夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

支持你, 小朋友係最無辜的, 見到小朋友開心, 我相信你也很開心~

原帖由 yiyiyi 於 09-11-12 16:37 發表
我好明白你地嘅感受, 我嘅問題係除咗感情淡咗之外, 而我 c6 又停留喺 10 年前 (e.g. 思想, 行為), 完全無進步過, 我好肯定如果我無小朋友, 我一定會走, 但 e+ 我都係因為我個小朋友先會重留底, 但見倒個仔 e+ 又開心 ...

複式洋房

bill9191

我嘅CASE 同你相反,我同C6分開居住但1對小朋友跟C6住,我就每星期返去見對小朋友,如果勉強喺埋一齊成日嘈交對小朋友嘅影響更大,所以我兩決定分開會好一D,但就無辨離婚。

複式洋房

C6昨晚開始回來瞓, 大家有嘢就講有回應, 今早我們亦跟以往一樣一同与女兒吃早歺然後送她返学, 之後我們便一起搭車返工。
他是一個沉默的人, 而我亦知自已是個比較心急, 要求高的人, 我現在開始閱讀一些書籍並了解道如何与他相處, 我真的相信如果我不要求太多,改变我自己(並非死狗地遷就), 做好我自己,我希望會有轉变. 我会記住唔好要求佢變…. 自已做啲令自己開心的事巳足夠。

原帖由 iceicecream 於 09-11-13 11:05 發表
bill9191

我嘅CASE 同你相反,我同C6分開居住但1對小朋友跟C6住,我就每星期返去見對小朋友,如果勉強喺埋一齊成日嘈交對小朋友嘅影響更大,所以我兩決定分開會好一D,但就無辨離婚。 ...

子爵府

原帖由 yiyiyi 於 09-11-12 16:37 發表
我好明白你地嘅感受, 我嘅問題係除咗感情淡咗之外, 而我 c6 又停留喺 10 年前 (e.g. 思想, 行為), 完全無進步過, 我好肯定如果我無小朋友, 我一定會走, 但 e+ 我都係因為我個小朋友先會重留底, 但見倒個仔 e+ 又開心 ...

我個csae都係類似你咁樣,但係反而比佢話我個人變哂!
我真係想問,十年都唔識思想進步既人,其實有冇問題??

複式洋房

原帖由 poohngai 於 09-11-13 00:08 發表
我都是分開訓無夫妻關係, 我仲要同埋老爺99一齊住,有時見到c9同佢父母有講有笑, 對自己冷淡非常, 個心就好唔舒服, 我而家全職照顧2個小朋友, 日子非常難過, 我成日同自己講為了2個小朋友一家要頂落去, 但每晚都是含 ...

不要難過,我都同妳一樣,為了唔想個囝過單親生活,只有自己黙黙承受這樣渡日如年嘅日子,希望個囝大啲有自己嘅生活時,我就會展開我新生活.妳如果唔開心可以上來傾吓會好啲.

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 21# 小寶媽gc 的文章

thanks! 當然主要係為咗個小朋友, 我 e+所有嘢都係為咗個仔, 個仔開心我就開心

其實早排我地都為咗依樣嘢去傾, 傾完佢先知原來佢自己停滯不前 & 有好多問題, 佢話佢會改, 但 無, e+都係咁

講真, 我只想個仔大 d, 而 c6 又一 d 都無改變時, 我會選擇一個人生活, 我諗我會重開心

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 B301 於 09-11-12 11:43 發表
我現在也與他分房睡6個月了.沒有夫妻關係.
也是為了女兒继續一齊.

我都係咁.

男爵府

如果可以各自各生活,又唔會見到就憎佢嘈交,查實一齊住都免強接受

反之就要離婚,不過大前題係佢有冇錢俾贍養費

大宅

只有一起住才能給小朋友一個原整的家和一個較佳的環境中長大, 反之如果帶小朋友搬出去住, 可能只有住公屋及申請公屋. 那生活的環境改變了對小朋友也不好, 只好辛苦自己啦!!!
我自己就想等小朋友大一些, 才帶小朋友回外家住, 那就可以叫我父母照顧小朋友, 自己去找份工作, 希望願望可以達成
原帖由 21g 於 09-11-13 15:01 發表
如果可以各自各生活,又唔會見到就憎佢嘈交,查實一齊住都免強接受

反之就要離婚,不過大前題係佢有冇錢俾贍養費
:-? :weapon:

子爵府

原帖由 ivy88 於 09-11-13 01:32 發表
將令我傷心莫過於早幾個月,因為不小心有左,而B.B在肚內死左,我已經好傷心,點知c6話咁而有左,真係驚左你,後期我買小小補品補身,他就話補來做物,做多D運動就得啦!聽完後,我淚兩行,

that's very hurtful!

大宅

我都係.

我同老婆在同大床訓. 但係會對頭訓, 各自用單人被. 冇咩咩兩年.

我只係想小朋友開心, 先唔同講離婚. 雖然已經冇乜感情可言.

公爵府

醒目開學勳章

原帖由 qqbbhk 於 09-11-13 08:57 發表

其實內心都會怕影響左2個仔的成長架
但係夫妻間冇左愛,大家又點可以一齊過埋果下半生呢!!!???

個個星期c6都有返嚟睇下2個仔既,
我自已的諗法係.....我唔能夠同c6一齊生活o姐,所以先分開居住,但我唔能夠 ...
叫你個6約2個仔外出,免個自己受苦

複式洋房

getbby,

我在另一文章見到你的事情,你是否好憎你老婆?如果佢改变你會否原諒佢比個機会大家?

原帖由 getbby 於 09-11-14 00:47 發表
我都係.

我同老婆在同大床訓. 但係會對頭訓, 各自用單人被. 冇咩咩兩年.

我只係想小朋友開心, 先唔同講離婚. 雖然已經冇乜感情可言.

複式洋房

你個plan幾好呀, 等個細路大d, 先再為你自己諗多d, 支持你呀~

原帖由 yiyiyi 於 09-11-13 13:08 發表
thanks! 當然主要係為咗個小朋友, 我 e+所有嘢都係為咗個仔, 個仔開心我就開心

其實早排我地都為咗依樣嘢去傾, 傾完佢先知原來佢自己停滯不前 & 有好多問題, 佢話佢會改, 但 無, e+都係咁

講真, 我只想個仔大 d, ...

複式洋房

仲有樣野, 改變係需要時間, 努力修補你地既關係, 我知道委屈了你, 又要湊仔又要湊c6, 不過做女人偉大d, 可製造一個快樂既家, 值得架, 加油~~~

原帖由 yiyiyi 於 09-11-13 13:08 發表

講真, 我只想個仔大 d, ...

瑪瑙宮

以前有段時間同 c6 都在低潮. 佢收入不穩, 經濟唔好, 我一直努力做野, 家務湊仔各樣抖不過氣, 我邊有精神理佢, 邊有時間調劑感情令兩口子的關係推進. 我又覺得佢唔理野, 唔理我, 令我覺得一齊都唔開心, 心裏籌算呢 d 日子要到幾時呢, 不如比個時間做個決定吧. 但呢兩年佢慢慢比我見到佢改變, 點解咁樣, 我答唔到您, 我地無傾過我地之間o既問題, 基本上, 我地唔多溝通. 而家, 我地關係好左好多. 我希望越黎越好, 彌補時間上已失去o既.
所以, 我支持您讓自己改變的決定, 我諗佢一定發覺到您有改變. 盼望您所付出的最終有回報, 唔只一倍, 兩倍, 係多到您想像唔到.

原帖由 bill9191 於 09-11-13 11:51 發表
C6昨晚開始回來瞓, 大家有嘢就講有回應, 今早我們亦跟以往一樣一同与女兒吃早歺然後送她返学, 之後我們便一起搭車返工。
他是一個沉默的人, 而我亦知自已是個比較心急, 要求高的人, 我現在開始閱讀一些書籍並了解道 ...

民房

人一生沖沖.轉眼己十年...解要唔開心咁度過呢?真正既快樂係要自已真取既........大家努力做人喇

複式洋房

Nancy20090615
好多謝你支持同鼓勵,希望我自已能夠改变自己對他的要求,因為我知道希望越大失望越大.

原帖由 Nancy20090615 於 09-11-15 21:23 發表
以前有段時間同 c6 都在低潮. 佢收入不穩, 經濟唔好, 我一直努力做野, 家務湊仔各樣抖不過氣, 我邊有精神理佢, 邊有時間調劑感情令兩口子的關係推進. 我又覺得佢唔理野, 唔理我, 令我覺得一齊都唔開心, 心裏籌算呢 ...

男爵府

原帖由 bill9191 於 09-11-16 08:46 發表
Nancy20090615
好多謝你支持同鼓勵,希望我自已能夠改变自己對他的要求,因為我知道希望越大失望越大.

真係要改變自己對佢既要求......

複式洋房

我相信运是我可以做的事,亦会令大家生活和諧一点。

原帖由 B301 於 09-11-16 12:23 發表

真係要改變自己對佢既要求......

首頁

尾頁

跳至