婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 beagledog 於 09-6-23 15:09 發表

咁又係.
就樓主個case, 如果有人識法律就好, 究竟非婚生子女係唔係都可以分遺產架?
我記得之前都聽過,如果有出生證明其子女身份,佢地都係有得分架,重有,依家要做一份DNA真係唔難,只要有錢就驗得咯!不過邊度有free lunch依回事丫,都係上網搵多d資料參考下傍身好過喇

公爵府

會唔會老人家怕唔識同賓賓溝通,所以為面子問題唔想請呀?或者請d識講廣東話既工人比佢地,佢地會接受呢!

複式洋房

唔關事, 講左係請識廣東話, 佢地講明唔要有個人係屋企, 而且佢地儲儲埋埋好多舊野唔掉, 一個房要黎擺野, 點都唔肯掉咁d野俾d位個工人瞓。

原帖由 joey_23 於 09-6-23 15:39 發表
會唔會老人家怕唔識同賓賓溝通,所以為面子問題唔想請呀?或者請d識講廣東話既工人比佢地,佢地會接受呢!

複式洋房

你6299好命, 老來有子女係身邊照顧自己, 不離不棄. 呢d係佢地積番嚟既福.
或者你甘諗.....6299都8x歲, 仲有幾多年食, 佢地百年歸老後, 你老公所有既野咪又會番到你樹.
錢啫, 任何時候都可以揾得番既.

大宅

似乎你62問題大過99好多...我覺得99 CARE D錢,可以理解(個老公咁樣對佢!)...但係62厄D仔錢,拎去養出邊D人,真係唔要得

大宅

雖然有人有不同意見, 但我好明白樓主點解咁嬲, 因為我都有相同遭遇, 我99又係勁有錢, 銀行有超過200萬, 我老公每個月都比8000-9000家用佢, 結婚後我都同意c6唔應該減家用, 因為始終老人家無收入, 就算到我哋買咗樓, 我都無要求過c6減6299家用, 反而係我主動叫c6唔好再比家用我, 等佢供樓無供得咁辛苦...結果呢...我99成日話我哋買樓買得貴, 因為c6同佢個聯名戶口度無晒錢, 佢無得自己攞嚟洗, 又成日話無安全感, 但我想講明, 6299有私人樓住, 仲要供完, 個個月有9000蚊家用, 一日到黑掛住炒外幣

其實啲錢係99, 佢點用我唔會干涉, 但經過呢件事後, 我明白呢個世界上有啲人真係好貪心心, 連自己個仔啲錢都貪, 仲要係貪得無厭添, 所以我好明白點解樓主會咁火, 因為我而家一見到月尾我99追我老公家用個樣都一樣咁火

禁止訪問

公爵府

哈哈~唔通上一代既99個個都好恨錢既?!依度又真係幾多99係咁BOR

公爵府

原帖由 bigbigfun 於 09-6-23 15:52 發表
唔關事, 講左係請識廣東話, 佢地講明唔要有個人係屋企, 而且佢地儲儲埋埋好多舊野唔掉, 一個房要黎擺野, 點都唔肯掉咁d野俾d位個工人瞓。
以下係本人之幻想.....可能佢收埋收埋D錢無放入銀行,驚D BANK執笠,所以放晒響間房度,叫佢清左D野,咪即係佢地小個大櫃裝錢...所以佢地寧願日日響房度數錢,都唔願意請賓賓返黎發現佢地既秘密....

大宅

原帖由 margelee 於 09-6-23 16:33 發表
$9000 income is very good, better than many people, some famliy total income $9000 for 4 people, shouldn't be too greedy.

係呀, 咁你話我老公係咪對佢哋都算係咁先, 我呢個做新抱的, 雖然無比過一毫子( 過時過節例外), 但我從來無因為老公比錢佢哋而有任何意見, 只係希望99唔好再成日話我哋買樓啫, 咁都唔啱? 所以每一次見佢問我老公追錢, 我真係好火架

複式洋房

我老公俾幾多佢, 洗幾多係佢身上我都從來唔會出一句聲, 只係我自己谷氣啫, 我99都會打電話追我叔仔家用, 不過就未試過咁對我老公。

原帖由 廿廿 於 09-6-23 17:04 發表

係呀, 咁你話我老公係咪對佢哋都算係咁先, 我呢個做新抱的, 雖然無比過一毫子( 過時過節例外), 但我從來無因為老公比錢佢哋而有任何意見, 只係希望99唔好再成日話我哋買樓啫, 咁都唔啱? 所以每一次見佢問我老公追 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

樓係你C6供,名係62 99--不如起張長命契,到時62 99去左,都係你C6名,吾駛益左62另外2個女...家用果度,你試下同C6傾下...

子爵府

原帖由 sandy1425 於 09-6-23 17:41 發表
樓係你C6供,名係62 99--不如起張長命契,到時62 99去左,都係你C6名,吾駛益左62另外2個女...家用果度,你試下同C6傾下...

係喇~~寫大伯同你c6個名你咪唔使咁嬲囉~你99咁多錢都相信羊毛出自羊身上姐~~!不過小心俾人以為你想佢地死呀..最好從你99埋手~等佢都覺得唔好有機會益左你62果兩個囡先~如果唔係可能有反效果

水晶宮

deleted

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

複式洋房

原帖由 joey_23 於 09-6-23 16:39 發表
哈哈~唔通上一代既99個個都好恨錢既?!依度又真係幾多99係咁BOR

哈哈...都應該係....
覺得親生子不如近身錢gwa.......

公爵府

原帖由 kalincliff 於 09-6-24 11:48 發表

哈哈...都應該係....
覺得親生子不如近身錢gwa.......
我既諗法係,將來我d錢都唔帶得落去,會平均分比d仔女,物業就比佢地共同擁有,起碼有間屋住先

子爵府

畀面勳章

先唔好講有幾多錢住,我老公心態就係先搞掂屋企d細先,如果d細既都冇飯食,點可以分到俾大呢~
咁諗係咪唔考順呢?

公爵府

原帖由 bb1901 於 09-6-25 04:12 發表
先唔好講有幾多錢住,我老公心態就係先搞掂屋企d細先,如果d細既都冇飯食,點可以分到俾大呢~
咁諗係咪唔考順呢?
絕對好岩添啦,自己有下一代梗係要照顧左先啦,果d大既有手有腳都要同d細既爭寵既就真係唔Q化架喇, 話之佢係6299都係咁話!

伯爵府

畀面勳章

樓主, 6千蚊家用都唔係多啦,2個人用的話

有幾十萬我都唔覺好多喎,如果慢慢meet,都唔meet得好多年

有病入醫院又比人鬧

請鐘點又話唔啱,好多人都唔鍾意屋企多個人啦,梗何況老人家難相處

如果你對仔女, 大個咗個新抱/女婿咁對自己, 你會點?

照顧老人家好應份, 梗何況係自己父母

首頁

尾頁

跳至