自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

算啦, 對佢個女祇可以讚, 唔可以彈
佢唔參加呢啲大型比賽, 咪唔洗俾人彈囉

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

對佢無興趣

水晶宮

原帖由 mrsright 於 09-11-9 05:53 發表
一切自取.

你估娛樂圈真係咁風光咩

你比得仔女參加比賽, 仲要咁大型既, 就先要心理調整, 知道一定有人批評, 有人攻擊, 加上而家互聯網既盛行, 避無可避.

所以做得藝人既, 好多都係承受譽論壓力既高手.

佢個女咁 ...

同意...查實佢父母俾個女去多參與唔同既活動同比賽黎學習去攞經驗係啱,但係如果接受唔到囡囡要面對咁苛刻既批評同攻擊,而又明知去上呢個節目D評判係好主觀講野好直接會傷害到小朋友既自尊心既,咁又做咩照推個女上去參加呢?

本身我無睇過呢個節目,但淨聽傳媒同公眾討論都知呢個節目有幾苛刻說話唔係個個都受到,既然自己接受到仲照樣推個女去參加,就要先同囡囡調整番個心態同想法,至去參加,參加咗俾人話就唔可以後悔囉.

至於嗰句'口頭襌'...我諗佢父母講既重點唔係嗰一句話,而係話俾周刋出賣,拎住一句四隻字既說話黎大造文章話佢囡不孝...呢樣個周刊都幾無品,但我亦認同其他媽咪所言,呢句說話唔理有無心或者同邊個人講都好,都係好無禮貌,更何況係同亞媽講?如果孩子講呢D說話應該係即時糾正,要佢地不可再犯會妥當D囉...有無心都好,呢句口頭襌確實幾難想像會出自一位十一歲妹妹把口度.

珍珠宮

熱血金章

原帖由 s2 於 09-11-9 11:28 發表
3. 不孝
某周刋的專訪給趙展彤帶來不孝的指控。當天,我們接受某周刋X小姐的訪問,還邀請她到展彤的生日會。在生日會上,展彤和她一班同學和朋友重聚,表現十分興奮和直率,幾乎有些樂極忘形。訪問期間,趙媽媽不慎把一匙飯倒在 ...

可能佢既父母聴到個女講"你有病架"果一刻, 心中十分歡喜. 仲話: 好野! 我個女都識講潮語呀! 好潮呀! 好叻呀!

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實我覺得佢父母會好無奈, 不過對一個11歲的小朋友來講, 如果係閙下佢會聽得入耳.....咁青少年問題真係會小好多......

希望趙小朋友會明白佢父母的苦心, 識尊重父母.....

原帖由 toffeetong 於 09-11-9 13:34 發表

可能佢既父母聴到個女講"你有病架"果一刻, 心中十分歡喜. 仲話: 好野! 我個女都識講潮語呀! 好潮呀! 好叻呀!

珍珠宮

熱血金章

原帖由 77777 於 09-11-9 13:54 發表
其實我覺得佢父母會好無奈, 不過對一個11歲的小朋友來講, 如果係閙下佢會聽得入耳.....咁青少年問題真係會小好多......

希望趙小朋友會明白佢父母的苦心, 識尊重父母.....

...

如果佢父母係佢第一次講"你有病架"既時候, 解釋佢知唔可以同父母講呢D說話, 就唔會比佢越講越多.
而家值程係不可收拾. 仲要揾埋藉口比佢講.
講潮語並不代表係有溝通. 佢地攪錯晒.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

睇左大半佢父母寫既野 , 真係咩都解釋番甘 ...... 過份保護同溺愛 lor

原帖由 Sueita 於 09-11-9 11:19 發表
口頭蟬都有分禮唔禮貌既...
不過我仲未接受到個女用"你有病架!"作為佢既口頭蟬...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得潮語係好受朋輩影響.....青少年如果要獲得朋輩認同, 咪會一齊講, 有時朋友一句好過父母十句.....而且如果只有閙, 好大機係會聽唔入耳, 特別係青春期, 好多小朋友都比較有自己的主意同反叛.....其實我話要同佢地一齊了解下潮話係首先比佢地知自己對佢地係出於友善, 關心, 獲得信任而有良好的溝通后, 先慢慢話比佢地聽係唔對......

同時, 就算父母覺得佢當時個句係好唔岩, 不過如果比我, 都唔會即時響別人面前話自己個小朋友, 特別係篇訪問會出街, 我會比返面佢, 有MUD野會返屋企先話....

有時都係應該佢一講第一句就制止, 不過, 制唔制止倒又係另一回事....有時父母大家的標準唔同, 都會好難叫得停.....

經過今次咁大的教訓, 希望佢亦體會倒佢父母亦受左好大的壓力, 乖返...

原帖由 toffeetong 於 09-11-9 14:05 發表

如果佢父母係佢第一次講"你有病架"既時候, 解釋佢知唔可以同父母講呢D說話, 就唔會比佢越講越多.
而家值程係不可收拾. 仲要揾埋藉口比佢講.
講潮語並不代表係有溝通. 佢地攪錯晒. ...

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

係喎,你估做星爸星媽咁易咩?你2個地諗D咩邊個知先?
原帖由 irene_the_pooh 於 9-11-2009 10:59 發表
食得咸魚抵得渴!

坊間咁多興趣班你唔去,要去電視既「興趣班」。你當初叫個女去參加呢類「興趣班」,睇怕你都想個女叻,多人讚,多人欣賞…而家都係一樣,你個女都係多人評論,不過所有既評論都係負面咁啫!換句話講,你希望得到既野 ...

大宅

好媽媽勳章

無錯....對住朋友講係一回事....對住父母講絕對係另一回事.....俾我個仔咁....我會罰佢企兼無飯食囉....

原帖由 joanne831 於 09-11-9 10:40 發表
我一向都冇comment,但嗰句"你有病ga"就真係唔應該禁樣解釋
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

伯爵府

是父母的錯...
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-9 02:12 PM 發表
睇左大半佢父母寫既野 , 真係咩都解釋番甘 ...... 過份保護同溺愛 lor

我都有此同感
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

侯爵府

醒目開學勳章

我真係冇想過做星媽平平淡淡對小朋友最好

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 77777 於 09-11-9 11:13 發表
我覺得"你有病"係香港的另類文化, 叫做潮語, 意思約係講出有唔妥當的地方.....如有講錯, 請多多包容, 我知有d地方重出埋書, 我地睇來好似教壞細路, 而青少年基於反叛心理, 亦有時為要獲得朋輩的認同, 會覺得咁樣講 ...

咁我覺得, 另類文化都有好多囉, 如果要學識先可以同朋輩交流到, 我只會覺得膚淺....
我自己管教方法係, 好同唔好都會比我自己小朋友知, 但唔代表佢地要學, 做父母自己都分唔清對錯/是非黑白, 一味隨波逐流, 人云亦云, 咁點會教得好仔女呀....
有時候朋輩間既認同, 唔單單只係學識幾句潮語, 唔通朋輩間有人食煙飲酒, 小朋友為左要得到朋輩認同, 又要跟住做咩....
認同都有好多層次既, 因講潮語而得到朋輩認同既行為, 我認為係低層次囉....

子爵府

畀面勳章

原帖由 1013angel 於 09-11-9 03:50 發表
對呢個小朋友...我冇意見 但我想講:我一定唔會畀仔女入娛樂圈

冇錯,我都係咁話....

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

成日強調自己個女得11歲,知道得11歲就唔應該比佢參架d咁大壓力的”興趣班”同埋呢個”興趣班”既對象唔係兒童...做父母無理由唔知...

大宅

如果我個囡在同一情形下對我講, "你有病架"...佢一定知道後果係咩.....就係個咀唔知會歪去邊一邊......

做父母, 連應該點教自己個仔女最基本嘅禮貌都無.....仲覺得個囡對自己咁講係無問題....咁分分鐘遲吓佢個囡唔係問佢有無病架啦....係叫佢兩老去死架啦....

鍾意飲飲食食, 尤其鍾意煮嘢食.....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 cherrytso 於 09-11-9 17:14 發表
如果我個囡在同一情形下對我講, "你有病架"...佢一定知道後果係咩.....就係個咀唔知會歪去邊一邊......

agree

首頁

尾頁

跳至