跳至

首頁

尾頁

大宅

蕭夫人,

亞仔返學都ok. 功課暫時都不算多及下星期開始返全日啦. 唔知到時佢會唔會適應 & 早上6:45分 morning call 大都數要賴床.

你個大少返成點呀?

原帖由 蕭夫人信箱 於 09-9-10 19:11 發表
天賜小公主
小西灣迦南呀

pooh_tigger
我仔讀梗中國婦女會丘佐榮學校

mingoma
呀仔讀成點呀 ???

珍珠宮

好媽媽勳章

我家大少呀, 呵呵, 真係比我一個大驚喜呀, 早上6:30起床, 冇懶床; 返到學校, 極花適應, 仲識到D新同學; 功課開始多啦 (呢2日都有6樣), 佢都起碼冇呻.

佢果間學校係得頭3日返半就, 之後就係全日學, 佢返全日學都OK, 第一日放學返黎仲大讚學校飯好食喎, 激C ....

原帖由 MingoMaMa 於 09-9-10 22:45 發表
蕭夫人,

亞仔返學都ok. 功課暫時都不算多及下星期開始返全日啦. 唔知到時佢會唔會適應 & 早上6:45分 morning call 大都數要賴床.

你個大少返成點呀?

...
大少, 二小姐, 請問有乜FUN庫呀.

伯爵府

原帖由 蕭夫人信箱 於 09-9-10 19:12 發表
欣苗我都冇研究過, 如我係你, 我就揀明我啦.

明我-我上過去又舊又嘈, 培理獨立校舍好d!!

伯爵府

原帖由 蕭夫人信箱 於 09-9-8 23:36 發表
哈 我女係0701架, 相信冇人大得過佢啦.

我今年都要幫呀女報架啦, 我揀左2間幼稚園 :
(1) 迦南 (因為呀哥都係呢度畢業)
(2) 上書房
(3) 蘇浙 (曾考慮過)

迦南其實都可算係一間好校, 程度又夠高, 睇我仔就知啦, 佢岩 ...

你d research 好掂 燒賣又鐘意間學校, 咪幾好!

亞妹ok 嗎? 仲係咁重磅 我細佬返左1 個week pn就病左 1 個week, 下星期一先再返學!

大宅

真係大驚喜..果然大個仔好多...
另你亞女又報迦南呀. 我都會報讀, 睇下有冇機會再做同學仔.

[quote]原帖由 蕭夫人信箱 於 09-9-10 23:49 發表
我家大少呀, 呵呵, 真係比我一個大驚喜呀, 早上6:30起床, 冇懶床; 返到學校, 極花適應, 仲識到D新同學; 功課開始多啦 (呢2日都有6樣), 佢都起碼冇呻.

佢果間學校係得頭3日返半就, 之後就係全日學, 佢返全日學都OK, ...

珍珠宮

好媽媽勳章

呢D野我做到足架, 哈哈
我女, 算重磅掛, 2才7個月, 32LB, 你話佢咩SIZE啦.
E+好多學校都中哂招啦, 細佬好番未呀 ???

原帖由 dorchiu 於 09-9-11 10:12 發表

你d research 好掂 燒賣又鐘意間學校, 咪幾好!

亞妹ok 嗎? 仲係咁重磅 我細佬返左1 個week pn就病左 1 個week, 下星期一先再返學!

珍珠宮

好媽媽勳章

係呀, 我都覺佢真係大個仔好多呀, 好多野佢自己都識唸, 生性左好多 ................... 唔知係咪升左上小學, 真係覺得自己似大哥哥呢.

係呀, 我交左FORM去迦南架啦. 又睇下會5會安排埋同一班 嘻嘻..

原帖由 MingoMaMa 於 09-9-11 10:23 發表
真係大驚喜..果然大個仔好多...
另你亞女又報迦南呀. 我都會報讀, 睇下有冇機會再做同學仔.

[quote]原帖由 蕭夫人信箱 於 09-9-10 23:49 發表
我家大少呀, ...

別墅

蕭夫人見到你d research真係想聽你講多些這區學校資料呀,我囝囝現讀緊迦南LK,現都開始為小學頭痛,咁你囝囝現讀的小學是否在統一派位中所派的心水學校呢??迦南每年所派的小學情況如何呢??或者可否比些意見在這區選小學方面呢??我心中都係大路的幾間如明德,救世軍,聖米,及基灣你又點睇呢

原帖由 蕭夫人信箱 於 09-9-8 23:36 發表
哈 我女係0701架, 相信冇人大得過佢啦.

我今年都要幫呀女報架啦, 我揀左2間幼稚園 :
(1) 迦南 (因為呀哥都係呢度畢業)
(2) 上書房
(3) 蘇浙 (曾考慮過)

迦南其實都可算係一間好校, 程度又夠高, 睇我仔就知啦, 佢岩 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

我住鰂魚涌呢邊好似無乜好既幼稚園... 我會幫呀女報躍思(柏蕙)呢間响我樓下同迦南(感覺好似幾遠)...

我個妹坐唔定... 雖然佢學野都算快, 但我唔想佢讀得太辛苦...

其實仲有無其他選擇呀各位? Thanks!!

男爵府

Hello

我個仔係07年細仔, 但都諗住今年俾佢考吓K1.
因為佢同家姐完全唔同, 細佬係可以坐定定, 學野都算快, 讀家姐間KINDER 我驚SIDE咗, 所以要揾另一間.

有咩好選擇? 功課量大D D 既幼稚園? PM CLASS 都OK.

伯爵府

原帖由 yk 於 09-9-16 11:38 發表
Hello

我個仔係07年細仔, 但都諗住今年俾佢考吓K1.
因為佢同家姐完全唔同, 細佬係可以坐定定, 學野都算快, 讀家姐間KINDER 我驚SIDE咗, 所以要揾另一間.

有咩好選擇? 功課量大D D 既幼稚園? PM CLASS 都OK. ...

HI yk

e...弟弟同我細仔一樣, 可以坐定定, 學野又算ok (其實可能有個家姐係到咋!), 我果個都話成日做功課

但我會考番 smm, st. paul 咁, k1 時再去試考 st. joe k2, 你都可以念念我個 plan.

男爵府

原帖由 dorchiu 於 09-9-16 18:55 發表

HI yk

e...弟弟同我細仔一樣, 可以坐定定, 學野又算ok (其實可能有個家姐係到咋!), 我果個都話成日做功課

但我會考番 smm, st. paul 咁, k1 時再去試考 st. joe k2, 你都可以念念我個 plan. ...

我個係細仔, st paul 同st joe 今年唔洗唸啦.
肯定要遲一年先報.

我都有唸去番smm, 但係我驚一上到小學就好辛苦.

by the way, 阿女係小學ok嗎? 開始默書未?

大宅

最近的選擇
我會首選 SKW浸信會培理學校 獨立校舍,教學方式活潑
再來是北角衛理堂(好像開始報名了...我還沒交form..)or杏花村的上書房(本來嫌遠,不過其實只比北角遠一點.)

原帖由 christiewong 於 09-9-15 11:06 發表
我住鰂魚涌呢邊好似無乜好既幼稚園... 我會幫呀女報躍思(柏蕙)呢間响我樓下同迦南(感覺好似幾遠)...

我個妹坐唔定... 雖然佢學野都算快, 但我唔想佢讀得太辛苦...

: ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

Thanks for your info!

原帖由 Narumi00 於 09-9-17 00:38 發表
最近的選擇
我會首選 SKW浸信會培理學校 獨立校舍,教學方式活潑
再來是北角衛理堂(好像開始報名了...我還沒交form..)or杏花村的上書房(本來嫌遠,不過其實只比北角遠一點.)

...

伯爵府

原帖由 yk 於 09-9-17 00:15 發表

我個係細仔, st paul 同st joe 今年唔洗唸啦.
肯定要遲一年先報.

我都有唸去番smm, 但係我驚一上到小學就好辛苦.

by the way, 阿女係小學ok嗎? 開始默書未? ...

尋日中文默左書我都唔知, 手冊無寫...不過基本上個個星期都要, 英文就今日. 暫時唔覺太多功課.

smm 真係唔算谷, 不過太早比小朋友咁辛苦去學習, 又係咪真係會好

大宅

我之前都係住柏蕙(不過最近搬左), 個頭真係沒有什麼選擇, 所以我向左北角個邊搵學校
原帖由 christiewong 於 09-9-15 11:06 發表

: ...

男爵府

我都覺呀... 所以都好煩...

原帖由 pooh_tigger 於 09-9-17 23:42 發表
我之前都係住柏蕙(不過最近搬左), 個頭真係沒有什麼選擇, 所以我向左北角個邊搵學校

男爵府

迦南約左面試啦...

男爵府

醒目開學勳章

hi all, I am a 0703mami, also researching for K1 for my son!
I have a few questions, hope you all can help, thanks
我有幾間諗緊
1, 迦南
2, 蘇浙
3, 嶺南 (wanchai)

請問迦南係咪好深, 要唔要默書?
另外想聽聽大家對其他兩間嘅comment, thanks!!

原帖由 christiewong 於 09-9-18 13:51 發表
迦南約左面試啦...

大宅

終於決定 要報以下四家.
1.西灣河 培理
2.杏花村 上書房
3.北角 衛理堂
4.北角 聖彼得

下星期會先去報北角的兩家學校...

祝大家一切順利.
原帖由 zillyzizi 於 09-9-18 14:39 發表
hi all, I am a 0703mami, also researching for K1 for my son!
I have a few questions, hope you all can help, thanks
我有幾間諗緊
1, 迦南
2, 蘇浙
3, 嶺南 (wanchai)

請問迦南係咪好深, 要唔要默書?
另外想聽 ...

首頁

尾頁

跳至