自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

原帖由 牛精仔 於 09-12-15 01:00 發表
有 ! 仲用膠袋(仲要係背心袋 )袋錢出街, 銀包都冇, 怕比人搶wor

我個人覺得如果有錢,鍾意樸素都ok,不過見你講背心膠袋,我就諗起d幾好笑野,我識有兩老又係有錢嘅,有日個女嘅同我講,叫我遞呀xx(佢個老公)個公事包比佢,咁我搵極都搵唔到,佢話地下果個咪係囉,(地下果個係一個爛嘅背心膠袋)mouth: 公事包 其實佢地仲有好多攪笑野

伯爵府

原帖由 claudia 於 09-12-14 23:14 發表
我個超好朋友, 讀興趣班時認識, 都愛打扮但唔係名牌上身果種, 會去我地也會常去買衫的地方買衫. 平時自己出入都係巴士地鐵. 對人好客氣無架子好好傾, 只要佢認為你係朋友, 會真心對你好.

識左佢幾年之後, 先知原 ...

哈哈! 你來自香港仔? 住最高的一層?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 claudia 於 09-12-14 23:14 發表
我個超好朋友, 讀興趣班時認識, 都愛打扮但唔係名牌上身果種, 會去我地也會常去買衫的地方買衫. 平時自己出入都係巴士地鐵. 對人好客氣無架子好好傾, 只要佢認為你係朋友, 會真心對你好.

識左佢幾年之後, 先知原 ...

我都有兩位咁朋友(兩姊妹), 又係出去學嘢時識, 開頭佢話係XXX(某大連鎖店舖)老闆, 我仲以為佢講笑, 後來有一次放學佢請成班同學去佢間shop, 才知原來係真.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我有個親戚既親戚...佢應該算係有錢吧,唔知佢有幾錢身家,但以我所知既屋+鋪頭既值價都已經有幾千萬..(聽聞佢仲有好多間屋+地鋪,但我唔熟佢,所以唔太清楚)..
佢係香港係無車既,都係mtr+巴士..係外國架車都有10年既opel,佢老婆都係渣架13年既舊車.....
未去屋企之前,我諗住應該會幾靚掛,因為佢係兩間house打通既....點知 仲衰過我屋企....
我問我cousin點解佢地咁既?我cousin屋企都無佢地咁有錢+佢dad都好慳既,但間屋都靚+架架車都係好野(我uncle好慳,但佢渣親d車都過百萬)...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 sasa@uk 於 09-12-14 15:48 發表
我識一個應該有幾千萬身家既人, 坐飛機坐經濟倉.
問佢點解, 佢話想佢既仔女知慳識檢喎

經濟倉,我覺得okay喎...可能我係一上機就訓到落機果d人啦...
我身邊有過千萬d人,個個都係坐經濟倉....

瑪瑙宮

原帖由 54heima 於 09-12-14 15:17 發表
每個人現有生活標準唔同...所以對有錢&樸素的標準很難講...

認同...
有d人覺得幾百萬好有錢,有d人覺得幾千萬已經好有錢....
但當自己擁有呢個數目時就覺得,再多先叫有錢...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

珍珠宮

我都有這些朋友。
我覺得佢哋份人幾好無咩野!不過生活比較鍾意樸素d。
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

伯爵府

我覺得有D case 晤係樸素..... $10貓魚食3餐個D﹐正常普通家庭都晤會甘省法。 即我晤係鼓吹要豪花﹐但我覺得每一個收入定位既人/家庭﹐就應該有一個相應既生活水平。又晤係話搵1千幾百萬一定要周身名牌。但起碼住既地方要得體﹐晤係一定鮑參翅肚﹐但點都起碼營養均衡﹐魚肉蔬菜水果不缺﹐如果晤係搵D錢返黎都無命享受。

伯爵府

好媽媽勳章

我有親戚住禮頓山, 個女嫁, 一筆過買左層凱旋門俾佢...
我接觸唔多, 只見過佢地幾次, 但佢地好nice, 無架子, 佢個女亦係好平易近人, 唔係d持住自己有錢, 就趾高氣揚果種.
我覺得佢地成功, 同佢地的性格有關.
佢地只係住得貴, 但, 平時見佢地又唔覺得好豪
個阿媽仲係成日周末就返大陸, 同佢家姐一齊
香港住到幾豪都好, 唔及得親情寶貴.

大宅

好媽媽勳章

我有一個阿e都幾有錢,有幾層九龍塘既樓,前幾年仲一次過俾錢買多層,畢架山1號,,佢係大陸有幾間廠,,幾塊地(好大好值租果d)兩個仔囡去左英國讀書,
但佢平時只會坐van仔返屋企,又唔會特別去d咩高級地方食野,
我係10年前第一次見佢果陣,真係以為佢同我一樣甘窮

大宅

好媽媽勳章

原帖由 我愛Corina 於 09-12-15 05:51 發表

認同...
有d人覺得幾百萬好有錢,有d人覺得幾千萬已經好有錢....
但當自己擁有呢個數目時就覺得,再多先叫有錢...
好認同,我e丈同我講過,佢都唔算係有錢人,有好多人更有錢,
but係我心目中,一次過俾晒買一層2千幾成3千呎畢架1號既人,係非常有錢
不過佢地係先苦後甜既,

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

都有架, 有d人有好多物業, 不過一樣好平凡, 唔會用任何名牌....唔知的人以為佢無錢架....

大宅

回覆 10# siulili 的文章

我同你認識,都差不多..
果D仔.花老豆錢.叫奶粉,尿片,到個老豆家.叫老豆比錢.
不是一個仔.三個都一樣.
有一個LOOK佢老豆張咭,叫佢老豆比..
真不知怎麼細界....

大宅

我老板都是...
好樸實....

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至