跳至

首頁

尾頁

大宅

hello, my girl studied there since N1 and now promoting to K2. i can answer yr qtns below:

1. their N class has half day and full day
2. very loving and caring teachers, staff and principal
3.i think their cirriculum is not difficult
4. new school (they just moved to new campus) has much more space for activity and nicer environment

原帖由 高齡產婦 於 09-8-19 11:13 發表
我都想幫囝囝報喱間下年N班呀, 請問N班係咪有全日架?
都想問下:
老師有無愛心? 課程深定淺?
係咪活動教學? 活動空間多唔多?

我住碧濤架, 如果可以, 我想自己湊佢返學放學, 唔坐校車, 所以我想選有全日班同唔太遠嘅 ...

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

Thanks Ronnie,
It seems quite suitable for me :)...
Thank you!

原帖由 Ronnie1213 於 09-8-19 14:03 發表
hello, my girl studied there since N1 and now promoting to K2. i can answer yr qtns below:

1. their N class has half day and full day
2. very loving and caring teachers, staff and principal
3.i think ...

子爵府

原帖由 Ronnie1213 於 09-8-19 13:58 發表
hello carmen911, u lived in city one and the school bus is 845am. i also live in city one and same time for school bus. is yr girl "lum lum" and is boarding the bus closet to the wet market (opposite ...

yes, I am mother of Nam Nam. Tomorrow the pick-up time of school bus will be changed at 8:37am. See you on time!

複式洋房

今年要幫仔仔搵幼稚園出年讀k1, 希望各位有小朋友讀緊既家長可以比d意見喇 !! 如教師質數/愛心/耐性, 課程深淺, 課外活動安排等等......雖然已經睇過佢地既網址,但覺得聽吓你地既意見會有多d幫助.......謝謝 !!

大宅

我都剛剛交佐報名表, 報出年 K1. 各位依家有小朋友讀緊的家長覺得搬佐新校舍之後點呀.
open day 個日我去睇過. 大致上都 OK, 不過唔知室外活動時有無 d 帳篷, 唔會日晒雨林呢.

複式洋房

原來過咗open day 喇, 我仲諗住會係九月,十月咁上吓添, 唔知仲會唔會 open 多次呢, 請問新校舍係邊呀 ?

大宅

hi carmen, nice to talking to u this morning. thks for yr info on school bus time. i was sick for thu and friday and hence did not check this msg till now.. yr girl is Nam Nam.... sorry calling her the wrong name. my gir is ting ting and my boy him him. talk more when we meet next time la.
原帖由 carmen911 於 09-8-19 18:42 發表

yes, I am mother of Nam Nam. Tomorrow the pick-up time of school bus will be changed at 8:37am. See you on time!

別墅

麻煩o甘多位K1的家長, 可否幫忙留意下榮光有無人退學K1? 因我想轉回原校, 校長說已沒有位, 如果你地知道有人走, 可否通知我一聲?

大宅

hello happy-g, why u want to change back? i know there is seat for k2 but will pay attention for u for K1.
原帖由 happy-g 於 09-9-1 13:15 發表
麻煩o甘多位K1的家長, 可否幫忙留意下榮光有無人退學K1? 因我想轉回原校, 校長說已沒有位, 如果你地知道有人走, 可否通知我一聲?

男爵府

就算有都要排隊的

別墅

hi Ronnie 1213
我都知其他級有位, 我轉返係因為果時打算轉校係因為有工人, 後在停課期發覺工人不是太好, 所以想轉返全日
其實6月時我交了留位費,點知當時6月廿幾開始停課, 老師問我地退唔退, 問了好多次都唔知8月有無得上堂, 果時唔想浪費多一個月, 同埋果時老師說k1好少人ma,我未想早d move個位出來比佢收多一個
其實個女係好鐘意返既, 我仲突登問學校比唔比佢返埋8月(因為好後期佢先說8月有學返), 點知8月就可以返(even退了學)but at the same time問佢k1有無位就無l

原帖由 Ronnie1213 於 09-9-2 12:59 發表
hello happy-g, why u want to change back? i know there is seat for k2 but will pay attention for u for K1.

別墅

你這樣說我想打尖嗎?我個女去年9月已在榮光返,就算退學都交埋7月, 完全盡晒責任, 一直都好支持學校
我有排隊的, 只是心急想知有無人退學
我呢一個月受的你都不明白, 我為了個學位不知喊了幾多次

先前實在太不開心, 因此語氣比較差~~希望各位學生都返得開開心心~~

原帖由 people1 於 09-9-2 13:31 發表
就算有都要排隊的

子爵府

原帖由 happy-g 於 09-9-2 14:54 發表
你這樣說我想打尖嗎?我個女去年9月已在榮光返,就算退學都交埋7月, 完全盡晒責任, 一直都好支持學校
我有排隊的, 只是心急想知有無人退學
我呢一個月受的你都不明白, 我為了個學位不知喊了幾多次
不過尋日send msg 比 ...

咁你女女而家有無返緊學定抑或喺屋企呀???
如果真係無位都無得勉強,
不如返住其它學校先,如果遲D有位先再轉番過黎,
會唔會好D???

別墅

我迫於無奈都找了另一間啦, 我唔係想勉強,不過中間佢地真係好亂, 同埋好多queries, 點解由10幾人變左30幾人
我只係想知如果你地知有人退學, 就通知我一聲
等我再問一問學校o甘姐

原帖由 carmen911 於 09-9-2 16:08 發表

咁你女女而家有無返緊學定抑或喺屋企呀???
如果真係無位都無得勉強,
不如返住其它學校先,如果遲D有位先再轉番過黎,
會唔會好D???

別墅

同埋我個女適應力好差, 如果開學時無位我就唔想轉來轉去, 希望好地地讀埋果3年幼稚園, 所以我好心急希望呢幾日會有消息
雖然說有位會比我

大宅

好開心收到消息, 我個仔 waiting list 今個學期的 N有位, 通知我今個星期六面試. 如果成功, 佢十月可以返全日 N班啦. 請問佢面試多數考咩嫁.

大宅

唔知係咪而家出生率愈來愈勁, 我見佢k3 - 1班, k2 - 2班, k3 - 3班, 好明顯愈來愈多人讀

大宅

打錯了, 更正: k1 - 3班

洋房

happy-g 我小朋友今年讀n1,已我所知k1有3班,合共33人,上年我朋友的孩子(k1)都2幾人得1班,點會10幾人 我知道上年在榮光讀n1的小朋友有3班,上、下、全日,佢點會只收10幾人呢 是否大家溝通上有誤會,大家再了解一下。
其實我都怕下年佢收唔收我小朋友k1,因今年有2班全日、1班上午、1班下午,合共大約60幾人,看今年只收33人,真的有點怕

別墅

溝通誤會就一定有啦
我所指十幾人係6月份既事, 當時 n班(更正: )我個女果班得3個人留低

當然係誤會我才會退學
成件事都係我自己搞錯, 不過希望大家幫手留意下, 如有人退學就通知聱, 不過我都知就算有位學校都有權唔收, 不過叫做 update下
我亦收拾心情幫個女適應緊, 不過佢日日喊得好慘呀

**剛剛今天接個女放學, 似乎佢都適應得唔錯, 其實而家呢間學校各方面都幾好, 係遠左少少..我都唔再強求
榮光個位了..話晒係自己衰先 ,唔該晒各位家長***
(
原帖由 姆明太太 於 09-9-3 22:08 發表
happy-g 我小朋友今年讀n1,已我所知k1有3班,合共33人,上年我朋友的孩子(k1)都2幾人得1班,點會10幾人 我知道上年在榮光讀n1的小朋友有3班,上、下、全日,佢點會只收10幾人呢 是否大家溝通上有誤會,大家再 ...

首頁

尾頁

跳至