想生BB

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

等我下次轉買豬展先, 咁係咪用8碗水 / 1.5lit 水呢?

我想煲2人2 日份量, 應該點煲先0岩?

原帖由 hsl1166 於 6/12/2009 23:37 發表
[quote]原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-6 23:09 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif
人地話花膠湯可以令子宮內膜厚D, 今日煲左, 但係失敗左, 有冇人可以教我應該點煲呢?

材料:

花膠~3大塊

...

男爵府

等我下次轉買豬展先, 咁係咪用8碗水 / 1.5lit 水呢?

原帖由 hsl1166 於 6/12/2009 23:37 發表
[quote]原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-6 23:09 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif
人地話花膠湯可以令子宮內膜厚D, 今日煲左, 但係失敗左, 有冇人可以教我應該點煲呢?

材料:

花膠~3大塊

...

男爵府

因為之前生過朱古力瘤, 所以唔敢落藥材

等我下次轉用豬展, 加埋蜜祖, 南北杏, 同埋金華火腿試下先!

不過金華火腿係咪即係超市既火腿片呀??

原帖由 lalamike 於 6/12/2009 23:48 發表
1. 你太多水啦,8-10碗夠了
2. 你太少配料啦,最好再加埋蜜棗/圓肉、淮山、杞子
3. 你想再蜜味d,可以加少少金華火腿,同埋,我的做法是如有時間,會用真空煲,先猛火煲45分鐘,之後真空燉6-7個鐘(又或一晚),之後再翻滾45分鐘。是非常 ...

男爵府

原來你地個個煲花膠湯都會落藥材, 不過我唔敢落呀, 因為怕朱古力瘤返發 >.<

原帖由 ^_^! 於 6/12/2009 23:49 發表
我有一個簡單焞湯方法,一人食
花膠半隻,切開(我果d比較大隻)
豬展$15左右連肋(切粒出水)
果皮,淮山,元肉,杞子,適量
我用一個湯碗,放入電飯煲焞一半鐘即可!! ...

男爵府

我會試下你地既方法, 試完再上來報告啦!

^.^

原帖由 jennynini 於 7/12/2009 00:05 發表

唔落圓肉可以落幾粒蜜棗,
好味好多,
記得放薑,
冇咁腥~~

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

當然唔係啦
金華火腿係要在南貨鋪買的
即係果d賣腐乳、調味醬果d舊式雜貨鋪呢……
有時在街市會有的
如果你果頭無呢d店
我估大的超市/百貨公司都有的
佢因為是淹漬物
落細細塊已夠味的了
千祈唔好多
會好鹹嫁

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-7 00:09 發表
因為之前生過朱古力瘤, 所以唔敢落藥材

等我下次轉用豬展, 加埋蜜祖, 南北杏, 同埋金華火腿試下先!

不過金華火腿係咪即係超市既火腿片呀??

男爵府

嘩哈哈, 淨d賣左錯

等我去街市睇下有冇得賣先, thanks.

咁係咪由排egg期開始, 一星期飲2次呢?

原帖由 lalamike 於 7/12/2009 00:18 發表
當然唔係啦
有時在街市會有的
如果你果頭無呢d店
佢因為是淹漬物
落細細塊已夠味的了
千祈唔好多
會好鹹嫁

...

男爵府

嘩哈哈, 淨d賣左錯

等我去街市睇下有冇得賣先, thanks.

咁係咪由排egg期開始, 一星期飲2次呢?

原帖由 lalamike 於 7/12/2009 00:18 發表
當然唔係啦
有時在街市會有的
如果你果頭無呢d店
佢因為是淹漬物
落細細塊已夠味的了
千祈唔好多
會好鹹嫁

...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-7 00:05 發表

如果你唔想落藥材可以試下咁, 好清甜 :

煲湯煲 - 大半煲水
粟米一條
紅蘿蔔一條 (粗大)
花膠2-3片大片
豬"隻"骨

水滾落料, 再滾起細火煲 2個-2個半鐘就ok. (花膠可以係最後一個鐘先落)~

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-6 23:59 發表
等我星期三試下好似你咁煲先, 不過我唔加元肉, 魚肚同埋無花果得唔得呀?

其實我都冇放咁多野架,因為我鍾意清清地,太多野d味太濃,感覺有d浪費.不過我一定會加一小块果皮,老師話會幫助你吸引d湯既營養.
其實以你既材料已經足夠,不過我唔係用個碗去量水,所以唔知點教你,因為我係用燉盅,唔會越燉越少,較易把握.
花膠我鍾意用細只既,唔使咁多功夫,用熱水出下水就得.
不過我覺得你煲得唔夠好都唔會浪費架, 最後用中火煲多陣,d水就即時會少左...再唔係未當清湯飲啦,你花左心機,唔會浪費架,煲多幾次就悟出自己既一套,唔一定要同其他人一樣.

子爵府

好媽媽勳章

團長, 你不如考慮下買個電子燉盅啦. 我剛剛買左用了兩次, 感覺=> 早知早d買.

又唔駛睇火, 又預到水份. 而且燉湯可以保存食物營養, 唔會side料 .

子爵府

好媽媽勳章

仲有團長, 你煲湯之前, d已出水既花膠有無剪細塊? 一來易d食, 二來我覺得d湯會濃味d.

男爵府

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-7 00:11 發表
原來你地個個煲花膠湯都會落藥材, 不過我唔敢落呀, 因為怕朱古力瘤返發 >.<

淮山, 紀子, 沙參哥d應該無問題架..無花果都應該ok的..所以你放心落埋衣d料la...我都有飲呀..我有時會加埋半隻雞落去呢...好好味架..

大宅

各位我想問下燉湯做法, 我用真空煲燉, 請指教, thanks

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 larryjan 於 09-12-7 21:25 發表
各位我想問下燉湯做法, 我用真空煲燉, 請指教, thanks

其實最簡單, 又唔想買到一屋都係野, 就不如去買湯包, 東方紅, 南北行都有湯包. 買左洗淨+$20豬展(之前出水)一齊煲2.5-3小時, 煲好落少許鹽調味(每次1/4茶匙, 邊落邊試味), 都好好飲. 唔識選湯包就問下d職員, 邊d唔涼, 滋陰補身既.

花膠係百搭既, 你可以一次發多少少花膠, 放冰格, 每次煲湯放d落去(放幾多視乎花膠大小, 大隻就一隻, 細隻就2-3隻).

發花膠(上網教): 花膠先浸一晚, 水要蓋過花膠. 之後煲滾水+蔥段+幾片薑, 再煲起就放花膠一同煲, 大火煲5分鐘, 之後蓋上(全封, 無氣孔)放一晚. 出水後洗淨花膠, 就可以放入冰箱, 一個月內食用.

男爵府

今晚睇完醫生返來, 將昨晚既花膠湯取出來, 呢住整返熱, 點知D湯變成好似一盤膠咁, 起初唸係咪唔飲得?

後來整返熱, 又變返水狀, 都係飲左!

星期五再煲過!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-7 22:36 發表
今晚睇完醫生返來, 將昨晚既花膠湯取出來, 呢住整返熱, 點知D湯變成好似一盤膠咁, 起初唸係咪唔飲得?

後來整返熱, 又變返水狀, 都係飲左!

星期五再煲過! ...

lailai媽,

D膠質咪就係因為D花膠囉, 好嘢嚟架, 放心飲啦~~~

男爵府

早早,

你個花膠出水方法好好呀, 我出完水, D花膠真係唔多"聲"

原帖由 阿早! 於 7/12/2009 22:26 發表

其實最簡單, 又唔想買到一屋都係野, 就不如去買湯包, 東方紅, 南北行都有湯包. 買左洗淨+$20豬展(之前出水)一齊煲2.5-3小時, 煲好落少許鹽調味(每次1/4茶匙, 邊落邊試味), 都好好飲. 唔識選湯包就問下d職員, 邊d ...

男爵府

我以為佢壞左, 原來凍左會變膠, 好勁呀!

我已進入排EGG期了, 所以會煲密D啦!

原帖由 babies123 於 7/12/2009 22:38 發表

lailai媽,

D膠質咪就係因為D花膠囉, 好嘢嚟架~~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-7 22:39 發表
我以為佢壞左, 原來凍左會變膠, 好勁呀!

我已進入排EGG期了, 所以會煲密D啦!

係呀, 好似jelly咁架, 咁你煲多D飲啦, 我今日都煲咗~~~

首頁
12345...10

尾頁

跳至