自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SmallTungmama 發表於 24-4-27 21:10
我冇記錯應該dse要攞五或以上先唔使考! 有錯請指正

係呀﹗其實dse有5,就直接=lv 2。
而以前既高考有c,都=lv 2 。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

my005 發表於 24-4-27 20:17
係,我仔女都係咁,唔使咩準備,就去考左,中英都有LV 2, 無難度。不過好似話DSE有某個 grade就唔使考既 ...

DSE 5就豁免CRE2,即係佢哋DSE無5,但都可以唔駛準備就考到2?
即係CRE 2易過DSE 5?

男爵府

Kittymummy 發表於 24-4-27 20:19
我女又係咁講,話反正唔駛錢,咪去考下。係look 一look基本法就得,唔駛背的。
...

DSE 5就豁免CRE2,即係你女DSE無5,但都可以唔駛準備就考到2?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

liverpool2023 發表於 24-4-27 23:03
DSE 5就豁免CRE2,即係佢哋DSE無5,但都可以唔駛準備就考到2?
...

佢地有5架,不過唔使錢,反正去考國安與基本法,兩者同一日考架,咪考埋囉。反正唔會有影響嘛。

不過,聽佢地講,係淺過喎。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

SmallTungmama 發表於 24-4-27 21:10

好似係

水晶宮

https://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/cre/949.html

CSB有哂資料, 唔使估估下

綜合招聘考試綜合招聘考試包括三張各為45分鐘的選擇題形式試卷,分別是英文運用、中文運用和能力傾向測試,目的是評核考生的英、中語文能力及推理能力。英文運用及中文運用試卷的成績分為二級、一級或不及格,並以二級為最高等級;而能力傾向測試的成績則分為及格或不及格。英文運用及中文運用試卷的二級及一級成績和能力傾向測試的及格成績永久有效。

香港中學文憑考試英國語文科第5級或以上成績會獲接納為等同綜合招聘考試英文運用試卷的二級成績。香港中學文憑考試中國語文科第5級或以上成績會獲接納為等同綜合招聘考試中文運用試卷的二級成績。持有上述成績的申請人,將不會被安排應考英文運用及/或中文運用試卷。

香港中學文憑考試英國語文科第4級成績會獲接納為等同綜合招聘考試英文運用試卷的一級成績。香港中學文憑考試中國語文科第4級成績會獲接納為等同綜合招聘考試中文運用試卷的一級成績。持有上述成績的申請人,可因應有意投考的這連結會以新視窗打開。公務員職位的要求,決定是否需要報考英文運用及/或中文運用試卷。
香港高級程度會考英語運用科General Certificate of Education(AdvancedLevel)(GCEALevel)English Language科C級或以上成績會獲接納為等同綜合招聘考試英文運用試卷的二級成績。香港高級程度會考中國語文及文化、中國語言文學中國語文科C級或以上成績會獲接納為等同綜合招聘考試中文運用試卷的二級成績。持有上述成績的申請人,將不會被安排應考英文運用及/或中文運用試卷。
香港高級程度會考英語運用科GCEA Level English Language科D級成績會獲接納為等同綜合招聘考試英文運用試卷的一級成績。香港高級程度會考中國語文及文化、中國語言文學中國語文科D級成績會獲接納為等同綜合招聘考試中文運用試卷的一級成績。持有上述成績的申請人,可因應有意投考的這連結會以新視窗打開。公務員職位的要求,決定是否需要報考英文運用及/或中文運用試卷。
International English Language Testing System(IELTS)學術模式整體分級取得6.5或以上,並在同一次考試中各項個別分級取得不低於6的人士,在考試成績的兩年有效期內,其IELTS成績可獲接納為等同綜合招聘考試英文運用試卷的二級成績。持有上述成績的申請人,可據此決定是否需要報考英文運用試卷。

珊瑚宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-27 23:44
https://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/cre/949.html

CSB有哂資料, 唔使估估下

點解佢地有考既,唔通太耐我唔記得。我問下先。

原來佢地唔係考晒中英文,係有人考中,有人考英。

你唔講我唔問清楚,都一直以為係添。

不過佢地都話係淺既。

男爵府

my005 發表於 24-4-27 23:49
點解佢地有考既,唔通太耐我唔記得。我問下先。

即係佢哋有人中文無5但就考CRE中文攞到2,有人英文無5就考CRE英文攞到2級,所以都是話CRE2其實比DSE 5容易

珊瑚宮

liverpool2023 發表於 24-4-27 23:56
即係佢哋有人中文無5但就考CRE中文攞到2,有人英文無5就考CRE英文攞到2級,所以都是話CRE2其實比DSE 5容易 ...

係呀。

我仲有樣野記錯左。佢地係先考左CRE同基本法。

近幾年至再去考國安與基本法既,當時就無再考CRE喇。

男爵府

my005 發表於 24-4-28 00:00
係呀。

我仲有樣野記錯左。佢地係先考左CRE同基本法。

謝謝你,我仲以為CRE語文好難考添

別墅

liverpool2023 發表於 24-4-28 00:01

唔難, 我DSE中文3英文4
無準備下去考CRE都拎到2
反而基本法,只係岩岩好合格

珊瑚宮

liverpool2023 發表於 24-4-28 00:01

唔使客氣。

反而我有啲唔好意思添,原來我都唔係咁清楚咁記得仔女既野添。好彩呢度有度好,有錯會指正,咁令我去問返清楚。否則

講錯就唔好意思喇。

男爵府

yy2022 發表於 24-4-28 00:04
唔難, 我DSE中文3英文4
無準備下去考CRE都拎到2
反而基本法,只係岩岩好合格

以前個年代,中文好難考架喎!乜而家咁易

子爵府

liverpool2023 發表於 24-4-28 00:11
以前個年代,中文好難考架喎!乜而家咁易

CRE係申請學位/專業職系公務員既入門試,對一啲專業工作例如工程師等來講,語言要求可能不需太高,所以CRE中英文唔難考,而真正對語文要求高啲既試係JRE,AO/EO/TO/ATO等就要再去考JRE,所謂爭崩頭就系呢啲職系.

男爵府

October. 發表於 24-4-28 11:17
CRE係申請學位/專業職系公務員既入門試,對一啲專業工作例如工程師等來講,語言要求可能不需太高,所以CRE ...

多謝解釋,我再上網看了,原來JRE並沒有豁免,而且要先有CRE合格才能考
考試合格率只有20%
即是單靠考試,已可以撇開80%競爭對手

珍珠宮

減齡達人勳章

liverpool2023 發表於 24-4-27 23:03
...

係易,因為全MC題

男爵府

野原美冴 發表於 24-4-28 11:44
係易,因為全MC題

咁簡單既

子爵府

liverpool2023 發表於 24-4-28 11:43
多謝解釋,我再上網看了,原來JRE並沒有豁免,而且要先有CRE合格才能考
考試合格率只有20%
即是單靠考試, ...

好多立法會、區議會、政府公函等文件都出自AO, 對語言能力要求一定唔可以低,所以真正較難既係JRE。

男爵府

October. 發表於 24-4-28 12:39
好多立法會、區議會、政府公函等文件都出自AO, 對語言能力要求一定唔可以低,所以真正較難既係JRE。

啱呀!所以我初初就是覺得奇怪,要求咁低
如果dse3/4,真是仲好多白字、grammar mistakes

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊