單親天地

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

有時甘樣慳都未必可以慳到好多....
原帖由 KiuShaBB 於 09-10-28 13:23 發表

慳還慳, 有時都要食好D, 個人開心D, 身體唔好, 又點照顧小朋友呀.

複式洋房

原帖由 KiuShaBB 於 09-10-28 13:23 發表

慳還慳, 有時都要食好D, 個人開心D, 身體唔好, 又點照顧小朋友呀.

侯爵府

環保接龍勳章

樓主,點解你無菜/瓜食KA. 生果和菜兩者都要有的...
..小朋友和大人都要有均衡的食物先得KA...

莞西吾好日日食,不太好的
原帖由 cinnamon325 於 09-10-28 15:20 發表

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....
casllsac 該用戶已被刪除

大宅

好大感觸!你好慳呀!相反我自己好大洗,我都要積谷防肌先得!
但你和小朋友都要注意營養呀!唔好搞壞身體呀!

別墅

原帖由 catfitfit 於 09-10-27 16:50 發表
唉...我搵得小, 無計啦....
魚尾一條... $10, 莞西... $2, 荳付...$3 (滾湯)
絞豬肉...$10(分3餐)加蛋3隻...$3, 煎蛋角
生果... $10木瓜(有3隻) 同呀仔分2餐
以上是本人今日的晚餐, 都有湯, 有蛋, 有生果
明天的早 ...

今天早歺我OK,4塊方包$3.5
其它

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

等待驗證會員

原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-29 10:06 發表
我婚後都冇食早餐la....

每朝帶一個500ml 水樽.....回office 用....放工裝滿一壺,
可以飲到第朝, 不用煲水

星期六/日出街, 有帶水習慣, 不用在外買"貴" 水...

...

咁都俾你諗到 @@

翡翠宮

我又講下先....尋晚買左2條翠玉瓜9.5....雞件20....帶埋飯....早餐自己沖牛奶...一罐好似70...一次2匙 可以飲好多次....一個提包2蚊....公司有香蕉供應....餓可以食蕉或者飲好立克.....
原帖由 美瑩 於 09-10-29 09:55 發表

今天早歺我OK,4塊方包$3.5
其它

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

翡翠宮

我之前有用工人...成日覺得工人帶屋企d野出街...其實我都係用好多公司野...屋企d文具多數係公司帶番屋企...好方便又慳番筆....
原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-29 10:24 發表
我响應樓主呼籲, 一起諗節衣縮食... 好辦法嘛~

買飯盒/去快餐店時, 我會話"多d飯"ar唔該...我同小朋友一齊食ga~

快餐店d哥哥好樂意比多d飯ga, 次次都好重手 (差唔多係一碗)

飯盒阿姐更加會比多飯多 ...

翡翠宮

有呀....3樣生果係俾客食既..不過久而久之都係俾員工食晒...香蕉/蘋果/橙....我通常lunch之前會食蕉....lunch食橙....蘋果留俾仔仔食....最衰我職位細唔敢要太多...反而有d人工高既c9...一袋蘋果帶番屋企都無人夠膽出聲....
原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-29 10:26 發表

有香蕉供應??? 仲有冇其他??

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

翡翠宮

工人帶日用品...好似保鮮紙...廁紙...油呀.洗潔精..刀叉甘啦...食物就一定tim啦.....
原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-29 10:34 發表

工人可以帶屋企d乜野出街 ? 食物?

文具, 我都係ar....不過唔多, 因為根本好少在家用筆,
一支筆都可以用好耐~~
另, 公司一個月派2卷廁紙, 抺枱 (自己張枱)

都可以拎返屋企~ ...

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

翡翠宮

請工人都係無其他方法....我唔係有錢...要出糧俾佢....仲要見佢甘樣用我d野...好肉痛架....不過呀仔係佢手上...都係忍..忍..忍....依家仔仔開學要交學費都唔夠錢用工人....唯有咩都自己做....
原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-29 10:43 發表
哦! sunday去野餐時用~

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

翡翠宮

我都係仔仔半歲先請...又係以為一定要15000月薪....點知問下d agent.....佢地話年薪除開有都得....我都唔夠架...不過佢地話差少少都申請到...又真係ok....佢地仲教唔得既可以用親人做擔保.....
原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-29 11:02 發表

請人工好貴ga....
我諗我點都唔會有本事請.....

請工人起碼月入 15000以上

又要比地方佢住....

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

除左係食方面慳之外, 仲有無其他

首先, 好多謝各位啲回應, 其實除左係食方面慳之外, 其餘啲洗費都真係好被動, 好似管理費, 差餉錦, 真係比佢硬食架.
我都好同意有啲姐妹錦講, 有時我都會同呀仔飲下茶, 食下Pizza, 不過我都會叫外賣, 貪佢有"節", 飲茶又唔洗比茶錢, 但係就好似有啲自閉羅.

首頁

尾頁

跳至