論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係呀, 工人9月約滿, 想請個OVERSEA, AGENT話就來新年, 無咩貨.

啱啱睇到個似樣啲,

新加坡2年, 湊NEW BORN & 2 YEARS OLD小朋友, 26歲, 又未婚,

唉, 雖然不係好心水, 但無咩選, 都不知點好, 摶不摶得過呢?

大宅

我都請到冇哂心機,就算見個時個AGENT講到識飛都好啦,到黎到你屋企既時候又係另一會事,我又係呢兩日睇工人,我冇呀,叫個agent send d 資料比我睇,佢send 4個黎,有2個做得我阿媽,1個揍小朋友既經驗竟然係14&20yrs,(咁都叫小朋友?)即係得番一個,係冇得選既情況下,都係佢啦,跟住我打咗電話過去印尼同佢講咗幾句,唉, 求其佢聽得明又答到我就算勒...黎到先算啦..
原帖由 素兒 於 09-7-16 09:46 發表
我呢2日,日日都去睇僱佣公司,唉!睇到有d心淡,好難請呀,可否分享你地既過程,會考慮d咩?
thanks!
~~MAG~~

男爵府

原帖由 pkmama 於 09-7-16 21:25 發表
我都請到冇哂心機,就算見個時個AGENT講到識飛都好啦,到黎到你屋企既時候又係另一會事,我又係呢兩日睇工人,我冇呀,叫個agent send d 資料比我睇,佢send 4個黎,有2個做得我阿媽,1個揍小朋友既經驗竟然係14&20yrs,(咁都 ...

而家等緊工人來, 係中東做過野, AGENT係朋友介紹, 朋友同佢講左我的情況, 叫佢介紹D好既, AGENT介紹了呢個, 睇帶又覺OK, 個樣老實, 英文都OK, 當然有D口音, 決定請, 但係原來好多例子係中東做過都不是好好, 而家都有D擔心, 都係來左先算,
大B返全日, 細B 一歲左右, 都係等於CARE一個B , 應該OK 掛~~

大宅

回覆 20# ckfamily 的文章

我個晚上9:30沖涼曈覺, 我個仔都未唰牙, 平日不用買餸, 照顧一個小朋友都話自己工作量多, 對小朋友沒愛心, 為人計較, 但沒有傾電話, 表面家務都ok和手腳乾淨, 大家應為是否要炒還是留呢?

子爵府

畀面勳章

建議妳問agent有無第2個,同要等幾耐先到港

大宅

我第一次請工人,8月黎我度。我agent 同你地agent講既又唔同喎,佢話在bun bun 心目中湊nb 係旬工,因為湊得個bb乖自己就舒服。咁我睇左几個profile 同見左d 断約工人,最後請左海外bun ,34歲,佢有2個小朋友 (7 & 12) 應該唔會再大肚啦掛 2年前在香港做過4年同一個僱主。我份工要湊nb,有一隻小狗,有婆婆睇住佢都肯做,最緊要佢個様好順眼,在web同佢傾計d英文都唔錯,雖然佢唔係大學程度,咁我諗佢去canada既機會唔大。agent 試過佢煮野手勢,話ok。希望我第一次就請到好工人啦

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 BKVIP 於 09-7-17 10:32 發表
我第一次請工人,8月黎我度。我agent 同你地agent講既又唔同喎,佢話在bun bun 心目中湊nb 係旬工,因為湊得個bb乖自己就舒服。咁我睇左几個profile 同見左d 断約工人,最後請左海外bun ,34歲,佢有2個小朋友 (7 & 12) 應該唔會 ...

湊nb最辛苦只係要夜晚飲奶
但我自己就會自己餵夜奶
我又安排大仔日頭返全日
所以其實雖然我有兩個小朋友,
但我覺得我呢個家庭都係筍架
所以個bun都肯做我屋企(佢係朋友介紹的)

大宅

原帖由 莎莎莉莉 於 09-7-17 10:42 發表

湊nb最辛苦只係要夜晚飲奶
但我自己就會自己餵夜奶
我又安排大仔日頭返全日
所以其實雖然我有兩個小朋友,
但我覺得我呢個家庭都係筍架
所以個bun都肯做我屋企(佢係朋友介紹的) ...

係呀,飲夜奶最辛苦,不過我見姐姐時bb已經5個月,佢黎到bb已經7個月啦,所以唔會難湊得去邊。我個時同佢講要同bb & 婆婆同房(依家佢一個人可以一間房啦,不過佢未知),要照顧隻狗,出左個case 睇佢點安排家務,佢都答得几好,不過做唔知又係咪個回事。

別墅

123BB,

麻煩你 send 你 agenct d 資料比我吖,
我都係睇咗好多間都搵唔到工人, thx

原帖由 123BB 於 09-7-16 10:34 發表
你要唔要我搵開既agent?
我pm個電話俾你啊

洋房

Hi 123BB, 可唔可以pm個agent電話俾我呀?
謝謝~!

原帖由 123BB 於 09-7-16 10:34 發表
你要唔要我搵開既agent?
我pm個電話俾你啊

男爵府

我都覺得好難請人...

我睇左好幾間...個agent話好...我又唔覺...
我要有經驗湊過nb...佢就俾d湊小朋友...湊十幾歲果d我睇...

之前間agent公司仲好笑...個agent同我而家個工人講話我要換人...

我唔知係咪真...我老公話個工人咁同佢講...

如果係就俾個agent玩死...

男爵府

回覆 2# myagnesbb 的文章

pm左你地啦,祝你地好運, 仲有提提你地 , 請工人真係唔可以急, 一定要搵岩心水, 最好等agent去完菲律賓返來就去揀,我就唔中意揀蘿底橙架。祝你地好運!

男爵府

我又講下我個case先~

只係見左2個印印,面對面的....就請左了~

agent是我朋友,而且我又係第1次請,所以,我都唔知問咩好....結果,我朋友幫我問問題....

第1個似好乖,不過,佢好緊張,我問佢野,佢冇乜出聲,我都唔知佢明唔明..哈哈~

第2個就醒目d,而且廣東話好流利,31歲,已經有2個小朋友,應該唔會再生掛..hehe~

結果我就請左第2個....

朋友話,我2公婆住,又冇乜家務做,只照顧nb baby,屬於筍工wor~

大宅

我最近請左overseas印印, 37歲, 係hk做過4年2個僱主, webcam in過, 廣東話都ok, 幾多笑容, 可以做到完約唔會好差gwa, 揍過1yr 及4yr, 唔想請bun驚佢冇啦啦要去canada, 近排冇乜好揀, 因為我要請有hk+揍過小朋友經驗, 另外1個30yr, 未結婚, 廣東話都ok, 不過分分中2年後要返去結婚, 所以揀左第1個

煮到黎就食啦

稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

你地就好啦, 咁快就請咗工人, 我呢排IN咗幾個都不啱心水, 都不知點算, 唉.....

子爵府

環保接龍勳章

原帖由 catbabycat 於 09-7-28 10:20 發表
你地就好啦, 咁快就請咗工人, 我呢排IN咗幾個都不啱心水, 都不知點算, 唉.....

me too

複式洋房

我個agent係响媽咪屋企樓下街巿搵的, 專做街坊生意.
我本黎想搵印印, 咁我急用, 等唔切oversea, 佢就提議我用d完約工人. 咁話介紹幾個心水我睇下.
咁佢話可以叫d印印上兩星期日(18號)放假過一過佢度, 咁我落去面對面咁選.
但係未到18號, agent又打黎話, 佢自己屋企個bun bun有個同鄉係tw過黎搵工, 話cv ok的, 問我睇唔睇埋. . 我見反正都係咪睇埋囉. .
點知個bun bun真係好ok. . 見佢果陣好好笑容, 又好主動介紹自己, 好主動同我傾野, 又準備左好多同舊顧主既相黎介紹佢過往既工作.

最終睇左幾個, 都係決定請呢個bun bun. . 佢要9月頭先番工. 唔知到時會唔會如想像一樣咁好呢.

但係因為我入息果度有d問題, agent話未必批, 咁其實我都可以用我姑9名既. . 但係我唔多想囉 (但係佢有稅單).
咁個agent都定時定候打黎話我知佢幾時入左紙, 幾時搞左d乜, 家下進度係點, 大約幾時知ok唔ok. . 都叫做好有交帶

禁止訪問

大宅

咁你個工人幾時到期呀?

真係同病相憐, 我都想哭呀.

原帖由 DORISL 於 09-7-28 10:32 發表

me too

男爵府

回覆 1# catbabycat 的文章

可惜我個菲姐要返去陪個女做手術,否則可以介紹俾你地。

首頁

尾頁

跳至