自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2011至尊種植勳章

啱啱月頭去完泰國,呀囝當時未夠2歲, 上機就瞓覺, 飛機降落時有氣壓, 喊咗一陣...
水攞唔到上機(指hand carry), 但可以問空姐攞
有baby food 提供, 有禮物包for 小朋友玩
未夠2歲係坐大脾
我跟團的, so far 領隧和導遊都讚呀囝乖(同團有好多小朋友, 因為親子團)
全程食同玩都好開心

真係視呼小朋友而定....

伯爵府

my son went to Singapore when 10 months old... 4 hours flight...ok wor...

大宅

嘩,London咁遠...呀仔幾大去?

原帖由 adacheung1972 於 09-7-31 12:24 發表
呀囝2歲前去過BANGKOK, KOREA 同LONDON, OK WOR

大宅

飛機無咩睇ga wor...我就係驚咁樣,反而坐bus我唔怕,因為係香港坐車,好多嘢睇,佢一定唔出聲.

原帖由 kiki.kiki 於 09-7-31 11:58 發表
阿仔5個幾月大時帶過佢去悉尼, 佢坐飛機冇喊, 不過就唔願瞓(多野吸引), 唔算太辛苦. 我地會再帶佢去玩

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 bebesoky 於 09-7-31 12:51 發表
啱啱月頭去完泰國,呀囝當時未夠2歲, 上機就瞓覺, 飛機降落時有氣壓, 喊咗一陣...
水攞唔到上機(指hand carry), 但可以問空姐攞
有baby food 提供, 有禮物包for 小朋友玩
未夠2歲係坐大脾
我跟團的, so far 領隧和導 ...

請問你跟邊間旅行社呀同埋小朋友團費點計呢?

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

個獨立screen好多嘢睇/玩,空姐又會送一個gift bag,入面d嘢都夠玩一陣,其實唔會悶親。

原帖由 JLRLCH 於 09-7-31 14:31 發表
飛機無咩睇ga wor...我就係驚咁樣,反而坐bus我唔怕,因為係香港坐車,好多嘢睇,佢一定唔出聲.

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

帶4個月大仔仔過英國,13個鐘飛機,我訂左bb床,下午機,因為已經戒左夜奶,平時由10點訓到第日8點,所以一半時間都系飛機度訓覺,我覺得ok,因為距平時自己一個人訓一張床已經訓慣左唔使痴住我地

其實最煩既系因為去既時候滿人,超多bb,一個bb喊就好容易嘈醒其他bb,之後個個都無得訓,唔知點解bb仔好唔中意其他bb既喊聲,可能覺得驚

無咩氣壓問題,帶定支水或者bb中意飲既野,上天或者落地既時候比bb飲就ok,我翻黎既時候降落時我個仔仲訓緊,我專登塞支水距飲距都唔飲,所以我估訓緊覺都無咩氣壓問題

可以帶水嘎,因為bb細我驚有水土不服,我帶多左水,凍水熱水都有,檢查既時候無問題,香港呢邊唔系好嚴,london個邊嚴d,但都只不過叫我飲啖d水

其實個個bb唔同,而且4個月又唔同5個月bb,大1個月已經make a big different,我覺得好難講

辛苦就梗啦,但我覺得又值得喔,我地仲玩得好開心tim

仲有時差問題,因為我bb4個月既時候夜晚訓8個鐘,去到英國本來系應該天光起身既時候,距起身見點解又甘黑覺得好奇怪,所以我喂左奶之後擺距落床距又訓翻,距以為系夜晚,真系好搞笑,所以個陣距由下午3點訓到第日6點,正

大宅

After 4 個月 or 再大d,有無再帶佢travel ?

原帖由 celestetsang 於 09-7-31 15:24 發表
帶4個月大仔仔過英國,13個鐘飛機,我訂左bb床,下午機,因為已經戒左夜奶,平時由10點訓到第日8點,所以一半時間都系飛機度訓覺,我覺得ok,因為距平時自己一個人訓一張床已經訓慣左唔使痴住我地

其實最煩既系因為去既時候滿人,超多 ...

子爵府

大囡:19個月去韓國, 21個月去東京
細囝:8個月去台灣

伯爵府

原帖由 JLRLCH 於 09-7-31 12:54 發表
嘩,London咁遠...呀仔幾大去?

剛好2歲時去London, 因之前已帶佢去過thai & korea, 我覺得問題唔大呀.
星期五是無飯主婦日

子爵府

去過台灣,布吉同曼谷,
都係短程好啲,
太長程飛機對細路仔黎
講好辛苦架!!!

大宅

嘩,聽你講好簡單wor..希望我個仔都掂la ...

原帖由 adacheung1972 於 09-7-31 16:08 發表

剛好2歲時去London, 因之前已帶佢去過thai & korea, 我覺得問題唔大呀.

大宅

去過咁多地方..呀仔未坐過飛機ga...只係去過Macau咋 所以好worry..

原帖由 carmen911 於 09-7-31 16:12 發表
去過台灣,布吉同曼谷,
都係短程好啲,
太長程飛機對細路仔黎
講好辛苦架!!!

大宅

好媽媽勳章

大女: 2個月, 8個月同三歲半都出過門
細女: 20個月時去過一次

旅程全部都係新加坡探親...
(2個月, 8個月)BB都好D, 只係訓, 今年三月, 帶佢兩個去, 兩個唔訓, 要落地四圍走同喊...煩死人!

之後同老公講, 妹妹要五歲才再同佢地出門!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我住台灣,個女一歲前同佢坐過兩三次飛機,不過唔係去旅行而係返香港,個時仲細一上機就訓冇咩問題
而家佢就黎17個月,今年9月會再同佢返香港,識行識走又曳到死都唔知到時會點
9月返hk時我打算同老公去泰國玩,唔帶個女去,如果中國短線就ok,兩歲前我都唔會帶佢搭飛機去旅行

水晶宮

亞仔兩歲前去過澳門,華東,泰國,新加坡,紐西蘭...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

去紐西蘭okay嗎? 搭飛機點ar ? 另外水土有無問題?

原帖由 54heima 於 09-7-31 16:58 發表
亞仔兩歲前去過澳門,華東,泰國,新加坡,紐西蘭...

大宅

如果去Thailand我都唔考慮,因為唔arm bb. Thanks for sharing.

原帖由 晞玥 於 09-7-31 16:58 發表
我住台灣,個女一歲前同佢坐過兩三次飛機,不過唔係去旅行而係返香港,個時仲細一上機就訓冇咩問題
而家佢就黎17個月,今年9月會再同佢返香港,識行識走又曳到死都唔知到時會點
9月返hk時我打算同老公去泰國玩, ...

水晶宮

冇問題...之不過果邊同香港氣候相反...亞仔玩完返黎大病一場...氣管炎...其實響果邊就有少少咳...都好彩返左黎先發出黎...
架機坐滿曬...我個位站巨困低...我同老公輪流起身企...仲有啊...飛機上D凍水要小心...我同亞仔都飲到肚屙...我去廚房羅水沖奶...睇住巨地是開水喉水當凍水甘比你飲...我搭紐航...
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至