自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我當年係1。而家中四。小朋友讀書開心和無咁大壓力。選科成功讀到自己喜歡既科。成績keep住中上。
我相信無咁大個頭唔好戴咁大頂帽。
選適合程度中學。學習亦得心應手。
尤其中一步入靑春期。 讀書太壓逼太大壓力唔係好事。

水晶宮

好媽媽勳章

zitamamama 發表於 24-3-27 13:28
自行已成定局,家長谷今日傾開大抽獎,有兩批意見。

1)小朋友唔係band 1a材料,即唔係唔使讀都級頭個類, ...

睇小朋友性格,如果佢係遇強越強嘅當然係1.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

揾間1c
讀得無咁辛苦既學校
因為要諗選科問題
如果讀得吃力
到時真係連選科都無得選擇

男爵府

Dreamingday 發表於 24-3-27 13:38
最緊要入間啱level 同小朋友中意嘅

同意

男爵府

Ononluk 發表於 24-3-27 15:20
家長除咗睇分數,仲要知道小朋友學習能力同動力。
如果係谷完,日日溫書溫車邊b1 ,咁揀返b1 尾,如果係hea ...

絕對同意
中學更加講食腦
唔係喺隔離谷就有成績
都要睇小朋友能力

男爵府

wan_sosin 發表於 24-3-27 13:45
突然發力?
見得最多係突然唔發力,好多小學好地地,中學青春期同你玩野。
做父母多少知自己細路幾多料,唔 ...

不能同意更多
大仔高中,一向B1成績,見佢身邊好多同學各種原來「放棄」學業,慢慢追唔上之後成績更差
青春期變化真係好大
我仔從小都好乖,而家間中都頂我幾句都好難頂

男爵府

其實小學成績唔代表啲咩,我見好多人小學甚至初中成績好好但後尾連中六都升唔到。
有啲小學成績一般但後來入左三大。

小學初中重背誦,但去到考預科係要靠理解同推理能力,唔同既能力黎。

珍珠宮

^^Hannah^^ 發表於 24-3-27 15:48
不能同意更多
大仔高中,一向B1成績,見佢身邊好多同學各種原來「放棄」學業,慢慢追唔上之後成績更差
青 ...

1A適合唔洗人叫都好勤奮,好勝心強嘅學生,知識比好多事情更重要,呢類學生真正愛讀書。
普通學生都係唔好咁搏,讀1B1C一樣可入三大,咁點解要咁辛苦?除非入U唔係神科唔讀啦。
有啲細路真係小學表現好好,入咗1A先大跌,其實好大打擊,有可能接受唔到。
青春期有咩轉變又好難預料到,做阿媽係唔容易。

男爵府

zitamamama 發表於 24-3-27 14:08
咁又唔知,因為我地下年先開始。
不過見多數都話選一。得三幾個話盡搏。
...

f速速速速速速才才速f,返f义f.ffff

男爵府

揀2。

其實1a好可能冇1c咁辛苦。

珍珠宮

派到邊間讀邊間,希望都係Band one,會考埋band one直資做back up.,讀唔讀得掂要讀過先知….

但攞咗直資可能就唔使派位,直資就揀啲校風比較好學生乖嘅去考…

男爵府

wan_sosin 發表於 24-3-27 16:00
1A適合唔洗人叫都好勤奮,好勝心強嘅學生,知識比好多事情更重要,呢類學生真正愛讀書。
普通學生都係唔好 ...

我仔當年自己揀1A中學,試過考中間,幾經辛苦追到精英班,佢就故意考差啲,就係想入精英班
我都唯有尊重佢自己決定,因為每日返學面對果個係佢,最緊要佢鍾意
我比較著重操行

珍珠宮

^^Hannah^^ 發表於 24-3-27 16:42
我仔當年自己揀1A中學,試過考中間,幾經辛苦追到精英班,佢就故意考差啲,就係想入精英班
我都唯有尊重佢 ...

讀1A已經叻仔,放手比佢自己都好合理。
我仔1C,有ADHD嘅佢,我都唔苛求啲咩,佢班主任話佢乖仔,學習態度良好就夠,疫情嗰幾年佢都好差,成績大上大落幾十名,佢肯讀書但未到可以好辛苦咁去讀,佢讀1C已超預期,好似你咁講,最緊要唔學壞

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

揀1

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

揀理念及性格適合中學,部份中學英或數比較強,好多1A自學能力要好高學校吾多教書,亦有1C力追升banding狂谷學生,再睇中三選科係咪食套餐,選科成績以全科平均分排優先次序揀科,定每科各自分開計排位選科。

複式洋房

一定唔揀2,生個仔落嚟唔係為咗要迫佢。唔係咁嘅料,擺落去都變唔到金蛋。

子爵府

我覺得睇性格,如果個人鬥心強,上1b 可能可以互相激發。如果個人已經無乜自信,我會讀間無咁top,起碼讀書中上個人有自信d .

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jessy 發表於 24-3-27 15:01
我會擔心中四選唔到心儀科目所以不會選B1A
咪係, 太痛苦喇
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wan_sosin 發表於 24-3-27 16:00
普通學生都係唔好 ...
對, 現實就係咁
放下自在

子爵府

wan_sosin 發表於 24-3-27 13:45
突然發力?
見得最多係突然唔發力,好多小學好地地,中學青春期同你玩野。
做父母多少知自己細路幾多料,唔 ...

完全同意,我女中四,過來人身份,去到楝科,就會明白。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊