自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

就算你私家驗完,政府醫院都只係會參考,要你再驗過,任何地方報告都有做假或錯誤嘅出現
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

好媽媽勳章

無話可說 發表於 24-2-14 14:24
我就係無人試,見大陸醫院d套餐好多野,疫情3年無驗身,係時候大check了!香港做齊要幾千蚊,我無保險,驗 ...

我早排去咗港大深圳醫院睇中醫claim到公司醫療喎

驗身就睇醫生嗰時睇醫生點寫,有病徵驗身係ok 可以claim

男爵府

健朗媽咪 發表於 24-2-14 16:55

驗身就睇醫生嗰時睇醫生點寫,有病徵驗身係ok 可以claim ...

你香港有醫療,點解去深圳睇呢?

象牙宮

健朗媽咪 發表於 24-2-14 16:55

驗身就睇醫生嗰時睇醫生點寫,有病徵驗身係ok 可以claim ...

我公司無醫療,我老公公司唔包家屬驗身!家屬係睇專科先可以claim,唔係正式醫療保險

公爵府

好媽媽勳章

liverpool2023 發表於 24-2-14 17:21
你香港有醫療,點解去深圳睇呢?

因為幾個原因,公司醫療睇中醫次數有上限,一年只有十次,而且公司醫療只可claim返兩佰幾一次

其次係我喺香港睇唔好,我舊年年底開始病,狂咳,咳到瞓唔到,睇咗兩三次西醫都止唔到咳,個醫生仲話我情況唔似我講得咁嚴重,轉睇中醫,都睇咗兩個中醫,香港睇中醫而家都貴,兩劑藥都3,400,每次睇都係得兩劑藥,一星期就仟幾蚊,我咳到咁,喺香港要睇好多次,公司包十次好容易爆,於是返深圳睇,睇咗第一次條氣就順返好多,起碼夜晚咳少好多可以瞓到

仲有返上去睇收費平,就算遲d爆額,claim唔到都唔緊要,我而家好返都會上去睇下調理吓身體

男爵府

健朗媽咪 發表於 24-2-14 17:29
因為幾個原因,公司醫療睇中醫次數有上限,一年只有十次,而且公司醫療只可claim返兩佰幾一次

其次係我喺 ...

咁幾好喎!深圳睇一次有幾多劑藥?

公爵府

好媽媽勳章

liverpool2023 發表於 24-2-14 17:33
咁幾好喎!深圳睇一次有幾多劑藥?

通常開一星期藥,如果藥粉,會早晚一盒,一星期一共14盒,我c6上次去睇個醫生話佢情況要煲藥,一星期7劑中草藥

男爵府

健朗媽咪 發表於 24-2-14 17:37
通常開一星期藥,如果藥粉,會早晚一盒,一星期一共14盒,我c6上次去睇個醫生話佢情況要煲藥,一星期7劑中 ...

謝謝,有需要可以去試試
香港用咩方式去比較方便呢?近地鐵/有直通車嗎?

公爵府

好媽媽勳章

liverpool2023 發表於 24-2-14 17:44
謝謝,有需要可以去試試
香港用咩方式去比較方便呢?近地鐵/有直通車嗎?
...

醫院喺福田同深圳灣中間,我平時係經深圳灣過關,喺口岸轉巴士去南油再轉地鐵,又或直接深圳打車過去都係差廿零蚊

亦可以福田去,搭地鐵轉9號線深圳灣公園落,一出站口隔離就係,福田口岸去打車應該都係廿蚊蚊左右

子爵府

借个位問下野,深圳边間医院係正規,hk係又認可呢?

象牙宮

Cinken 發表於 24-2-14 17:48

我都唔清楚,之前Facebook 有人介紹港大深圳醫院,羅湖人民醫院,仲有深圳和睦家醫院,梁錦松開喎

男爵府

健朗媽咪 發表於 24-2-14 17:47
醫院喺福田同深圳灣中間,我平時係經深圳灣過關,喺口岸轉巴士去南油再轉地鐵,又或直接深圳打車過去都係 ...

即是在9號線深圳灣公園站旁邊?咁好方便喎!謝謝你詳細解說

男爵府

Cinken 發表於 24-2-14 17:48

https://www.aia.com.hk/content/dam/hk-wise/pdf/find-a-hospital/designated_hospitals_in_china_designated_plans_tc.pdf

https://www.aia.com.hk/content/dam/hk/zh-hk/pdf/find-a-hospital/LOG-hospital-list-TC-072222.pdf

https://www.hkinsu.com/company/aia/5392.html

公爵府

無話可說 發表於 24-2-14 15:49
香港私家驗完,可以有信排快少少但大陸驗完,有事香港應該重新排,有排等 ,好矛盾
...

唔係 香港私家驗完唔代表會排快啲
要係政府睇開 開晒file
只係驗嗰part 外判左先會快左排驗嗰part
親身經歷 係私院驗到有問題
寫經傳介去政府
政府都係當我無到
要我重新排過要係政府驗先會再follow

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Ol0314 發表於 24-2-14 20:07
唔係 香港私家驗完唔代表會排快啲
要係政府睇開 開晒file
只係驗嗰part 外判左先會快左排驗嗰part

咁即係喺政府醫院覺得唔緊急

水晶宮

健朗媽咪 發表於 24-2-14 17:29

其次係我喺 ...

請問上面中醫每次睇幾錢,有幾多劑藥。

公爵府

好媽媽勳章

HLDMaMa 發表於 24-2-14 21:26
請問上面中醫每次睇幾錢,有幾多劑藥。

我睇港大深圳醫院,掛號費100,藥費次次唔同視乎醫生開乜藥,藥粉會平d, 中草藥自己煲會貴d, 我睇咗幾次,都係食藥粉,平均藥費都係100-120左右一星期藥

公爵府

pauline_c 發表於 24-2-14 20:50
咁即係喺政府醫院覺得唔緊急

個人覺得都唔係叫唔急既
不過 政府醫院同一般人覺得的急係有分別

其實我只係回應返樓主
就算香港私家醫院出的報告
政府醫院的醫生都會當你無到
要你係政府由頭排過 做過 驗過
同係咪係大陸驗應該無關係

大宅

會有參考作用。但如果涉及醫療決定,我估個醫生會要病人喺香港再做過。

侯爵府

pauline_c 發表於 24-2-14 14:31
照返大陸驗,萬一有嘢要跟,返香港單驗有問題嘅項目,再去政府排

大陸驗幾多錢?thx

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊