自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

三國1 發表於 24-2-29 18:01
4兄弟妹夾錢冇問題呀!但唔會主動搞囉!我哋講好我地負責同99講,大哥就負責同62講,點知大伯係咁易講兩句 ...

你大伯真係推個老婆去屎…….
兄弟姊妹夾錢就最好,免傷感情
我老豆嘅工人,我都係同2個細佬夾錢請,佢哋唔得閒,我去agent攪,聽日要去接新工人,舊工人下星期要走。

珍珠宮

mandy952 發表於 24-2-29 17:56
到入先算啦
見過親戚直頭到唔行得自己去唔到廁所神智不清係床瀨屎瀨尿,再送入院,再去私家老人院,再去政 ...
點可以到時先算,有事即走就易搞,醫院又要你出院,又自理唔到,咁嗰段日子邊個照顧呀?

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-2-29 18:04
最討厭多多意見又唔會出錢出力果類人
只係老點人地做野出錢出力! 借花敬佛果類人 ...

我身邊已經有幾個,好彩已疏遠,保住銀包,否則多多都不夠比人吸血。(人地對我老公玩親情勒索)我很直接,直說出來,做不到麻煩佢哋收聲。

水晶宮

三國1 發表於 24-2-29 18:05
點可以到時先算,有事即走就易搞,醫院又要你出院,又自理唔到,咁嗰段日子邊個照顧呀?
...

請工人啦,有咁快得咁快,工人都要等到任。不好理咁多是非三姑六婆意見,沒人對件事有建設性幫助。你自己不搞定,誰幫你。

珍珠宮

angelfan07 發表於 24-2-29 18:05
我老豆嘅工人,我都係同2個細佬夾錢請,佢哋 ...
我去搞冇問題,我識人做依行,佢仲收得我好平,但大佬都要落力同62傾先得架!大嫂已經好不滿架喇

水晶宮

angelfan07 發表於 24-2-29 18:05
我老豆嘅工人,我都係同2個細佬夾錢請,佢哋 ...

最理想係幾兄弟姐妹夾錢請工人,始終各人都有自己頭家。無啦啦找其中一個經濟支柱去失業,條數計不過。不好玩親情勒索。各人都要生活!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

請工人點都好過入老人院啦... 真係唔明啲老人家諗乜

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-2-29 17:53
3姑6婆係乜水先?
你6299需要時會上去照顧?
定係你C6 既其他兄弟姊妹只會出聲但唔會照顧既人?
嗰兩個3姑,就係堂二家姐同99個老友囉!下個月62生日會見到堂家姐,同時我會話鬼佢,問佢係唔係玩野

琥珀宮

三國1 發表於 24-2-29 18:05
...

醫院梗係叫佢出院,咁未去揾老人院,未揾到唔通掉佢出街咩,意思係都要尊重佢地意思,到真係有事未入院,唔係點,其實到咁嚴重都唔會有工人肯做,入老人院係必然,而且如果老人家冇積蓄可以申請資助,老人院會教你點做,一路住再一路排政府位
同埋有冇工人同佢身體退化其實都冇關係

男爵府

三國1 發表於 24-2-29 17:19
堅決唔肯用工人,d三姑6婆同99講用工人好貴又唔好,但佢地又繼續用喎。
62對腳已經唔係咁好,老公話如果62 ...

可能老人家唔鍾意個工人係屋企

我都唔鐘意屋企有個外人,驚俾工人偷嘢,但如果老左病左,真係無計 都要請工人

珍珠宮

Astra00 發表於 24-2-29 18:10
最理想係幾兄弟姐妹夾錢請工人,始終各人都有自己頭家。無啦啦找其中一個經濟支柱去失業,條數計不過。不 ...
未係囉!夾錢一定冇問題,兄妹全部都好均真,可唔可以俾後生煩少樣呀

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三國1 發表於 24-2-29 18:11
嗰兩個3姑,就係堂二家姐同99個老友囉!下個月62生日會見到堂家姐,同時我會話鬼佢,問佢係唔係玩野
...

問佢地係咪幫手照顧,唔係就叫佢地收聲 。

珍珠宮

mandy952 發表於 24-2-29 18:12
醫院梗係叫佢出院,咁未去揾老人院,未揾到唔通掉佢出街咩,意思係都要尊重佢地意思,到真係有事未入院, ...
搵老人院一搵就有?佢哋有資產架,你唔好講到冇工人肯做啦!我婆中風都係請工人照顧架,到時個個要返工,邊個照顧佢哋呀?

珍珠宮

bmuimami 發表於 24-2-29 18:05
好多老人家,唔到行唔郁都唔肯接受工人,覆診嗰時就煩仔女!佢哋唔知請工人,工人都會揀工,太老郁唔到嘅老 ...
99又會答,你哋唔會咁不孝嘅

琥珀宮

三國1 發表於 24-2-29 18:20
搵老人院一搵就有?佢哋有資產架,你唔好講到冇工人肯做啦!我婆中風都係請工人照顧架,到時個個要返工,邊 ...

私人老人院比錢就有
有資產就冇辨法要自己比
睇嚴重情度,如果連廁所去唔到真係好難攪,但佢地仲行得走得嘛,c6都想請工人比99,我99行得走得真係采你都傻

珍珠宮

mandy952 發表於 24-2-29 18:25
私人老人院比錢就有
有資產就冇辨法要自己比
睇嚴重情度,如果連廁所去唔到真係好難攪,但佢地仲行得走得 ...
老人院仲貴過請工人啦!老公未同99講唔識計佢條數囉!去到行唔到嗰時先請,根本就趕唔到,咁等工人到嗰三個月點搞,佢兩老對腳已經唔好仲成日用摺凳爬高真係遲早出事,佢哋兩個都80幾喇62差兩年就90歲架喇

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三國1 發表於 24-2-29 17:38
我唔覺得係正常喎,正常係為仔女諗,盡量合作,唔好令仔女煩太多,個個都定期每個星期出去食飯架,我之前有 ...

如果佢地識咁諗就唔會話唔要

我99call白車入院, 都要等姑9搭車去佢屋企先call

之前有個姑9塞左個佢唔要但未滿約既姐姐比99, 99話飲早茶搭車要比多好多錢, 又話姐姐煮飯都要電話睇片, 8點就走入房(夏天開冷氣)唔係陪佢, 但前用家話姐姐唔會咁喎,所以用左1個月99就話唔要

伯爵府

虎到金來勳章

三國1 發表於 24-2-29 18:23
99又會答,你哋唔會咁不孝嘅

我成日話個仔不孝,佢就會話我道德勒索佢
老人家好固執唔會聽人講,好似我呀妹99咁血壓高自己入醫院有個細仔同住,係都要我剛生完嘅妹煮飯攞比佢食,唔食醫院唔食外賣一定要煮,我都聽到好火滾坐緊月2星期炸個b又要搵人來睇住先.我話代佢去醫院妹又話唔好.比著我睬佢都傻叫佢食-呀!
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

珍珠宮

TMC3012 發表於 24-2-29 18:41
如果佢地識咁諗就唔會話唔要

我99call白車入院, 都要等姑9搭車去佢屋企先call
我哋要提醒自己,老咗唔好咁硬頸

水晶宮

回覆 三國1 的帖子

你大伯個老婆好弱勢嗎?咁篤定個老婆肯去照顧6299?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊