幾日佢一直瞓得唔好,放佢係BB床瞓但係每次瞓大約15分鐘就會醒之後會喊得好 ...

我只用包被包緊d bb。放入bb床就喊有時我會再抱過氹,有時由得佢喊一陣佢就自然瞓。

果d 乜枕乜墊我全部唔用,焗親bb冇人可憐我地。

水晶宮

回覆樓主:

我家4個大人全程抱,有的係勞動力

初生係咁,佢慣左10個月係你肚震震震,你震代表你係度,一唔郁同好靜佢就好不安

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

以前小朋友啱啱返屋企又係放bb床一陣即嗌,我唯有攬住佢一齊訓,但自己就訓下醒下驚整到佢,不過跟住我訓明顯佢倞訓得冧d,呢個時期都捱左段日子,可能部份bb真係需要有絕對既安全感

珍珠宮

登陸火星 發表於 23-10-27 17:17
初生bb對新環境沒有安全感,你可以試下放他入bb床,用手指輕掃他眉心(即兩眉之間位置),讓他熟睡 ...

我都有咁做呀!BB好快瞓著。

珍珠宮

忍耐下,有d bb蝦媽咪。我仔bb時過左半夜12點就喊,天光5點幾先訓,因為我係前2後8,要返工前一晚就交俾工人,佢由果晚開始就吾再喊,你話係咪蝦我

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我以前一定要抱到佢哋瞓着咗,有時半個鐘至九個字跟住先放落床度就冇問題啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

千祈!千祈!千祈!唔好放BB落大人床一齊瞓!啲人成日話自己好醒瞓,但年年都有BB因為咁樣而死咗。

男爵府

1儘量嬰兒床同你張床貼住,你伸手就拍到佢既位置。
2唔好等佢瞓著晒先放落床,係佢瞓左一半,你就一邊慢慢細細聲同佢講野,一邊「慢動作」放佢落嬰兒床。先放左身,隔一陣再放頭仔。全程慢動作,同一路細細聲同佢講野。
3)bb瞓晒落床,細細力拍下佢,哼下歌(最好平時都用來哄佢瞓覺哼),到咁上下熟睡你先停。
4)會突然醒既,伸手拍下佢,同樣同佢講野同哼歌
你参考下

大宅

1 你坐yoga ball抱住她,你unun下他就好快訓

2 你同她講故事,例如你同老公相識經過

水晶宮

大家比咗咁多方法樓主,希望有用。

不過話你知,呢段日子雖然辛苦,但其實好甜蜜。我呢d過來人聽你分享,真係無限緬懷。諗番轉頭,都好sweet。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊