自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 hoikiuqq 於 09-11-9 20:38 發表
HI, 我想快D CHECK, 唯有約WEEKEND, 小朋友都要請假。 我小朋友成日都話睇唔到, 有時又睇到。想問沙田, 旺角有分診所在那裡? 我都有問有無D位可比我攝, 佢都話無。

想問你小朋友可優先, 係咪在分科診所CHECK?

...

我係好嬲咁同佢講喺明愛嘅慘痛經歴架 我係weekday喺理工大學驗架,我貪佢有得配埋眼鏡唔駛出去配咁麻煩 有時要請假都無計架,隻眼好重要,放學去得唔得?

男爵府

原帖由 醜樣豬 於 09-11-9 23:16 發表

我係好嬲咁同佢講喺明愛嘅慘痛經歴架 我係weekday喺理工大學驗架,我貪佢有得配埋眼鏡唔駛出去配咁麻煩 有時要請假都無計架,隻眼好重要,放學去得唔得? ...

我想問一問理大配眼鏡貴唔貴呀? 幾$? 膠框 OR 金屬框?

THANKS

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Yan010408 於 09-11-9 23:36 發表

我想問一問理大配眼鏡貴唔貴呀? 幾$? 膠框 OR 金屬框?

THANKS

$700 金屬框,同出面差唔多,因仔仔得4歲鼻樑仲未係好高,帶膠框會成日跌(需然可加舊膠拓高,但極樣衰),姐姐話金屬框可以較高D,另外姐姐仲話有D家長會擔心金屬框危險,但其實真係撞到埋黎,膠框 OR 金屬框都一樣咁危險,鏡片我要最貴嗰種太空膠片(樣樣都可以慳但眼仔真係唔慳得),撞到唔會碎開只會裂,$240一隻即係$480一對

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Yan010408 於 09-11-9 23:36 發表

THANKS

我仔嗰副, 响旺角配, 膠框有鼻托 (即日有取)
連依思路纖維鏡片, 盛惠$800~

子爵府

hi, 我今日打去問左有無d取消位可以攝下, 終於排到幾日后有得睇呀, 小朋友又唔使請假呀。

醜樣豬,

咁你小朋友有幾多度呀? 配眼睛我都唔會慳呀, 眼好重要的。
世上只有!!!

王國長老

原帖由 hoikiuqq 於 09-11-10 20:23 發表
hi, 我今日打去問左有無d取消位可以攝下, 終於排到幾日后有得睇呀, 小朋友又唔使請假呀。

醜樣豬,

咁你小朋友有幾多度呀? 配眼睛我都唔會慳呀, 眼好重要的。 ...

yeah ~125度呀~

王國長老

原帖由 hoikiuqq 於 09-11-10 20:23 發表

醜樣豬,

咁你小朋友有幾多度呀? 配眼睛我都唔會慳呀, 眼好重要的。 ...

btw,姐姐仲好好人提多一句,125-150度只係上堂要帶,放學同放假都唔好帶,同死人明愛真係差得遠,明愛驗出黎度數200度,要配足度數眼鏡,仲要係話全日full time帶!但我問過好多人,都話咁細個同咁淺度數,係唔會配足個度數同唔會full time帶架,多數要大約減25度,我差D害咗個仔!

子爵府

125係近視嗎? 我以前細個配眼鏡都係減小小度數, 唔係會頭暈呀。

我聽個姐姐話會放大瞳孔去CHECK, 咁係咪已經最準確和清楚的驗眼方式呀?

我聽日去CHECK呀, 希望無事啦。

原帖由 醜樣豬 於 09-11-10 20:46 發表

btw,姐姐仲好好人提多一句,125-150度只係上堂要帶,放學同放假都唔好帶,同死人明愛真係差得遠,明愛驗出黎度數200度,要配足度數眼鏡,仲要係話全日full time帶!但我問過好多人,都話咁細個同咁淺度數,係唔會配足個度數 ...
世上只有!!!

王國長老

原帖由 hoikiuqq 於 09-11-12 18:14 發表
125係近視嗎? 我以前細個配眼鏡都係減小小度數, 唔係會頭暈呀。

我聽個姐姐話會放大瞳孔去CHECK, 咁係咪已經最準確和清楚的驗眼方式呀?

我聽日去CHECK呀, 希望無事啦。

...

yes~近視呀 唔好太擔心啦 ,去明愛仲嚇人呀

民房

去理工視光學診所驗眼CHECKCHECK

首頁

尾頁

跳至