自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔會,自己都係唔識教先搵人教小朋友..咁連小朋友書本有既宇都唔識點教小朋友…

別墅

大學生都有好多種,何必揀個包尾,宜家咁易入大學

子爵府

zitamamama 發表於 24-1-9 13:39
學校教科書,應該好多學校都用緊。

oxford?

公爵府

2024勳章

zitamamama 發表於 24-1-9 12:51
一向唔會用大學生補習。

最近有親戚介紹一個大學(三大)二年班補英文。

佢DSE咩成績?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我以前讀大學可能都唔識, 但過咗咁多年宜家識.
以前唔會睇課外英文書, 接觸英文唔多, 課本有咩學咩. 出咗嚟做野, 接觸多咗, 英文都進步咗.

公爵府

2024勳章

littlefunpig 發表於 24-1-9 13:28
而家香港既大學實在太多,
仲要一大堆讀HD/ASSO升上去讀D咩top up degree 又當係大學生
出既學生質素良莠不 ...

三大咪一樣有Asso 駁上去嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

ferris wheel<---幼稚園係教big wheel

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔係讀神科唔會請,太多 ASSO 上,佢地真心唔多掂
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

zitamamama 發表於 24-1-9 12:51
一向唔會用大學生補習。

最近有親戚介紹一個大學(三大)二年班補英文。

唔出奇, 佢讀咩科先, 好多數理叻英文未必得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tszchungmama 發表於 24-1-9 13:58
三大咪一樣有Asso 駁上去嘅

唔係個個搏到麻

公爵府

2024勳章

littlefunpig 發表於 24-1-9 14:04
唔係個個搏到麻

但咪又係差唔多

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔個補習哥哥都係大學生 hku
由大一幫我仔中一補
今年岩畢業 我仔中五 佢補我仔好ok
我仔所有英文作文 無論校外校內比賽都攞獎
我仔小學係唔得既 所以我覺得大學生補習唔係差
但又真係要夾

哥哥有講過 佢有個中學同學上左大學
但其實成績本身麻麻 都有同低年級補習
疫情果陣zoom補 夠膽死同人一邊打麻雀一邊幫小學補 叫佢自己做功課 有唔識先問
但無家長理
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

bhamcy 發表於 24-1-9 13:56
oxford?

yes

公爵府

2024勳章

littlefunpig 發表於 24-1-9 14:04
唔係個個搏到麻

但又咪差唔多

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

多數點叫佢哋走,唔用佢哋?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

補其他科都算
但補英文就唔好喇

侯爵府

總知專科專教最理想, 之前揾人補普通話教中國語文, 我揾左一個在港大讀語言學博士生補, 國內來的, 安心好多。

男爵府

newcomer550 發表於 24-1-9 13:56
我以前讀大學可能都唔識, 但過咗咁多年宜家識.
以前唔會睇課外英文書, 接觸英文唔多, 課本有咩學咩 ...

一樣,小時候少睇英文書就會好多詞語唔識,但到中學大學作文會揀議論文嗰啲唔會揀記敍文,一樣可以過關,但如果教初小英文的確係難搞,因為初小都係寫故事為主

子爵府

esmehouse 發表於 24-1-9 14:04
唔係讀神科唔會請,太多 ASSO 上,佢地真心唔多掂

但醫科生會唔會咁得閒同你補習?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

noodle_noodle 發表於 24-1-9 14:57
但醫科生會唔會咁得閒同你補習?
我真係搵到讀醫、讀 Law 嘅大學生補喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊