跳至

首頁

尾頁

別墅

如我是你會選聖安

複式洋房

原帖由 TiffanyLeung 於 09-11-26 00:51 發表
其實我都吾系一定吾讀循道, 我可能會卑bb去試下上蒙特梭利和JELIC, 觀察下效果先決定....不過較為喜歡青商地理環境羅....

循道及St. Andrew已收仔仔讀K1am, 但不知循道的老師能否傳遞到蒙特梭利和JELIC的重點給學生...硬件是有, 但老師們是否得呢?? 這真令我煩惱啊??? 而St. Andrew學校環境一流, 比很多名校還好, 但沒有功課及測驗...是否上小學ok呢? 這真令我感到頭痛呢????

大宅

醒目開學勳章

原帖由 Freeb 於 09-11-26 13:09 發表

循道及St. Andrew已收仔仔讀K1am, 但不知循道的老師能否傳遞到蒙特梭利和JELIC的重點給學生...硬件是有, 但老師們是否得呢?? 這真令我煩惱啊??? 而St. Andrew學校環境一流, 比很多名校還好, 但沒有功課及測驗... ...

我同你所諗既完全一模一樣

複式洋房

循道及St. Andrew已收仔仔讀K1am, 但不知循道的老師能否傳遞到蒙特梭利和JELIC的重點給學生...硬件是有, 但老師們是否得呢?? 這真令我煩惱啊??? 而St. Andrew學校環境一流, 比很多名校還好, 但沒有功課及測驗... ...

我囡囡去過循道既開放日,上左jelic既示範課。果日老師話盡量試下俾小朋友自己嘗試完成(亦係蒙教既其中一個重點),所以我無多加插手。就係因為咁囡囡攪左好耐,差唔多係最後一個離開。呢個時候有部份老師都已經離開,亦都無人過黎睇下我地既情況。最後係要我舉手叫老師先有人黎輔助囡囡完成。爸爸作為旁觀者,就好唔鐘意呢個學校既老師,所以呢個學校收左囡囡我地都無去交留位費。

複式洋房

開放日果日,亦見過校長行黎行去,周圍影相(俾人影),好似做騷咁。反而無同家長﹑小朋友溝通,去介紹學校。所以硬件係好好,但係老師係咪表現得咁專業就有待商榷。
聖安德肋呢。去交表同面試時老師們俾我印象好好。不過我唔再係呢度多講。好似明踩循道捧聖安德肋咁。

複式洋房

原帖由 yukiyck 於 09-11-26 11:04 發表

其實我自己中意聖安多d,因為校舍大又乾淨,坑口近番學...因我住西貢..隨時有小巴撘,快靚正!
但當日個老師都講..功課默書測驗真係少d,所以我驚上小學女女會好辛苦!因為我想佢入馮晴/將天小學

循道校舍比較細,撘o個架 ...

我睇過有d媽媽話其實聖安德肋既功課其實都唔少,佢地有派工作紙俾小朋友做,程度都唔係想中像中咁淺。
呢度係聖安德肋網頁中既資料
http://www.sackg.edu.hk/public/modules/notice/notice_detail.asp?file_id=201
除左升原校小學以外,比率最高係馮晴,我諗呢間學校既小朋友成績應該都唔太差。升原校比率高,我諗係因為大部份果度畢業既小朋友既媽媽會喜歡/滿意呢間學校既教學方法,所以俾小朋友升番聖安德肋既小學。
我都去聖安德肋小學既網頁睇過,真係幾吸引架。

大宅

醒目開學勳章

原帖由 baby4mandy 於 09-11-26 13:26 發表

我囡囡去過循道既開放日,上左jelic既示範課。果日老師話盡量試下俾小朋友自己嘗試完成(亦係蒙教既其中一個重點),所以我無多加插手。就係因為咁囡囡攪左好耐,差唔多係最後一個離開。呢個時候有部份老師都已經離開,亦都 ...

oh.....點解我唔一早問你呢?!?
如果我早d可以睇到你呢段留言...我就唔洗o徒左500蚊留位費lu~~

複式洋房

回覆 27# yukiyck 的文章

呢個係純粹我自己既經驗唶!我亦見過有人讚循幼d老師細心。可能只係我無機會體會到唶

複式洋房

原帖由 baby4mandy 於 09-11-26 13:42 發表

我睇過有d媽媽話其實聖安德肋既功課其實都唔少,佢地有派工作紙俾小朋友做,程度都唔係想中像中咁淺。
呢度係聖安德肋網頁中既資料
http://www.sackg.edu.hk/public/modules/notice/notice_detail.asp?file_id=201
除 ...

您是否已選了St. Andrew?

複式洋房

回覆 29# Freeb 的文章

我選了青商

別墅

對於循道我都有同你一樣嘎想法,不過個日面試嘎老師俾我印象都OK~~~

複式洋房

原帖由 yukiyck 於 09-11-26 13:47 發表

oh.....點解我唔一早問你呢?!?
如果我早d可以睇到你呢段留言...我就唔洗o徒左500蚊留位費lu~~

Agree

首頁

尾頁

跳至