自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cocomelon_2019 發表於 24-4-12 08:16
咁係你悲觀,內地飛躍進步中,俾啲時間佢

唔悲觀,內地飛躍唔代表就唔會造假,係你過大信心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

之前無內地試場咪一樣有考生post 試題
同埋今次又點解覺得係因為內地試場? 唔好話我聽係因為post小紅書
天朗氣清

水晶宮

cattz288 發表於 24-4-12 08:25
關事?係考生想挑戰考評局啫, DQ佢全部科囉

每年都有d咁嘅傻人

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-4-12 08:12
一早就唔睇好內地設考場,大陸太多造假,連累DSE認受性係遲早嘅事

同意

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jtw_ki 發表於 24-4-12 07:33
https://www.facebook.com/share/SS7t7xsJVLonPTxP/?mibextid=oFDknk

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mickeywinnie3 發表於 24-4-12 08:06
Agree !其實根本喺外地考試考DSE係唔啱嘅

外國都有 d 公開試喺香港考,問題係點安排,妥唔妥當。而家明顯出問題。

水晶宮

cocomelon_2019 發表於 24-4-12 08:16
咁係你悲觀,內地飛躍進步中,俾啲時間佢

「俾啲時間佢」,from what time? 比幾耐?

水晶宮

tinlong22 發表於 24-4-12 08:33
之前無內地試場咪一樣有考生post 試題
同埋今次又點解覺得係因為內地試場? 唔好話我聽係因為post小紅書 ...

香港?無聽過未考完就 post 試題喎 ~

伯爵府

pauline_c 發表於 24-4-12 08:50

有子女又未考DSE既父母真係好心煩

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-4-12 08:50

早兩年咪一樣有D傻豬仔係試場打咭影相
影埋自己個code
俾人降埋grade喎
你唔係唔知下?

https://hk.news.yahoo.com/%E5%86%8D%E6%9C%89dse%E8%80%83%E7%94%9F-%E6%89%93%E5%8D%A1-%E7%96%91%E5%BD%B1%E6%A2%9D%E7%A2%BC%E5%98%86-%E7%8E%A9%E5%AE%8C-%E8%80%83%E8%A9%95%E5%B1%80%E8%B7%9F%E9%80%B2%E4%BA%8B%E4%BB%B6-065754195.html

其中一名涉事考生姓張(音譯),在打卡照上,亦寫了「準備玩完」的字句。至於另一張照片,可見有人以文具遮擋部分條碼,以及隱去名字,惟依舊清楚看見考生的考試編號。由於上傳的相片時間顯示為早上7時52分,意味考生應該在開考前拍攝並上傳照片
天朗氣清

水晶宮

tinlong22 發表於 24-4-12 09:00
早兩年咪一樣有D傻豬仔係試場打咭影相
影埋自己個code
俾人降埋grade喎

我真係唔知喎 ~ 有無公開試題?

大宅

點解內地係原校考,香港選修科要去其他學校考呢?

水晶宮

天使之心02 發表於 24-4-12 08:54
有子女又未考DSE既父母真係好心煩

有仔女嘅,好多嘢要煩,DSE 只係其中一個小擔憂

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-4-12 09:01
我真係唔知喎 ~ 有無公開試題?

上年既事
有無影到入面內容就無詳細講
不過一樣係考試完結前已post
天朗氣清

水晶宮

tinlong22 發表於 24-4-12 09:04
上年既事
有無影到入面內容就無詳細講
不過一樣係考試完結前已post

無公開試題,試題係另一樣嘢,同試場唔可以用手機有差別。

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-4-12 09:06
無公開試題,試題係另一樣嘢,同試場唔可以用手機有差別。

下? 點會係另一樣野?
你以為個學生無俾人降grade?
天朗氣清

水晶宮

sugarbean 發表於 24-4-12 09:02
點解內地係原校考,香港選修科要去其他學校考呢?

因為並非所有中學有外借場地比考評局作為選修科試場,而且一間學校同一個選修科最多廿幾人,如果唔集中一個試場,又租曬全港中學,唔合符經濟效益,加埋落考試費最終付出又係考生。

主科因為基本上全校都要考,每間學校都過百人,仍然都會盡量安排原校考(SEN有機會唔係)。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

原來係教大學生, 真係前途似咁.........
放下自在

伯爵府

Onlok 發表於 24-4-11 21:11
離哂大譜 睇下香港教育有咩講

個別事件,以和為貴。
下年繼續

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cattz288 發表於 24-4-12 10:22
原來係教大學生, 真係前途似咁.........
大陸落黎既教大生
真係文代不同
做老師自己公開試題, 無腦到極
引入埋呢D 垃圾
有曬帳號唔查出身份踢出校就好笑了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊