懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

八週我先第一次做產檢

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我8weeks先照到心跳

別墅

7 weeks for me

原帖由 軒軒媽 於 09-9-24 13:03 發表
幾多週會照到心跳? 昨天去照醫生話仲未見到! 我而家都好擔心! 醫生話我可能記錯last M日期, 再過2星期先再check!

別墅

多謝分享,令我放心d!

別墅

昨天照左u/s, 醫生說仍然未見心跳,個胎好細,只有再耐心等多2wk,如到時仲未有生長,要有心理準備!

複式洋房

原帖由 軒軒媽 於 09-10-6 13:25 發表
昨天照左u/s, 醫生說仍然未見心跳,個胎好細,只有再耐心等多2wk,如到時仲未有生長,要有心理準備!

你依家幾多周呀 ????
我第一胎都好似你咁, 7-8周去照, e生話聽唔到bb心跳,
都係問我有冇計錯m期, 但我好清楚一定冇, 我同我老公都好擔心......佢都叫我等多二個week再睇下,
係等待中...既心情真係好難過... 剛好差唔多到e院覆診,
見到e生, 我同佢講我係出面照過超b, 話聽唔到bb心跳,
e院即同我安排照超b, 開頭都係聽唔到(照肚個種),
之後再安排照陰超先至聽到, 個人即刻放鬆晒,
呢個bb真係百厭, 你唔想再等, 不如安排照陰超啦 !!!

別墅

Last M係5/8,而家應該係8w多,但因為last M週期比平時早左大約6日,醫生就話驚日子計錯,加上個胎size細,要再等!
oic,完來超陰清楚d,我都只係照肚咋!

別墅

我都係第6周先去睇醫生和照超聲波,好開心見到BB心跳....

複式洋房

原帖由 軒軒媽 於 09-10-6 16:39 發表
Last M係5/8,而家應該係8w多,但因為last M週期比平時早左大約6日,醫生就話驚日子計錯,加上個胎size細,要再等!

咁你去o左e院登記未 ???
順便再檢查下, e院設備齊全d,

別墅

排左啦!20/10驗血,30/10照超陰!

複式洋房

6 weeks照到啦..

複式洋房

原帖由 軒軒媽 於 09-10-7 21:07 發表
排左啦!20/10驗血,30/10照超陰!

吓....都要幾耐先照陰超 ????

水晶宮

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-26 18:53 發表
我妹都係今日去照, 計日子係6週, e生照左話5週幾
想book好多地方都full左(佢想搵個有陰道超聲波機既e生, book唔到, 只照左肚皮)
照唔到心跳, 只照到個泡, e生話肯定係懷孕同埋o係子宮入面lor! 最攪笑e生無寫信俾佢, ...
我第一次照o既時侯係5week, 都係凈係照到個泡, 醫生叫我兩星期後(呢個月尾)返去照, 佢話到時應該會照到心跳, 好緊張~~

水晶宮

原帖由 軒軒媽 於 09-10-6 16:39 發表
係架! 我去私家照, 醫生都係幫我照肚先, 但照唔到, 嚇到我同我老公丫! 跟住醫生叫我去小解再幫我照陰超, 結果照到一個泡, 証實係有左

別墅

多謝晒大家既分享! 但我肚內既小b始終不保! 10/10時開始出血, 之後入院塞藥排出, 唉! 第二次了! 醫生叫我清晒之後再返去驗身!

複式洋房

原帖由 軒軒媽 於 09-10-13 16:57 發表
多謝晒大家既分享! 但我肚內既小b始終不保! 10/10時開始出血, 之後入院塞藥排出, 唉! 第二次了! 醫生叫我清晒之後再返去驗身!

唔好傷心, 我第一次都小產過, 駝o左三個幾月,
見有少少啡, 冇理佢(因第一胎唔知), 見到阿媽,
同媽講開, 先知係作小產, 即去睇醫生, 返去休息,
不過第二日都見紅囉, 太遲救唔返, 開頭都好傷心架,
已成事實, 冇得改變, 最重要係先調理好身體, 再來過囉,
又唔係冇得生, 到時生到你唔生呀 !!!!!! add oil
,

別墅

Thanks! samangellee!
第2次啦!好有壓力!而且都已經係高齡!

原帖由 samangellee 於 09-10-21 16:13 發表

唔好傷心, 我第一次都小產過, 駝o左三個幾月,
見有少少啡, 冇理佢(因第一胎唔知), 見到阿媽,
同媽講開, 先知係作小產, 即去睇醫生, 返去休息,
不過第二日都見紅囉, 太遲救唔返, 開頭都好傷心架,
已成事實, 冇得改 ...

首頁

尾頁

跳至