跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 welcome 於 09-7-21 14:07 發表
i want to be half-time (work a.m only) mum! can earn money and take care the little one!

好似講緊我o甘呀,係呀,我有咗肥淇3個月到就轉做part time,你o地都知道我難有BB,所以有咗就要小心D個時4個月又見紅,不過做part time mum係唔容易,因為錢一定揾少過做full time啦,仲有c6壓力真係會大D,可能有時會有面色睇都無出奇,(雖然我都會發翻佢脾4)所以轉做part time mum 一定要計清楚自己條數至得。

我記得睇書話0-3歲好緊要,要陪BB長成,但真係有幾多個香港媽媽做到吖,不過我記得上次上亞DalaDala介紹個兒童心理學課程話,如果比較一個有返工o既媽媽同全職媽媽,邊一個個小朋友有進取心多D,個答案係有工作o既媽媽,所以有得必有失,雖然我唔係full time 返工,我EQ都唔高o家,所以我c6有時都會炳我叫我控制o下D情緒。

大宅

你地全部都講中哂一個 full time working mama 要轉去做 full time mama 係有好多問題, 比左c6壓力, 辛苦好多(如有工人就冇問題), 冇得爛玩爛買, 由細到大, 我亞媽都教我要靠自己, 自己口袋有$$, 總好過下下問人攞....
ruby 就講中左, 點解氮啦啦出 lee 個post, 就係因為由小一開始要跟功課, 要想想點教佢做功課......

大宅

我覺得凡事都有兩面, depends on 你認為worth or not.

我有2件 + 老公.........依家EQ train 到好高ga la~~~ :;pppp:

放棄令人羨慕嘅工作, no holidays, no free time, no shopping, no grooming.........甘心去做個阿四..........只為"try my best" only!

大宅

Ah4 & 如媽,

其實最緊要自己enjoy做個全職媽媽,我覺得你倆個都做得好好呀。

大宅

所以真係好佩服Ah4你同如媽!

原帖由 Ah4 於 09-7-24 00:25 發表
我覺得凡事都有兩面, depends on 你認為worth or not.

我有2件 + 老公.........依家EQ train 到好高ga la~~~ :;pppp:

放棄令人羨慕嘅工作, no holidays, no free time, no shopping, no grooming.........甘心去 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

男爵府

我EQ 低,應該做唔黎....Ah 4 & 如媽真係好勁~

原帖由 ling_piglet 於 09-7-24 08:50 發表
所以真係好佩服Ah4你同如媽!

大宅

從來無諗過要做全職媽媽喎.:;pppp: 我唔鐘意太長時間對住個仔, 而家雖然唔係全天候對住佢, 但係佢都好痴我, 我覺得質比量重要啲囉. 我呀媽以前都係全職媽媽, 又唔見得關係特別好, 我唔想行佢舊路, 我想多啲諗下點樣維繫兩代之間既關係, 而唔係日日諗下食咩餸.
http://hk.myblog.yahoo.com/deng-ton

大宅

"維繫兩代之間既關係" 你唸倒d乜, 點可能????

原帖由 tanton3399 於 09-7-24 15:00 發表
從來無諗過要做全職媽媽喎.:;pppp: 我唔鐘意太長時間對住個仔, 而家雖然唔係全天候對住佢, 但係佢都好痴我, 我覺得質比量重要啲囉. 我呀媽以前都係全職媽媽, 又唔見得關係特別好, 我唔想行佢舊路, 我想多 ...

男爵府

今日係公司慶過"辣雞" , 全職媽媽真係有一刻在腦中閃過, 但又無中六合彩頭獎, 自知對住臻仔EQ又唔高, 唯有死死氣返現實捱過

大宅

全職媽媽我已經試咗差唔多一年, 頭7個月仲有工人幫手, 真係好FREE, 可以放低個女周圍去, 好開心, 而且同阿女嘅感情又好過以前番工嗰陣!
由4月開始無工人幫手, 我覺得全職湊女真係好辛苦, 無晒自由, 無晒朋友, 夜晚想同朋友去食餐飯都唔得, 一係就要帶埋佢 (即係無啖好食啦), 佢又唔係好肯跟爸爸, 太耐唔見我就會喊到拆天! 真係好煩! 所以我愈嚟愈唔ENJOY做全職媽媽!!

我好羨慕妳哋可以一個月出嚟聚會一次呀, 我好想去, 但真係身不由己!

大宅

其實"全職媽媽"同埋"在職媽媽" 各有各的辛苦同快樂的事, 好老實講, 如果果日亞仔/女一早同你講d 好 sweet 的說話, 個心一定想如果唔洗番工就好, 可以成日對住佢, 但如果果日佢心情唔好又唔聽你話, 一早就哭, 心想早d出門口番工算......冇眼睇, 此終全職媽媽係辛苦d, 不過你可以睇住個仔女一日一日咁成長都係"值得", 睇時佢番左學你咪有幾個鍾頭 feel 囉, 亞薯你可以同埋亞女出來同我地一齊食飯, 我地冇所謂,......

今晚買六合彩...中左我可以唔做,

大宅

亞薯,要學如媽同Ah4咁,加油呀~
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

原帖由 亞薯 於 09-7-27 17:21 發表
全職媽媽我已經試咗差唔多一年, 頭7個月仲有工人幫手, 真係好FREE, 可以放低個女周圍去, 好開心, 而且同阿女嘅感情又好過以前番工嗰陣!
由4月開始無工人幫手, 我覺得全職湊女真係好辛苦, 無晒自由, 無晒朋友, 夜晚想 ...

其實如果你驚夜晚帶住個女出嚟可以join我o地日頭食lunch o家,TST 同WC(灣仔)媽媽好多食都會有lunch gathering,如果下次有我o地post出嚟囉。

大宅

點呀, Isaac媽, 你今晚中唔中六合彩呀?

原帖由 isaacim 於 09-7-28 09:41 發表
其實"全職媽媽"同埋"在職媽媽" 各有各的辛苦同快樂的事, 好老實講, 如果果日亞仔/女一早同你講d 好 sweet 的說話, 個心一定想如果唔洗番工就好, 可以成日對住佢, 但如果果日佢心情唔好又唔聽你話, 一早就哭, 心想早d ...

大宅

知道! 多謝鼓勵!

原帖由 ling_piglet 於 09-7-28 10:13 發表
亞薯,要學如媽同Ah4咁,加油呀~

大宅

就算日頭JOIN妳哋, 我一樣要帶埋個女出嚟架, 妳哋怕唔怕佢攪攪震呀?

原帖由 Smallpigbb 於 09-7-28 23:02 發表

其實如果你驚夜晚帶住個女出嚟可以join我o地日頭食lunch o家,TST 同WC(灣仔)媽媽好多食都會有lunch gathering,如果下次有我o地post出嚟囉。

大宅

原帖由 亞薯 於 09-7-28 23:26 發表
就算日頭JOIN妳哋, 我一樣要帶埋個女出嚟架, 妳哋怕唔怕佢攪攪震呀?

叫得你就知道你帶個女嚟啦,因為我有時放PG都會帶肥淇同D EE去lunch gathering無問題o家。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

蓁媽唔中呀!

原帖由 亞薯 於 09-7-28 23:24 發表

大宅

唔, 發夢中2獎

原帖由 亞薯 於 09-7-28 23:24 發表

大宅

放左一個星期暑假, 每天自己一個人湊女和狗, 真係有點難頂....... (而家趁女女午睡, 即刻上網FREE 下)
不過返工時又會想全職湊女, 放假湊女時又會想返工好D, 人真係矛盾!!

唯有望中左六合彩多寶獎!!!:lol

首頁

尾頁

跳至