自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好難答你
升職跳point? 唔肯又點?新工咩範圍先?唔駛去返shift又係咪考慮點?而家都唔駛night?

人哋返3個鐘係人哋嘅事。例如我住港島,返office正常點都係半個鐘,人哋返3個鐘關我咩事,for 我,返3個鐘要好大代價我至會考慮

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

HeiB0724 發表於 23-12-10 23:33
住新界過海返工來回三個鐘好普遍

同意

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

HeiB0724 發表於 23-12-10 23:33
住新界過海返工來回三個鐘好普遍
剛結婚時經歷過

珍珠宮

回覆樓主:

我來回也2個半鐘,上吓網、打機、睇劇集。時間好快過。

男爵府

回覆樓主:

如各方面0K,車程來回3小時可以的。我都糸住大西北,返九龍要1小時,我女返大學1.5小時,有時同同學去街,因為遠成點先返到。老公返土瓜灣都1個多小時。佢以前有一份將軍澳又糸1.5小時,初初舒服佢都OK,但越做越辛苦,就轉工了。

大宅

回覆樓主:

點解唔叫公司租層樓比你住?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

一程個半鐘,塞下車就冇左,其寓時間好快過。

響office 既工時少左,工作量係咪一樣先? 老細有好野點會益人。

侯爵府

牛年勳章

唔好介意,個人覺得呢個問題有啲離地,其實香港地好多人返工3個鐘來回

公爵府

Pulmma 發表於 23-12-10 23:20
我老闆offer 比我返10放5,加全claim 交通費。

但日日三個鐘 其實都好辛苦

如果我單身先會諗

男爵府

回覆樓主:

其實來回公司2個鐘車程係基本,依家公司免你返少一個鐘,其實時間上你冇蝕,仲賺左全資車費,即變相加人工,ok喎

水晶宮

如果係大西北,出去返10點,你只會同樣跟返9點果批出門口,因為9點後冇巴士專線,勁多車塞既機會大。但收5點係ok既。

珍珠宮

返慣左吾想轉工

容易請假,有時遲返或請假吾使扣假

男爵府

全claim點解唔搭的士?

珍珠宮

人工

opclk99    發表於 23-12-11 00:47

男爵府

我來回2.5個鐘,返3個鐘,一星期返四日,但人工有5位數,所以繼續堅持 向錢看

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔應該淨睇來回三個鐘,其實香港地返工來回兩個鐘好普通,三個鐘車程要睇一程車定要轉車,轉車係搭咩車,巴士加地鐵定小巴轉火車已經唔同,另外工時少咗,工作量係咪一樣?少咗工時做唔做得晒嘢?要唔要ot?

少咗工時又可以claim交通費,點解突然有咁筍offer? 升職定搬寫字樓?

份工如果做開,又有前景,人工好同事好的話,三小時來回我會考慮。以前我喺香港讀大學同返工,一直都係單程一至一個半鐘,車程中都好多嘢可以做,唔悶,有時有位坐,瞓返半小時都好。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

10-5可以做得完不用ot?

珍珠宮

人工高福利好,份工又係鍾意嘅,三個鐘唔係問題
我之前都試過,照返
亦都試過因為就返工,連帶搬屋+小朋友都讀個邊嘅學校
再加埋揸車

好多方法解決,視乎你鍾唔鍾意分工

子爵府

糯米米糍 發表於 23-12-11 00:34
唔好介意,個人覺得呢個問題有啲離地,其實香港地好多人返工3個鐘來回
...

其實,我都覺得三小時 好平常我大把同事都住大西北(番秀茂坪)

重有得番10放5,我唔明有咩要考慮

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

依加係,咁遠,朋友約放工出街唔想去。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊